Променяте ли приятелствата си след децата и защо

• 7 147
  • 215
  •   1
Отговори
# 180
  • Melmak
Прости хора има във всяка държава. Обаче тука, особено по малките населени места, където хората се знаят и се познават е мнооого зле. Аз не обръщам внимание кой какво има, какво прави и т.н, обаче лятото в малък град дочух да коментират една майка с малко бебе, количката ѝ струвала не знам си колко, за богаташ се омъжила, не знам си какво.. аз като не разбирам коя количка е скъпа, коя евтина, единствено видях жена с бебе и толкова.

# 181
  • Пловдив
Аз от първи поглед разпознавам скъпите колички, многогодишен опит.

# 182
Не ги ли събирате с децата на вашите приятелки?

Това какво общо има? Събират се децата и по площадки, в ясла/ДГ, няма как да ги събираш само с децата на приятелки, особено ако и няма изобилие от приятелки с деца на близка възраст. Освен това, фактът, че с майката сте приятелки, не означава, че и децата се харесват, нито обратното.

Мисълта ми е, че проследяването на индивидуалното физическо, интелектуално и психическо развитие на едно дете неминуемо е обвързано със сравнения. И лекарите използват събрани данни за сравнения - колко тежи, колко е високо, колко му е обиколката на главата, на каква възраст какво умения трябва да има... Няма как да не сравняваш.

# 183
Мисълта ми е, че проследяването на индивидуалното физическо, интелектуално и психическо развитие на едно дете неминуемо е обвързано със сравнения. И лекарите използват събрани данни за сравнения - колко тежи, колко е високо, колко му е обиколката на главата, на каква възраст какво умения трябва да има... Няма как да не сравняваш.

От обичайно сверяване на часовника до "надскачане" с нереални "постижения", има доста голяма разлика. Особено когато въпросните "постижения" не съответстват на обичайното детско развитие и са дори вредни. Като например сядане на 3 месеца, слагане на гърне на 6, и подобни. Разбира се, че децата са различни, и някои проявяват интерес  да правят какви ли не неща преди да са напълно дозрели за тях, но родителят и педиатърът затова са там - за да насърчат полезните действия и да забавят преждевременните. За съжаление тези, които внасят в сравнението състезателен елемент, насърчават всичко, с което  ще "изпъкнат" пред другите, дори и с цената да навредят на децата си. Ако само си "ги мерят" само на приказки, добре, но някои и действат Close

# 184
Нефрологът на прегледа на 6 месеца съветва слагането на гърне да започне веднага след възможността за сядане. Може би и той е в заговор с майките за състезание.
Истинското надскачане започва около първи клас и върви геометрично с годините в училище. Кой на какви занимания ходи, състезания, уроци, в кое училище (като частните, разбира се, дават бонус точки, особено предхождаща и такава детска градина) и още много неща, с които тепърва започвам да се сблъсквам и може би дори и не подозирам за голяма част от тях. Приятелите, за жалост, са на първа линия понякога в тия заобиколни сравнения, най-вече защото имат доста лична информация за години назад. Най-грозни са ми коментарите, когато има някакъв разрив в отношенията между родителите в някое от семействата.

# 185
  • Melmak
Абсолютно съм съгласна с Бернарда.
Кукумицинке, аз също ходя по рд на деца като майките ме поканят, макар да нямам дете.
Като сме си наши хора гледам играят децата, с компанията на мм същото.
Много личи кога сравнението е “кофти” състезание. Същото с количката. Признавам си, че онзи ден в Бриколаж видях една жена с количка и като я мернах ми допадна. Гугълнах, че и тук питах във форума. Защото търся количка и ще купувам. Свга ми е в списъка. Нито съм ходила да питам нещо жената, нито да я коментирам. Обаче видях как коментират млада майка колко скъпа количка има и тн.. еми различно е.

За мен всички тия сравнения са толкова излишни и това измислено състезание е безумно, не знам майки без проблеми ли са, с много свободно време ли…

# 186
  • France
Нефрологът на прегледа на 6 месеца съветва слагането на гърне да започне веднага след възможността за сядане. Може би и той е в заговор с майките за състезание.
Смени го. Ако съветва и вода да се дава на сукалче, направо му дай името да знаем да не ходим при него.

# 187
Нефроложката, при която бяхме, каза на 8 месеца да започнем да я слагаме, ние още не сме. Аз не виждам какво ще направи, а и аз няма как да предугадя кога ще свърши нещо, че да я поставя в правилния момент. Масово гледам около годинка започват да ги слагат, мисля тогава евентуално.

Ние изкарахме досега с една доста простичка количка на Cangaroo 3 в 1. Даже от олх я взех, макар че не беше ползвана. Така и не разбрах смисъла от ултра скъпа количка за 2 бона. Може би затова ни заобикалят майките от гранде лукс нивото с високия клас колички. Само хвърлят едно око на Cangaroo-то и си казват, че сме от по-ниска прослойка. Grinning Така че има полза от евтина количка, може би. Grinning

# 188
  • France
Всъщност защо ходите при нефролози при здрави деца?
Бебетата започват да имат власт над свинктерите си около момента на започването на ходенето. Преди това няма смисъл. А и отдавна, с модерните памперси, децата не стоят в мокро.

# 189
Всъщност защо ходите при нефролози при здрави деца?
Бебетата започват да имат власт над свинктерите си около момента на започването на ходенето. Преди това няма смисъл. А и отдавна, с модерните памперси, децата не стоят в мокро.
Има такъв задължителен преглед на 6тия месец. Simple Smile Личната ни връчи направлението.

# 190
  • France
Ъъъъ, и вашите педиатри не могат да свършат тази работа? За пореден път се учудвам за някои неща свързани със здравната система в бг

# 191
Ъъъъ, и вашите педиатри не могат да свършат тази работа? За пореден път се учудвам за някои неща свързани със здравната система в бг
Не мога да ти обясня защо е така. Grinning Иначе има задължителен ортопед, нефролог и разбира се, ваксини. И кръвни изследвания + урина. Гастроентерологът не е задължителен, но ако бебето има рефлукс, те пращат и на него.

# 192
  • France
Не мога да ти обясня защо е така. Grinning Иначе има задължителен ортопед, нефролог и разбира се, ваксини. И кръвни изследвания + урина. Гастроентерологът не е задължителен, но ако бебето има рефлукс, те пращат и на него.
.
За ортопед не съм сигурна. Обикновено на всеки преглед първите месеци педиатърът му гледа ханша. Малко е хард ако си отстрани и наблюдаваш как го мачкат във всички посоки. За ортопед е май само при съмнение.
В друга тема преди време една съфорумка ми беше събрала очите, защото за една натривка дъщеря ù беше ходила на някакъв "детски" гинеколог. Нещо което всеки педиатър или личен лекар с педиатрична или гинекологична специалност би могъл да направи.

# 193
Ехографско изследване при ортопед е включено в задължителния профилактичен  преглед и е много важно, защото така се хваща, например ,дисплазия на тазобедрената става, която трябва да бъде своевременно коригирана. Дори опитен педиатър може да не я забележи без ехограф.

Макар че аз не си го спомнях, а може и при моето дете да не е било включено, според Програма Детско здравеопазване на НЗОК на шестия месец се включва и профилактичен ехоглафски преглед на отделителната система.

# 194
  • France
Може, за ортопед си спомням само за големия, но там имаше съвсем други съмнения. За нефролог съм сигурна, че няма. Каквото се е правило в родилното, това е било. Дори за очите педиатърът гледаше

Общи условия

Активация на акаунт