Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 1 213
  • 42
  •   3
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 46 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
Скрит текст:

Примерен приемо-предавателен протокол:

Скрит текст:

Примерни инструкции за поддръжка на имота и оборудването в него:
Скрит текст:
1. Проветрявайте стаите често, за да предотвратите появата на мухъл и конденз.

2. Включвайте вентилатора в банята след къпане и открехвайте вратата, за да предотвратите появата на мухъл.

3.Не простирайте дрехи в стаите, това може да доведе до появата на конденз и мухъл.

4.Включвайте аспиратора по време на готвене и оставяйте да работи до 5 мин след приключване. Може да се наложи да отварите прозореца, за да осигурите приток на свеж въздух.

5.Почиствайте фурната само с препарати за фурна, без да използвате агресивни препарати, обезмаслители или метални телчета, четки, ножове.
Не оставяйте храна във фурната, това предизвиква конденз и съкръщава живота на уреда. Следвайте предоставените  инструкции за употреба.

6. Почиствайте керамичния готварски плот със специален препарат и скрапер за котлони. Не използвайте метални телчета, четки, твърди гъби или ножове.

7. Никога не използвайте химикали, абразивни препарати, киселини, препарати за отпушване на канали за почистване на мивката, банята, сифоните, хромираните аксесоари и останалите мебели и повърхности в апартамента.

8. Не мокрете ламинираните подове и почиствайте с добре изстискан парцал и подходящи препарати. Препоръчително е да се използват предоставените кърпи за под.

9. Моля следвайте препоръките за пране и сушене на завесите/пердетата и текстила отпечатани на етикетите.

10.Никога не използвайте химикали, абразивни препарати и киселини за почистване на PVC дограмата. Използвайте сапунен разтвор или специални почистващи препарати.

11.Не оставяйте включени зарядни, малки електроуреди, свещи или ютия, когато не сте в имота, те могат да предизвикат пожар.

12.Винаги използвайте предоставените или лични водоустойчиви протектори за матрак, за да ги предпазите от случайни инциденти/намокряне и от хигиенни съображения!

13.След употреба на сушилнята е препоръчително да се пусне програма „Плакнене" и да се съберат мъховете от уплътнението. Препоръчително е течни перилни препарати да се поставят директно в барабана в мерителна чашка. В случай, че използвате чекмеджето за препарат, то трябва да се почиства редовно след употреба. След употреба и в случай на отсъствие люкът да се държи отворен, за да предотвратите появата на мухъл и лоша миризма. Следвайте предоставените  инструкции за употреба, за да поддържате уреда чист и в изправно състояние.

14.След употреба или при дълго отсъствие оставяйте вратата на миялната отворена, за да предотвратите появата на лоши миризми. Следвайте предоставените  инструкции за употреба, за да поддържате уреда чист и в изправно състояние.

15.Почиствайте филтрите на аспиратора съгласно инструкциите за употреба. Иноксовите части и стъклото може да почиствате с препарат за стъкло и микрофибърна кърпа, не използвайте ножове, тел, твърди гъби и химикали.

16.Не използвайте тел, твърди гъби или ножове, за да почистите темперираното стъкло зад готварския плот.

17. Не поставяйте врели съдове, не режете и не използвайте чук върху кухненския плот от Компакт. За да го почистите използвайте сапунен разтвор и мека гъба, след което го подсушете. Не използвайте агресивни препарати или химикали.

Дата:.............................            Подпис на наемателя:

Заличаване на адресна регистрация на наемател:
Закон за Гражданската Регистрация чл. 99б (5), (6), (7)
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

https://kk-law.eu/adresna-registratsiya

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1822039

# 1
Да ви напомня миналата година, началото на декември отдадох на първата седмица след пускане на обявата нов двустаен на двойка. Те се изнесоха по спешност началото на февруари( двата депозита не съм връщала, но и не съм искала да си плащат сметките за януари). Отново седмица по- късно го отдадох на момче- изглежда един смотан.. леле - чистник. Сигурно е по- чисто от в къщи, а аз съм маниак. Юни месец отдадох друг на една девойка, фармацевт. Сега като пуснаха теца минах през всички апартаменти да обезвъздуша радиаторите, а и повод да видя какво се случва. Няма захабено, но беше толкова прашно и пълно с коси по земята. А хем знае, че ще
мина. Пак казвам, че иначе всичко е наред, но бива да не пуснеш една прахосмукачка поне. Чакам да мине една година от началото и ще намеря начин да си тръгне. Реално мъжете наематели май са по- чисти. Е имала съм и една, която за 4 години остави апартамента по- хубав от когато й го дадох , но май са единици такива.

Идеята на поста беше, че явно има търсене и декември месец, и февруари, а наема беше от най- високите за района. Пускам обявата в имот.бг и брокери ми водят. От доста време не съм поствала в групите, но пък на два пъти виждах фалшиви обяви с мои имоти. А и си мисля, особено ако наема е висок, че хора с такива възможности няма да тръгнат по цял ден да ровят във фб, защото са заети прпфесионално, а се обръщат към агенции.

Добавям: имам и украинка наемателка от почти две години. Много съм доволна, всичко си плаща на време и вътре е прилично. Давам и паркоместа на друга украинка и с нея нямам проблеми. А от доста места чувам, че туркините са изключително чисти, но пак всичко е до късмет.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 16:22 от Moderator1

# 2
Значи няма захабено, счупено, повредено, а прах и косми по пода и това е причина да се нарича жената мърла и да искате да се махне....

# 3
Значи няма захабено, счупено, повредено, а прах и косми по пода и това е причина да се нарича жената мърла и да искате да се махне....
Наемодателя преценява дали да удължи договора или да го прекрати. Може и без косми.

Благодаря за темата! Все така да сме си полезни.

# 4
Проблемът е, че като не се чисти редовно, се занемарява. Наслагва се прах по повърхностите, по меката мебел, по фугите, по абсорбатора. Малко по малко и нещата придобиват некрасив вид.

# 5
Разбира се, че наемодателят е правото си да не харесва, каквото реши и да смени наемателят.
Но подобни дребнавщини лично на мен ми се струват прекалени. Кой както прецени.

# 6
Здравейте
В публичното пространство се афишира ,че през 2026 г ще се вдигнат имотите данъци.Как мислите ,дали новите нива на данъците ще се отразят на наемните пазар,?
В размисъл съм за инвестиция в гараж  с не много лесен подход в район със зелена зона близо до х.Хемус. Мисля ,че към момента са доста надценени.Моля за мнения сега или до изчакам.

# 7
Ще видим с промените в зоните и новите данъци, дали няма да се окажат подценени, конкретно в този район.
Аз лично чакам.

# 8
  • Варна
Разбира се, че наемодателят е правото си да не харесва, каквото реши и да смени наемателят.
Но подобни дребнавщини лично на мен ми се струват прекалени. Кой както прецени.
Никой не казва, че няма право. Просто коментираме, че според нас е прекалено. Имаме право да си кажем мнението. Та кой от нас няма прах и косми по земята в собствения си дом понякога? Аз пък бих оценила, че виждам жилището в естествения му обитаем вид, а не излизано специално за мен, пък през останалото време кой знае какво да се случва.

По въпроса на Brodski1, лично аз досега не съм чула някой да е спечелил от чакане за поевтиняване на имот. Напротив, всички съжаляват, че не са купили повече навремето, като са имали възможност.

# 9
  • София/Търново
Здравейте,
Благодаря за мненията. Имаше какво да се почерпи. За сега казуса е решен. Остават действията. Каквото сабя покаже Simple Smile

# 10
  • Варна
Споделете как е решен, де! Темата е за споделяне на опит. Мисля, че на всички ще бъде полезно, тъй като казусът не е обичаен.

# 11
Не знаех, че коментара за "мърлата" ще предизвика толкова полемика. Но, от пода можех да събера косми за цяла перука, а при дърпане на пердето, за да  обезвъздуша излезе облак прах. За мен определено не е нормално, дори и да няма видими щети, този прах отива и по столове, диван, мебели и тн. Както искат така да живеят на други места, в мои апартаменти не съм ок.  Имат достъп до робот за прозорци, парочистачка, екстрактор, отделно всеки си има прахосмукачка.. Може да не съм права и не съм си и помисляла да  чистят ежедневно, но в тази дама не беше пипвано от месец. А вероятно е поприбрала нещо заради това, че е знаела, че аз ще идвам.. Все пак не вися там всеки месец и кафе даже ми предложи.. Дали когато се прибрах в нас си събух чорапите на входа и изпрах маратонките си..

# 12
  • Варна
Мен пък днес ме ядосаха наемателите на апартамента срещу нас. Сега... вярно, че не съм им никаква, обаче още от нанасянето си постоянно си оставят разни боклуци в стълбището. Кашони от Икея се търкаляха със седмици. Торби с битов боклук - няколко пъти по цял ден. Днес вече кипнах на мазна кутия от пица, захвърлена директно на пода между вратите ни, и наредени чехли пред стълбите, така че или трябва да ги прескочиш, или да ги сриташ, или да се спънеш в тях. Сритах ги... И почуках на вратата. Отвори момче на около 18 и му се скарах че нямам намерение да им прескачам боклуците и не им се случва за първи път. Каза добре и че кутията от пица била с мравки ?!? Кипна ми още повече и питах в моя апартамент ли искат да влязат мравките, казах веднага да я изхвърлят, да не ме чакат да звъня на хазяина им. Прибрах се вкъщи и си тръшнах вратата. След 2 минути погледнах през шпионката и вече бяха оправили. И се почувствах малко зле, че бях груба, но от любезно премълчаване и проявяване на разбиране нещата стават все по-зле! В целия вход едно боклуче няма, пред тяхната врата - свинщина. Отдавам го на това, че просто са малки и май за пръв път живеят самостоятелно.

# 13
Didi и мен ме беше страх как ще поддържа сина ми като заживя на квартира. Колкото и да си прибират дрехи, обувки, има неща на  които не обръщат внимание докато са при мама и татко. Колко пъти казвам за чистене на прах, фурната да е с отворена след готвене, каналите да се наблюдават. Сега мисъл ми е терасата - много е открита. Зимата ще навява сняг и ще се задържа. Има с какво да чисти, но ако не е там и влагата се просмуче надолу. 
Не ги оправдавам квартирантите. Докато живя в нас хвърлянето на боклука беше негово задължение. Тръгва за училище и взема боклука. Само събота и неделя беше освободен от това, че спеше до късно.

# 14
Виждал съм доста входове, където хората си оставят обувки, чехли, боклуци и други пред входната врата на жилищата си в общите части. Не знам как съседите търпят такава нечистоплътна и миризлива обстановка. Ако живея в такъв вход, първо ще направя забележка, ако продължава - всичко, което е в общите части ще изхвърля на боклука и да се сърдят на себе си.

Относно наематели украинци, давам гараж под наем, много са коректни и вежливи. Всяка година им вдигам наема и няма драми. Предплащат ми за година напред, когато преподписваме договора.

Общи условия

Активация на акаунт