Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 28 793
  • 757
  •   2
Отговори
# 615
  • София
В кое е по-смислено да инвестирам- два маломерни двустайни по 40 квадрата (чиста площ) или тристаен 80 квадрата (пак чиста площ).
В двата. Независимо дали ще отдаваш под наем или ще препродаваш. Или ще заключиш 🙂

# 616
Catwoman, апартаментът си е много хубав, презентацията му е лоша. Окачени тавани, лунички и подобни селянии не са масово водещи при избор на апартамент под наем. НО снимките наистина са лоши, мрачни, параванът в банята действително изглежда мръсен (щом е шарка, напревете снимка, от която това да се вижда), матракът изглежда нагънат - да не повтарям мненията на Диди по-горе. С по-хубави снимки и малко подреждане ще стане супер, а с макс стотина евро за свеж текстил и някое разместване - още по-супер. Коментирам само обявата и снимките, не съм от Варна и не знам колко е адекватна цената, нито локацията.

Това е и моето мнение. Добра локация, добър имот, но кофти презентация. Свържете се с брокерката и се разберете дали ще продължава да ви представлява. Съветвам ви и междувременно да помолите свой познат да нагледа имота.

По другия въпрос - двата маломерни.

# 617
Catwoman, вероятно имаш добри познати/приятели/роднини във Варна, въпреки че физически не си там. Говорете с тези, които са ви най-близки и най-оправни, да ви помогнат в отношенията с агенцията. Имаше сходен случай с друга наемодателка с жилище в София, на много търсена локация, в затворен комплекс, самата наемодателка не живее в България. Беше дала ключ на 1 агенция и месец (и повече май) няма наемател. Съветите от темата бяха почти същите като за вашето жилище - да си пусне обява във Вайбър групата на комплекса, във ФБ групата на квартала, да смени брокера, като изпрати доверен човек да вземе ключа, да пусне и на други агенции.
Все някой от познати/приятели/роднини във Варна ще иска и ще може да ви помогне като вземе ключа от тази агенция. Жена ще може за 10-15 мин. да поподреди/поразмести малко (както са ви посъветвали съфорумците), можете да питате на лично съфорумците от Варна кои агенции са най-активни при наемите в града и да се свържете и с тях да снимат (по-професионално) и да си пуснат и те обява.
Въпреки че по имотните теми потребители-агенции/брокер последователно твърдят, че ексклузивни договори само с 1 агенция било най-добре за клиента, щото, видиш ли, те защищавали много повече интересите на клиента, аз много съм спорила с тази теза. Конкуренцията (между агенции) кой ще намери клиент и ще вземе комисионната е основен икономически стимул да се постараят повече.

Допълвам: Баща ми имаше контакти с 1 агенция (малка някаква), която много бързо му намираше наематели. Дори беше кръстил брокера Спиди Гонзалес (на евъргрийн песента). Последният път цяла седмица Спиди Гонзалес не довел клиенти, според него - нямало интерес. Баща ми пусна сам обява, обадиха му се и няколко агенции. За 2-3 дни отдаде. Спиди Гонзалес звъннал да пита за жилището след месец - баща ми му обясни, че "късно е либе за китка".

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 10:25 от man_darin_ka

# 618
Моля за линк към Варненския апартамент. Май само аз не го видях.

Ал, с тази кражба ме шокира, но е много вероятно, да се случи. Не в моя случай, а по принцип. Наистина е рисково ако е оставил ценни неща.

По другия въпрос: 2 отделни, а ако са на един етаж и съседни - би било прекрасно.

# 619
  • в пералнята
2 е по добре от едно.
Двустайните са по лесни за отдаване, а и разликата от наем на двустаен до тристаен не е двойна. Така, че разбира се два малки, пред един голям.
Че къде казах ПВЦ?
Във Варна може да е друго, в София почти няма ремонтиран апартамент, без окачен таван, вътре изолация и ЛЕД осветление, скрито, открито, ленти, лунички.
Без окачен таван няма как да поставиш вата на тавана за изолация.
Също в окачен таван се монтира вентилация, отходни тръби от аспирацията.
Обратното е, стана модерен последните години, именно заради по-високите цени и бюджети.
Никакъв шанс лентовите осветления да са от началото на века, защото могат да са само LED и дойдоха на пазара преди по-малко от 10г. Луничките навремето може и да е имало с нажежаеми жички и халогени, но съвременното разбиране е за LED.
Като има огромно разнообразие. Има с различна ширина на ъгъла на осветяване, насочени надолу или с разпръскваща светлина.
Има различни цветове, има и превключващи. Има и димиращи, смарт и всякакви други. Абсурд е да кажеш, че били модерни преди 10г, а сега не, като тия технологии навлязоха точно последните години.
Скрит текст:

Подходящо осветление, абсолютно, но показаните са... Да кажем меко - кич.
В момента популярни в интериора са вградените релси. И подходящо стенно осветление като акцент.

# 620
Ема,Мандарина, мерси за съветите, но ние сме от София и рода във Варна нямаме,имаме приятели в Балчик,които идват само лятото като нас даже ние ходим и пролетта( купихме си виличка там с друго семейство пак добри приятели) и много добре си изкарваме и много заобичахме Балчик и Варна,та затова инвестирахме...брокерката е разбрана и офиса и е на 5 мин.пеша от жилището и ще трябва на нея да разчитам,тя ще пооправи снимките,ще и кажа още днес ..ако зависеше само от мен щях да го пусна на 500 евро и вече да е нает,но тя като каза 600 и мъжът ми само това чакаше( с него все се караме за това аз надолу,той на горе)но и него го разбирам много труд вложи и го изпипа ремонта,с една халогенна лампа оглеждаше за дефекти,а аз виждах как времето лети,а той се втелясва във всяка подробност,но кажа ли нещо почва да се пеняви,че той така работел ,ако не ми харесва да си намеря друг майстор.и т.н.,но ще склони за 550 евро и мисля с по добри снимки ще стане..

А за въпроса голям или 2 малки,естествено за мен 2 малки е по доходоносно и риска е на 2,ако възникне проблем с едното жилище,другото все ще носи нещо и е по лесно за продаване,а може и само едното да се продаде...повече възможности

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 11:19 от Catwoman12

# 621
А ти правила ли си такива и имаш ли идея в какво се вграждат релсите?
Ще са ми любопитни различни примери на имоти под наем.
Да сверим часовника. Все пак, след месец-два ще ремонтирам и обзавеждам и аз двустайни.

# 622
Моят въпрос за маломерните двустайни е за София широк център- Банишора/Зона Б5

# 623
Моля за линк към Варненския апартамент. Май само аз не го видях

Бих пратила,но не ми е ясно как става.😬ето няколко снимки

# 624
Моят въпрос за маломерните двустайни е за София широк център- Банишора/Зона Б5
Категорично 2 маломерни двустайни - разликата между размера на наема за двустаен и тристаен е малка, а разхода за придобиване, ремонт  и обзавеждане е доста голяма, пиша от първо лице.

# 625
  • в пералнята
А ти правила ли си такива и имаш ли идея в какво се вграждат релсите?
Ще са ми любопитни различни примери на имоти под наем.
Да сверим часовника. Все пак, след месец-два ще ремонтирам и обзавеждам и аз двустайни.
Правя тамън сега вкъщи, конкретно вградени релси, в нашия случай, понеже не искаме да се намаля височината, са вградени в самия таван.

Аз правя ремонт в момента на маломерен двустаен, до месец ще е готов, ще споделя снимки, обещавам.
Понеже е кооперация от 1940г в центъра и ремонт не е правен поне от 1990, от тогава не е и чистено, очевидно, разликата преди/след е фрапантна...
Беше старшна дупка, с отвратително разпределение и тоалетна буквално 1 кв м. , а сега е едно светло, уютно и приветливо пространство. Нямам търпение вече да монтират мебелите и да сложа последните щрихи.
Пускам като тийзър няколко снимки от преди ремонта, за да видите за какво става въпрос...
X

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 15:01 от Arhinora

# 626
На въпроса 2 или 1. И аз бих взела двата по-малки, но с мисъл в перспектива - да са съседни на един етаж. Така след време, ако за лични нужди ми потрябва нещо по-голямо, бих могла да ги обединя.

# 627
  • Варна
4-ти жилищен, но реално е 5-ти, поради магазините на ниво "0"!
Входът (общи части) е сумрак. Тесни стълби и мънички площадки. Ако си Дарт Вейдър ще продължиш след втори етаж. 🙃

Не съм чула накъде да броят партера за първи етаж. Партерът си е партер. Ниво 0.

Нашият вход пък е по обратния начин. Покривът на стълбището е целият стъклен, съответно на последният етаж е ултра светло. Това си има и недостатък - лятото е като парник. Има отваряем прозорец, но пак е жега. На третия етаж е по-малко светло. На втория и първия - тъмница, почти без естествена светлина. На партера е ок, понеже има остъклена входна врата към улицата от едната страна и към вътрешния двор - от другата.

Дани, показаните от теб окачени тавани са много старомодни, все тая дали са с лед или с лунички с нажежяеми крушки. На мен са ми чак отблъскващи. Това не е лукс и няма да вдигне цената. По-добре за същите пари купи по-висок клас електроуреди. Това повече ще вдигне имотите в по-горен клас. Лед осветленията сега се правят много премерено-деликатно, без изчанчени форми от гипсокартон. Една тънка вградена лайстна и толкоз. Останалото - изчистено. Какви вградени вентилации в тавана, не говорим за къщи и ресторанти, а за малък двустаен апартамент. Всеки гледа да остави максимална височина на помещенията.

# 628
Дайте конкретни оферти. Не признавам само на думи.
Нещо не хващам вяра. Ще сложа печка и перална с марка и ще ми се вдигне цената.
Ако беше толкова просто, все така щях да правя. Оп, вярно, вече съм го правил и всичките ми уреди са маркови. Ама цените са ми само средни, не и високи.

Като е маломерна височината, защото това е Мансардно ниво 1, много ясно, че ще гледа да "запази височината".
Тези работи се виждат от самолет. Имал съм такава мансарда.

# 629
  • Варна
Жената каза че височината е 2,60, това е съвсем стандартна височина. И етажът ѝ четвърти не е последен. На снимката от Гугъл мапс се видя, че отгоре има още един етаж. Вероятно той е мансарден и по-нисък, и леко дръпнат навътре. Моят е такъв и чистата ни височина е 2,45, но извън нея има ламинат, под него - плочки, лепило, и подово, което са правили първите собственици навремено и нямам идея колко сантиметра е изяло.

Ето ти снимка на актуално модерно осветление:

(Ивиците по тавана)

Общи условия

Активация на акаунт