Потърсете съвет от адвокат Петя Мишева, специалист по семейно и трудово право

• 2 495
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • Пазарджик
Здравейте,

В подобни производства най-добрият подход е балансиран. Не е необходимо да се излага всяка подробност, но е важно да се представи ясна и логична хронология, която показва причинно-следствената връзка между определени събития и последвалите неблагоприятни действия спрямо служителя. Фокусът следва да бъде върху онези факти, които очертават модел на различно и неблагоприятно третиране, а не върху пълно фактологично изброяване.
Що се отнася до доказателствата, при прикрита дискриминация решаващо значение има тяхната съвкупност – оценки за изпълнение, административни актове, рязка промяна в отношението или в служебния статус, сравнението с други служители в сходно положение. Свидетелските показания и вътрешната кореспонденция също могат да имат значение, доколкото подкрепят общата картина. Следва да се има предвид и облекчения доказателствен режим – достатъчно е да се установи вероятност за дискриминация, след което тежестта преминава върху ответника.
Още на подготвителния етап е важно да се прецени правилният процесуален път и кои факти имат реална доказателствена стойност, тъй като добре структурирана и юридически издържана теза значително увеличава шансовете за защита, дори когато дискриминацията не е изразена пряко.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 12:10 от Рaдост

# 16
Здравейте, адв. Мишева!

Имам въпрос в сферата на трудовото право.

Дъщеря ми е на стаж, оформен като трудов договор за срок от 3 месеца.
Как стои въпросът с полагаемия се отпуск?
Тъй като е първа работа, петте дни отпуск ще бъдат ли изплатени с прекратяването на договора, или ще се вменят като задължение на следващия работодател, при който дъщеря ми ще изпълни 4 месеца трудов стаж?

Благодаря предварително за Вашата отзивчивост!

# 17
Здравейте,

Работя на граждански договор, като реално предоставям услуги на чуждестранна фирма, и съм регистрирана по ЗДДС.

Те са моят единствен клиент. В момента обаче съм бременна след ин витро. Впоследствие работодателят е променил вътрешните си процеси и е взел решение да не замразява позиции, както е правил преди, а в случаи на излизане в майчинство договорите да бъдат прекратявани директно.

Бих искала да попитам:
– Легално ли е прекратяването на граждански договор в подобна ситуация?
– Съществува ли някаква защита за мен съгласно българското законодателство, предвид обстоятелствата?

Благодаря предварително за съдействието.

# 18
  • Пазарджик
Здравейте,
При граждански договор по принцип няма закрила като при трудов договор, тъй като не се прилага Кодексът на труда. Това означава, че прекратяване на договора при излизане в майчинство е допустимо, ако е предвидено в самия договор възможност за прекратяване с предизвестие или прекратяване при определени обстоятелства, или по общите правила на ЗЗД..
Важно е обаче да се гледа как реално се работи, а не само как е озаглавен договорът. Ако имате един клиент, работите трайно и интегрирано в дейността на работодателя, може да се постави въпрос за прикрито трудово правоотношение, при което вече би имало закрила за бременни. Отделно, прекратяване, мотивирано конкретно от бременността, може да се разглежда и като дискриминация по смисъла на Закона за защита от дискриминация дори при граждански договор. Затова е разумно договорът и фактическите отношения да се прегледат внимателно, преди да се приеме, че няма никаква защита.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:16 от Рaдост

# 19
  • Пазарджик
Здравейте, адв. Мишева!

Имам въпрос в сферата на трудовото право.

Дъщеря ми е на стаж, оформен като трудов договор за срок от 3 месеца.
Как стои въпросът с полагаемия се отпуск?
Тъй като е първа работа, петте дни отпуск ще бъдат ли изплатени с прекратяването на договора, или ще се вменят като задължение на следващия работодател, при който дъщеря ми ще изпълни 4 месеца трудов стаж?

Благодаря предварително за Вашата отзивчивост!

Здравейте!

Дъщеря Ви, като работник със срочен договор за стаж от 3 месеца, натрупва право на платен годишен отпуск пропорционално на отработеното време – при стандартния минимум това са около 5 дни. При прекратяване на договора неизползваният отпуск се изплаща от настоящия работодател с последната заплата и не се прехвърля към следващия работодател.

# 20
Здравейте, моля за съвет! В партньорски отношения съм и имаме малко бебе, на което предстои да бъде издаден акт за раждане! Тъй като не се разбираме искам да се разделим и съм решила да потърся подкрепата на адвокат, тъй като се опасявам, че няма да се разберем по мирен начин за подялба на правата. Бащата заплашва родителите ми, обвинява мен че го шантажирам, защото не искам да живея с неговите. Съгласил се да се преместим на квартира само заради мен а аз продължавам да изисквам от него да прави компромиси. Само при нейното споменаване и изпада в истерия...
Двете семейства са в открита вражда, също се обиждаха и нападаха...
Има ли как той да спечели делото и изобщо има ли как да му бъдат отнети правата изобщо, защото се притеснявам, че отивайки при него детето няма да ми бъде върнато! И че няма да се успокои докато не ми го вземе

# 21
  • Пазарджик
Скрит текст:
Здравейте, моля за съвет! В партньорски отношения съм и имаме малко бебе, на което предстои да бъде издаден акт за раждане! Тъй като не се разбираме искам да се разделим и съм решила да потърся подкрепата на адвокат, тъй като се опасявам, че няма да се разберем по мирен начин за подялба на правата. Бащата заплашва родителите ми, обвинява мен че го шантажирам, защото не искам да живея с неговите. Съгласил се да се преместим на квартира само заради мен а аз продължавам да изисквам от него да прави компромиси. Само при нейното споменаване и изпада в истерия...
Двете семейства са в открита вражда, също се обиждаха и нападаха...
Има ли как той да спечели делото и изобщо има ли как да му бъдат отнети правата изобщо, защото се притеснявам, че отивайки при него детето няма да ми бъде върнато! И че няма да се успокои докато не ми го вземе
Здравейте, напълно разбирам притесненията Ви, но законът защитава приоритетно майките на малки бебета и шансовете бащата да Ви „вземе“ детето в съда са практически нулеви, освен ако не сте доказано опасна за него. Изключително важно е да знаете, че до момента на официалното припознаване на детето пред длъжностното лице бащата юридически няма никакви права над него и не може да предявява претенции за отглеждане. Вашето нежелание да живеете с неговите родители не е законово основание да бъдете обявена за „негодна майка“. При евентуално дело съдът ще определи режим на виждане, който при кърмачета обикновено е само за няколко часа и без преспиване, често във Ваше присъствие, за да се гарантира спокойствието на бебето. Оставам на разположение.

Последна редакция: ср, 25 мар 2026, 11:32 от Рaдост

# 22
Тъй като съм решила да заведа дело, след издаване на акта за раждане и при евентуално извънсъдебно споразумение, до колко е валидно то за в бъдеще и вероятно има как да се обжалва....
Иска ми се нещата да бъдат максимално безболезнени и за двете страни, но се опасявам, че това е невъзможно
Може ли да ми разясните самата процедура за споразумението и евентуално за делото, ако последва такова
Благодаря!

# 23
  • Пазарджик
Скрит текст:
Тъй като съм решила да заведа дело, след издаване на акта за раждане и при евентуално извънсъдебно споразумение, до колко е валидно то за в бъдеще и вероятно има как да се обжалва....
Иска ми се нещата да бъдат максимално безболезнени и за двете страни, но се опасявам, че това е невъзможно
Може ли да ми разясните самата процедура за споразумението и евентуално за делото, ако последва такова
Благодаря!
Всяко извънсъдебно споразумение е правно валидно само ако бъде утвърдено от съда, което му придава силата на изпълнителен лист и гарантира спазването му. При липса на съгласие се завежда дело по чл. 127 от Семейния кодекс, при което съдът определя местоживеенето на детето, режима на лични отношения и издръжката. Още с исковата молба можете да поискате привременни мерки до окончателното приключване на процеса. Самото решение или утвърденото споразумение могат да се изменят в бъдеще само при съществена промяна в обстоятелствата, но не и произволно.

Последна редакция: ср, 25 мар 2026, 11:33 от Рaдост

# 24
Тоест веднъж сключено и прието от съда то остава валидно за "вечни" времена

# 25
  • Пазарджик
Тоест веднъж сключено и прието от съда то остава валидно за "вечни" времена
Споразумението е стабилно и задължително, но то може да бъде изменено по съдебен ред, ако настъпи „съществена промяна в обстоятелствата“. Такава промяна е например порастването на детето, промяна в здравословното състояние на родител или преместване в друг град. Ако бащата реши да го променя след време, той ще трябва с нови доказателства да убеди съда, че сегашният режим вече не е в интерес на детето. Докато не се постанови такова ново съдебно решение обаче, първоначалното споразумение е напълно валидно и Ви дава пълна защита при неизпълнение. На практика това означава, че той не може просто да реши, че споразумението не му харесва, и да спре да го спазва без нов процес.

Последна редакция: ср, 25 мар 2026, 11:33 от Рaдост

# 26
А ако се стигне до дело?

# 27
  • Пазарджик
А ако се стигне до дело?
Ако се стигне до дело, съдът ще реши всички спорни въпроси вместо родителите, като водещ ще бъде единствено интересът на детето, а не желанията на воюващите семейства. Процесът започва с подаване на искова молба, в която задължително трябва да поискате „привременни мерки“, за да може съдът още в първите седмици да постанови, че бебето остава при Вас до края на делото.

Последна редакция: ср, 25 мар 2026, 11:34 от Рaдост

# 28
И аз в тон с предходните въпроси.
Родих и записах детето на мое име. Бащата има претенции, че аз не съм му звъннала, за да дойде и припознае детето. Любезно му обясних, че има административна процедура в общината  по припознаване.
Знам, че не мога да го възпрепиятствам това му желание просто не исках да идва в болницата, за да ме притеснява с присъствието си. Това може ли да ми навреди в съда, ако той си е направил запис на разговор в който аз се съгласявам да му се обадя, когато отида да раждам, както той настояваше?

Има ли някаква опасност той да ми отнеме детето по съдебен път? 
Ще се опита да ме дискредитира в съда по обичайният начин- да ме изкара негодна майка, социално слаба, алкохоличка или наркоманка, а може би и за родител, който отчуждава.
Как да защитя мен и детето ми? Може ли да го вземе, ако намери връзки в съда?
Как мога да се защитя, ако заведе фалшиви свидетели?

# 29
  • Пазарджик
Скрит текст:
И аз в тон с предходните въпроси.
Родих и записах детето на мое име. Бащата има претенции, че аз не съм му звъннала, за да дойде и припознае детето. Любезно му обясних, че има административна процедура в общината  по припознаване.
Знам, че не мога да го възпрепиятствам това му желание просто не исках да идва в болницата, за да ме притеснява с присъствието си. Това може ли да ми навреди в съда, ако той си е направил запис на разговор в който аз се съгласявам да му се обадя, когато отида да раждам, както той настояваше?

Има ли някаква опасност той да ми отнеме детето по съдебен път?  
Ще се опита да ме дискредитира в съда по обичайният начин- да ме изкара негодна майка, социално слаба, алкохоличка или наркоманка, а може би и за родител, който отчуждава.
Как да защитя мен и детето ми? Може ли да го вземе, ако намери връзки в съда?
Как мога да се защитя, ако заведе фалшиви свидетели?

Здравейте! Заплахите на бащата нямат правна тежест. Дори да съществува запис на разговор с Ваше обещание, той не доказва „негодност“ като родител, а единствено промяна в личното Ви решение в уязвим момент. В българската съдебна практика е изключително трудно, почти невъзможно, новородено дете да бъде отнето от майката, освен ако не се докаже реална и пряка опасност за живота му. Твърденията за зависимости или лош морал трябва да бъдат подкрепени с медицински експертизи и социални доклади, а не просто с думи или фалшиви свидетели. Материалното състояние на бащата или евентуални негови „връзки“ не са основание за присъждане на права, тъй като съдът винаги поставя на първо място биологичната и емоционална нужда на бебето от майката. Вие сте законен представител на детето си и законът е на Ваша страна, стига да полагате необходимите грижи за бебето. Вашето спокойствие е най-ценният подарък за бебето в момента, затова дишайте спокойно и се наслаждавайте на всеки миг с него, защото пред закона Вие сте неговият незаменим свят и никой не може да разруши тази свещена връзка без сериозно основание.

Последна редакция: ср, 25 мар 2026, 11:35 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт