Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 21 678
  • 652
  •   6
Отговори
# 630
  • София
Беше към по- горен пост за "цъкането на нещо".

# 631
Да, трейд джобс е тренда, защото някой трябва да построи AI центрове. И тези джобс са с 6 цифрени заплати.
https://fortune.com/2026/01/21/nvidia-ceo-jensen-huang-skilled-t … tion-electricans/
Хубаво интервю на Йенсен Хуанг.
Но освен за строителни работници, той говори за 5-слойна торта от търсени професии: "енергетика, чипове и компютърна инфраструктура, облачни центрове за данни, модели на изкуствен интелект и в крайна сметка приложния слой."

Тъй като всеки слой от петслойния стек на изкуствения интелект трябва да бъде изграден и управляван, Хуанг каза, че промяната на платформата създава работни места в цялата икономика - от енергетика и строителство до модерно производство, облачни операции и разработване на приложения.

И като сме на тема NDivia, да припомня интервю на българин, който е на ръководен пост при тях и част от времето си отделя ментор на младите по въпроси като в тази тема:
https://blogs.nvidia.com/blog/nvidia-life-konstantin-cvetanov/

# 632
Подобна клауза сама по себе си е нищожна. Ако компанията инвестира в обучение на служителя, то ...
Всички разсъждавахте в посока, че това е клауза. Защо клауза? Това е просто предложение за срочен договор. Договор за срок от 5 години. Четеш условията, мислиш и решаваш, не е задължително да приемеш.
Как ще се чувствате ако ви предложат срок 1 година Wink или две? По заместване на човек в майчинство например. Пак ще ви е криво.

# 633
Няма общо срочен договор, нито заместване по майчинство с това, което ѝ предлагат. Те искат да я "закотвят" за пет години и, ако реши да напусне, да плаща неустойка. В същото време за тях няма подобна клауза.
При договор по заместване можеш да напуснеш. Срочен договор извън заместване по майчинство за година освен за някой проект, при който не си точно на трудов договор, не мога да се сетя за какво би могъл да се сключи.

# 634
Отделно, че международните фирми ако искат да накарат някой да напусне или да го задържат принудително, си имат други тактики, никога няма да си позволят да вкарат нещо, което е нищожно, защото пряко противоречи на закона.

Това не е вярно, тъй като много такива компании слагат (или поне доскоро слагаха) клаузи, забраняващи работа за конкурент за определен период при напускане. На всеки му е ясно, че те са незащитими у нас, но се прави, тъй като такава е практиката в съответната компания на глобално ниво и се работи по инерция.

# 635
Soul Free, това какво ѝ предлагат сигурно звездите ти го говорят Grinning разбира се че има срочни договори. И те не са непременно лоши. "...се сключва за n на брой години на длъжност еди каква си с тези и тези условия." Вече какво на теб ти е изгодно можеш да си го изискаш, примерно индексация, условия на труд, задължения, привилегии, дни годишен отпуск, бенефити, и т.н. И ако условията не те устройват си казвате чао.
Българинът най-го е страх, как беше...

# 636
  • Melmak
Отделно, че международните фирми ако искат да накарат някой да напусне или да го задържат принудително, си имат други тактики, никога няма да си позволят да вкарат нещо, което е нищожно, защото пряко противоречи на закона.

Това не е вярно, тъй като много такива компании слагат (или поне доскоро слагаха) клаузи, забраняващи работа за конкурент за определен период при напускане. На всеки му е ясно, че те са незащитими у нас, но се прави, тъй като такава е практиката в съответната компания на глобално ниво и се работи по инерция.
Точно, аз имах такава клауза, много добре си спомням.

# 637
  • SF
Unicorn88, това са обикновени обучения, за да можеш да си вършиш работата. Наемат хора с опит и без опит. Тези без трябва да бъдат обучени. Аз вече съм и няма нужда да ме обучават. Или поне нямам нужда от обучение, което да ме ожени за тях за следващите 5 години.

# 638
Или поне нямам нужда от обучение, което да ме ожени за тях за следващите 5 години.
Есме, да не те плаша, но понякога не е важно дали имаш нужда от обучение, а дали имаш документ, че си минала същото обучение.
Няколко пъти ми се случи и изкарах ненужни обучения, но не е имало клауза за плащане при напускане.
Скрит текст:
При най-добрия работодател, при който съм работила, в някакъв срок след започване на работа трябваше да мина 10-на обучения (от 2 до 5 дни всяко) за технически и меки умения. Може и да си знаеш, но нямаш ли документ (поне за 80% от часове и теми) - задължително се ходи. Нови знания получих само от 2-3 от тях. Другите си ги знаех, но нямах документ за същото. Добре, че залата за обучения беше  на 15-20 мин. пеша и позволяваха само 50% присъствие, та успявах и да си свърша задълженията и да "чекна" обученията.
"Веселбата" настана за word и excell - аз имам диплома за ИТ, но липсва такава дисциплина. Обаче имаше масово недоволство от целия офис и само за тях разрешиха директно явяване на изпит, без курс. Всички го взехме. Смених работодателя и след 3 г пак се явявах на този изпит, вече не помня какво не признаха.

# 639
Фри, тук всички предполагаме и коментираме. Нали знаеш, че по закон работодател няма право да сключи срочен трудов договор за длъжност, която не предполага да се върши така, т.е. някакъв проект, конкретна услуга?

Още повече, че й казваме да внимава и да си прецени. Също за нас какво означава подобна клауза още повече едностранна. Пък теб, като те кефи, пиши си мнението, що се обръщаш към мен?

# 640
При срочния трудов договор пак можеш да напуснеш с предизвестие. Най-дълго то предизвестие по българския закон е три месеца. Аз не бих се навила да подпиша такъв договор, с толкова обвързващи клаузи. Ако във фирмата беше пак толкова хубаво, нямале да има нужда от такива клаузи. Дори и заплатата да е прекрасна, ако атмосферата в работата е супер неприятна и цари хаос, аз не бих търпяла пет години. Та ние прекарваме на работа повече време, от колкото с близките си, важно е и там да се чувстваме комфортно. Преди повече от 20 години, един колега плати около четири брутни заплати за обучение, за да може да напусне. И дори още не беше намерил друга работа, просто това, което вършеше хич не му допадаше. За мен и три месеца предизвестие са прекалено много.

# 641
Дългото предизвестие го разбирам само за много високи позиции, а даже и тогава ми е непонятно къде е интересът на фирмата да работи толкова време с някой, който няма желание и интерес да продължава.

Не бих подписала договор за 5 години, даже не е пробем валиден или невалиден е, нещо много куца във фирмата, че въобще да съществува такава клауза, както каза Лятно време.

# 642
  • SF
Аз думата "обучение" използвах в съвсем друг контекст. За дългосрочност обяснението им е, че инвестират в нас. И разсъждавах какво инвестират, защото обучения няма или поне аз няма да имам. Аз инвестирам в тях времето и труда си, те инвестират в мене месечната ми заплата и Мултиспорт карта на преференциални цени. Няма обяд, няма извозване, няма някакви харчове, които да им връщам, ако след 2 месеца (ПРИМЕРНО) приема друго предложение и подам предизвестие.
Служителите също очакваме да заработят някъде дългосрочно, а не да започваме и да се освобождаваме и аз непрекъснато да съм в процес на търсене, одобрение и смяна на работата. Просто не съм сигурна как би изглеждал такъв договор. Не знам точките от закона и дали такива условия могат съществуват. Какво би последвало, ако на човек в последствие плановете му се променят. Имаме свободната воля да променяме решенията си, нали???

Сега... сертификати дали искат, дипломи.. Ами сигурно съм представила и отговарям на изискванията, които имат към кандидатите си и преминаваме напред с интервюта. Първото мина, предстои второ.
Фирмата си прави обучения (вероятно), но те са за хора без опит. И отново казвам - както всяка една фирма. Даже да прави гевречета, ще ги учат как да ги редят в тавите - различен размер на фурните, градуси, време за печене. Това би било обучението на хора, които наемат без опит. От тези с опит се очаква да знаят как се включва фурната и на колко градуси се пече тесто с яйца и на колко тесто без яйца. След 5 седмици могат да решат да правят и кифлички и ще трябва да им покажа (да им проведат курс) за технологията на кифличките. Какви международни сертификати.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 09:49 от Esmee

# 643
Да де, ама подводният камък е, че те повечето фирми, вече зависи от естеството на работа, са задължени да провеждат обучения, без оглед на това кой го знае. Да не излезе, че тъпите фирмени клипове, които всички цъкат, колкото да се отчетат пред фирмата, са реално обучение.

# 644
  • SF
Simple Smile Simple Smile Simple Smile Да, нещо такова! Simple Smile
Вижте... Има обучение, и обучение. Някои обучения се провеждат в извънработно време или в работно, но с откъсване, в друг град, друга държава, може да отнемат седмици.
Като прочетете в Джобс коя да е обява, фирмата предлага обучения и ги наричат фирмени обучения.
Да те разведат из сградата и да ти покажат къде е екипът, къде е кухнята, при въпрос към кого да се обръщаш или колегите да ти покажат как се работи с фирмения софтуер, не би трябвало да е "обучение" и да подписваш сертификат, че ти е проведено такова. Това е въвеждане в естеството на работа. В предишната фирма си правил същото, но по друг начин. Първо получаваш стоката, разопаковаш и описваш и подреждаш, а в тази искат получаваш, описваш и чак тогава разопаковаш и не подреждаш, защото си имат хора за подреждане. Това обучения ли са?
Ето такова някакво, вероятно и аз ще имам - 1 до 2 дни, като и ще работя, докато ме обучават.

Общи условия

Активация на акаунт