🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz 🌊Teмa 2

• 39 271
  • 737
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте и благодаря за споделеното, девойки! Hug
Мира, и тази песен-поздрав ми е от любимите, благодаря! Flowers Rose Приеми, че те поздравявам с всички песни на Найтуиш, че иначе ще направим темата музикална. Grinning Не че симфоничния метъл не пасва на разказа в сериала, особено на Есме и Адил. Даже промоционалния им плакат има такова излъчване. Blush

Цвети Hug, този Млад вълк направо е невероятен!
Позволявам си да предложа текста на стихотворението на Мери Елизабет Фрай, докосващо душата е. И точно този превод на писателя Явор Цанев много ми харесва.

Не стой на гроба ми и не плачи
Мери Елизабет Фрай

Не стой на гроба ми и не плачи:
Не съм, където тялото лежи.
Аз съм хилядите ветрове в света,
аз съм диамантеният блясък по снега,
аз съм слънцето в узрелите жита,
аз съм кроткият дъждец през есента.
Събудиш ли се в тихата зора,
аз поривът съм в птичите крила
и заедно със тях над теб кръжа.
Аз меката съм звездна светлина.
Не стой на гроба ми и не плачи:
Аз там не съм, аз не склопих очи.

Има и песни по тези красиви меланхолични стихове.  Избрах ви една много хубава, с английския текст, ако някой иска да го прочете.

Един колаж- асоциирах го с написаното от Младия Вълк.

И пак да си кажа- никак, ама никак не искам да възобновяват историята на Гезеп и онзи демон!

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 12:46 от oncee

# 16
Тъкмо идвах да предложа анализа на вълка, за 7 ми епизод.
Grinning

# 17
Онче, песента е страхотна, а стиховете са направо уау.
За Гезеп предпочитам да развият връзка с братовчедката на Хиджран.

Продължението на статията на "Младия Вълк"

„Аз съм диамантените блясъци върху снега“.
Сред хаоса, измамата и спираловидните разкази за вина и скръб - стои Елени. Момиче, търсещо майка си, копнеещо за принадлежност, за семейство, за лице, което отразява нейното собствено. Тя е скитащото дете на съдбата, хванато в плен на жестока космическа шега: родено в любов, отгледано в отсъствие и върнато на място, което крие историята на произхода ѝ. --Когато Есме намеква на Адил, че Елени може би е нейна дъщеря, може би е тяхната дъщеря, Елени изпитва крехка, трепереща надежда. Това я плаши, но я стопля. Любовта към Есме и Адил се разпалва в нея като пробуждащ се инстинкт. Но блясъкът на характера на Елени блести не когато е обичана - а когато е призвана да обича. - Защото преди всичко, преди да бъде дъщеря, преди да бъде жертва, преди да бъде символ - Елени е лекар. Обвързана с клетва, която замества древната вражда между Фуртуна и Кочари, тя е спасявала животи без дискриминация. Тя спаси живота на Адил, без да знае, че той е неин баща, и спаси живота на Исо с решително състрадание. И в този епизод най-сияйното от нейните действия блести: тя спасява живота на самата жена, която осъди нейното детство.

Когато Зарифе се разболява и лекарите не могат да разберат състоянието ѝ, Оруч идва при Елени - не като враг, не като измамник, а като отчаян син. Елени има всички основания да откаже: наранена, предадена, използвана, манипулирана. Но тя не може да отхвърли живота в опасност. Тя отива в болницата и лекува Зарифе, доказвайки за пореден път тихото великолепие на душата си. - Да гледаш лицето на Оруч, срамът, рухването на честта му - е поразително. Тук стои мъжът, който е излъгал Елени, който е използвал добротата като оръжие, който я е изолирал, сега принуден да разчита на нейната милост, за да спаси майка си. Добротата на Елени не го унижава - собствените му избори го унижават. - Да наречеш Елени диамант, блестящ в снега на този сериал, не е преувеличение. Тя е най-доброто от Есме и Адил - силата и нежността, справедливостта и проницателността, състраданието и тихата смелост. Тя не се вманиачава върху това, което ѝ е било сторено. Тя се фокусира върху това, което трябва да се направи чрез нея.Сияйна точка на чистота в пейзаж, опетнен от лъжи, скръб и морален упадък - Елени е светлината, която не може да бъде погребана, мекият блясък, блестящ в долина от сенки.

„Аз съм слънчевата светлина върху узряло зърно.“
Слънчевата светлина върху узряло зърно внушава животворна топлина, изобилие и подхранваща сила, която поддържа растежа. Тя е символ на любовта, която продължава - дори когато е стабилна, златна и щедра, заобиколена от сянка. Любовта, която чувстваме в този епизод, носи същата топлина: тихата, ужасена надежда на Адил, че Елени е негова дъщеря; Елени, която чака до вратата, за да го успокои; инстинктивното ѝ протягане към ръцете на Адил и Есме, сякаш душата ѝ разпознава това, което умът ѝ все още не знае. Виждаме как Фадиме утешава Елени, гледаме как Есме се измъчва с мълчание, за да спести на Адил болката, която е изпитвала сама в продължение на двадесет години, и сме свидетели на пристигането на Илве, любовта ѝ към брат ѝ Гезеп и братовчед ѝ Адил, която заземява присъствието ѝ като слънчева светлина, пронизваща облаците. Дори Адил с В един нежен, невинен момент малкият син на Илве ни напомня за бащинството, което е можело да бъде. И последният спомен за младия Адил и младата Есме, смеещи се, докато любовта им някога е разцъфтявала, ни поразява като най-чистата форма на тази златна топлина. - Цялата тази любов, всички тези сияйни, деликатни емоционални истини са били отречени от лъжи и задушени от тъмни схеми. Тези моменти, които би трябвало да ни издигнат, вместо това ни оставят болни от разочарование и скръб. И все пак надеждата се запазва като слънчева светлина през зърното: любовта не изчезва, не се изчерпва. Тя издържа отвъд предателството и отвъд годините на раздяла. Сега тя започва да се разпалва - искра, която ще освети всяка скрита истина и ще внесе светлина в живота на всички наши ранени герои.

„Аз съм нежният есенен дъжд.“
Есенният дъжд носи със себе си мекота, меланхолия и тихото обещание за изцеление. Това е дъждът на прехода - сезонът, когато листата падат и бремето най-накрая се полага. В целия този епизод сълзи падна като този нежен дъжд. В момента, в който научаваме, че малкият син на Илве е бил отвлечен от Шериф - използван като лост, за да я принуди да фалшифицира резултатите и да обяви Хиджран за майка на Елени, мъката е непреодолима. Сърцата ни болят за Адил, който се осмелява да се надява на дъщеря с Есме; за Есме, която е понасяла двадесет години страдание сама, неспособна да натовари Адил с истината за миналото им, неспособна да му причини болката, която някога я е погълнала. И плачем за младия Адил, докато той гледа как Есме, любовта на живота му, се омъжва за Шериф, без да знае истинската цена на този съюз.
Но тези сълзи не бяха напразни. Този епизод нанесе дълбоки емоционални рани и разкри пластове несправедливост - но тези сълзи сигнализират за нещо повече. Като есенен дъжд, който подхранва почвата, скръбта започва да подхранва промяната. С всяка крачка напред, с всяка конфронтация, с всяко разкритие, истината става по-трудна за потискане - невъзможна за ограничаване. Скоро Шериф, Зарифе, Хиджран и Оруч ще се окажат безсилни срещу нея. Бурята на истината идва и когато тя се разрази, нищо - и никой - няма да остане непроменен.

# 18
Благодаря за прекрасната тема!
Момичета, няма да спра да ви повтарям - невероятни сте в споделеното и то всички до една, без изключение.
Правите темата наистина приятно четиво. Усещанията ни са хем сходни, хем различни в детайлите. И в същото време се допълваме изящно, като мелодия, като музика. Откритието на този Млад вълк и неговите анализи са черешката на сладоледа и това е ваша заслуга. Благодаря, благодаря, благодаря !
При вас си почиват уморените ми емоции от деня.
А сега ще гледам с наслада преведения от Алекс епизод

# 19
Ето и последната част от статията на Вълка

Когато се събудиш в сутрешната тишина... Аз съм бързият, възвисяващ порив на тихи птици в кръгов полет."
Там е свещената тишина на ранната сутрин - светът е притихнал, дъхът е затаен, сякаш творението за кратко спира. В тази тишина животът се възражда отново. „Възвисяващият порив“ извиква движение, обновление и крехка надежда, докато „тихи птици в кръгов полет“ внушават хармонията и цикличния характер на съществуването: това, което е било счупено, в крайна сметка ще се поправи, това, което е било изгубено, в крайна сметка ще се върне.
- Светът на "Това море ще прелее" от десетилетия е затворен в цикъл на насилие, омраза и поколенчески дълг. И все пак любовта, древна и трайна, бавно се опитва да възстанови хармонията. Любовта, която разцъфтя преди 20 години, любовта, която резонира в този епизод, и привързаността, която сега се разцъфтява в нови взаимоотношения - това са силите, които разхлабват хватката на горчивината. Лъжите са хванали всички в задушаващ застой, докато истината, дори болезнената истина, е единствената сила, която може да ги освободи.

В този епизод нашите герои понасят ужасни несправедливости и безсънни нощи. Когато настъпи утрото, тяхната зора не е спокойна - страданието им виси във въздуха като мъгла. И все пак нищо на този свят не е неподвижно. С всяко болезнено откритие и всяка смела конфронтация кръгът се стеснява около онези, които са разкъсали едно семейство. Накрая Елени решава да напусне Фуртуна и да отиде в Америка, приета в Харвардския университет. Сякаш историята ѝ приключва: едно момиче се е родило, било е погребано под лъжи и сега си тръгва по-мъдро, със съкрушено сърце, завинаги променено. За Есме тя е била среща с детето, което е загубила, вкус на родителство, от което на нея и Адил е било отказано. За Адил тя е била светлината, невинна душа, която той не е могъл да защити от Фуртуна. И точно когато се готви да си тръгне, Есме проговаря - не за да си вземе Елени, а за да ѝ довери най-голямата си тайна. Тя ѝ разказва за дъщерята, която е погребала, и колко дълбоко е искала Елени да е нейна, че единствената причина, поради която е дала надежда на Елени и Адил, е била, защото е била убедена, че Елени е нейна. Все още не знаем последствията от това признание - но знаем, че ще има значение. Защото душата не е статична, тя се движи, лети, кръжи обратно. И като тихи птици на разсъмване, истината кръжи над всичко, чакайки момента, в който най-накрая ще се спусне.

- „Аз съм меките звезди, които светят през нощта.“
Желанията и най-дълбоките копнежи на душата сега са като меките звезди, които светят през нощта. Дори когато са заобиколени от тъмнина, тези тихи емоции осветяват пътя напред. Надеждите и тайните на нашите герои светят меко, като далечни съзвездия, слаби, може би, но непрестанни. Те са свързани с тази земя от неспокойните вълни на Черно море до извисяващите се планини, които я блуждаят - оформени от нейната история, обвързани от нейния мит. - В този епизод надеждата на Адил, че Елени може би е негова дъщеря, трепти отново и отново, устойчива и упорита срещу отчаянието. Любовта на Есме излъчва с непоколебима топлина, тихо протягайки се към Елени, дори когато думите ѝ се изчерпват. Самата Елени блести с копнеж, желание да узнае коя е тя наистина и желание за майката и бащата, които никога не е имала. Дори Оруч, обременен от безчестие, носи собствена звездна светлина - избледняващата, но все още видима светлина на някой, който е искал да защити семейството си, дори когато е загубил пътя си.
- Земята е съзнателна, морето шушука от спомен, планините са свидетели, вятърът носи гласове от миналото. Селото диша с тежестта на това, което е било забравено и това, което скоро ще бъде разкрито. И над всичко това, над тайни, желание, скръб, любов - звездите светят тихо. Те стоят като свидетелство за издръжливостта. Нощта ще се отдръпне. Утрото ще дойде. И както звездите избледняват в зората, така и скритите истини ще се издигнат в яснота, вече не скрити в тъмнина, а най-накрая, безвъзвратно, осветени.

„Не стой на гроба ми и не плачи; не съм там. Не умрях.“
Този край изобщо не е за смърт, а за трансформация. Детето, за което се смяташе, че е погребано под земята и паметта му, се завърна в плът и дъх. Елени върви по пътищата на Фуртуна не като призрак, не като ехо от скръб, а като живо свидетелство за любов, която отказваше да свърши. Тя не беше в гроба, за който Есме оплакваше, защото Есме оплакваше история, която никога не беше истина. Момичето не умря. Тя живееше. Тя оцеля. Тя стана. - И отвъд това, нещо още по-дълбоко не умря: любовта на Адил и Есме, смятана за угаснала преди две десетилетия, сега отваря отново очите си. Истината, погребана под лъжите, започва да се раздвижва. Надеждата, задушена от жестокост, започва да диша. Самото присъствие на Елени е доказателството, че това, което някога е било разбито, все още може да бъде възстановено. Затова не плачете на гроба. Гробът е само илюзия. Истинската история е над земята - в Живите сърца на майката, която търси, бащата, който се надява, и дъщерята, която открива. Любов, погребана в тъмнината, се е издигнала на бял свят. Минало, принудено да замълчи, сега говори. Дете, което „умря“, никога не го е направило. Тя е тук. Тя е жива. И сега - светът на "Това море ще прелее" трябва да се съобрази с безсмъртната истина.

# 20
  • Кърджали

А сега ще гледам с наслада преведения от Алекс епизод

Опс, само да уточня. Не превеждам аз епизодите. Всъщност, никой не ги превежда, Нерон пробутва автоматичен превод, леко минат с редакция, ама съвсем леко.
Иначе умирам от мерак да превеждам сериала, ама време нямам. С по един час свободен на вечер един епизод ще го превеждам един месец /като се знам какъв съм перфекционист/...И се задоволявам само с това да превеждам  фраговете.
 Затова обикновено като гледам епизода само мрънкам "ах, защо нямам време, та да го преведа .../, но знам че силите и времето ми биха стигнали само до превод на някои от по-специалните сцени от епизодите, но това не би било интересно, предполагам /иначе аз обикновено тъй или иначе откъси превеждам заради приятелка, просто не съм ги публикувала/

# 21
Алекс, за фрагманите, а и за разясненията, които правиш- огромно благодаря! Hug
Ако решиш да публикуваш сцените, които превеждаш за приятелката си и тук, ще е повече от чудесно! Tada Много ще е интересно даже! Сигурна съм, че момичетата от групата ще ме подкрепят. Съвсем друго е да видиш ключова сцена на родния език, преведена професионално. Наистина ще е супер, ако решиш да споделяш тези откъси тук! Hug

# 22
  • Кърджали
Онче, за мен ще е удоволствие. Както казах, аз тъй или иначе ѝ превеждам за нея някои сцени, понякога една - две, понякога повече.
Та с удоволствие бих ги споделяла и тук. Все пак не си ги превеждам за себе си.
Ако някой има желание за някоя определена сцена от последния епизод, да каже без притеснение. Ще се постарая да я получи. Тъкмо тази вечер мислех да разгледам кои сцени да преведа за приятелката ми.

# 23
Леле, чудесно, много благодаря, Алекс! Flowers Rose

# 24
Аз също подкрепям и голямо Благодаря, Алекс!

Епизодите ги гледам с автоматичния превод от ПлейТубе и мога да кажа, че вече не се различават от тези на Нерон. Там ги прави една дама. Дори съм сложила нейния линк към преведените епизоди в началния пост.

# 25
И аз подкрепям, Алекс. Hands Plus1
Преводите на Нерон минават през два езика и ... се разбира, ама някъде и родовете са оплетени. А и в руския превод понякога има загадки. Например, в превода на фрага за следващия епизод, последната дума, която се чува е Алейна, в превода им стои "отнемат" (забирают).

# 26
Името на мечтаното дете на Есме и Адил. Heart
В мрежата вече трескаво очакват втория фрагман. Има подсказки, че ще има сватба. Няма да е на оня калпазанин и алчната Севджан, а на онова момиче, тя сега помага в конака на Адил и един от хората му, забравих му името. Нали още във 2 серия ги благослови да се оженят. Та сватбата ще е в Кочари.  Да видим дали ще се размине без произшестивя, не ми се вярва. Ако изобщо има сватба и не си пишат всякакви неща в Туитър. Grinning

Връщам се да добавя илюстрация. Blush

# 27
Здравейте, мили момичета, Flowers Hibiscus

Очарована и възхитена съм от докосващите душата ваши споделяния!

Добре дошла, JessyG23! Flowers Hibiscus Много ти благодаря за седмичните рейтинги! Ще сме първи навсякъде с тези талантливи сценаристки и прекрасни актьори, сигурна съм!

Добре дошла, Dimeto_M! Flowers Hibiscus Цитирам от поста ти това, което изпитвам и аз:  „При вас си почиват уморените ми емоции от деня.“ Много благодаря за чудесните, похвални думи за нас!

Цвети, Flowers Hibiscus безкрайно благодаря за литературните анализи на „Младия вълк“! Добавя още една доза невероятно удоволствие към гледането на сериала!
Също гледам от playtube, защото от сайта, в който Нерон качва преводите, след известно време на гледане ми иска да платя за възможността да продължа.

Онче, Flowers Hibiscus и аз те поздравявам с цялото творчество на нашите любимци! Страхотна асоциация направи с промоционалния плакат на "Това море ще прелее"!
Много ти благодаря за текста на стихотворението на Мери Елизабет Фрай и за песента по него! Благодарение на теб ги открих!

Мисля си как изкуството, което докосва емоциите, ражда в ответ творчество, креативност и изцелява душите!

В началото на пандемията и пак с анализите на  „Младия вълк“, с прекрасни песни, които ни докоснаха душите, започнахме трепетно да следим "Почукай на вратата ми" с Ханде Ерчел и Керем Бюрсин. Тогава заменихме страха от Ковид с радостта от любовта, започнала по странен начин. Поставихме рекорд в сега "Х", тогава "Туитър" с най-много туити за финалния епизод, като дори надминахме "Игра на тронове".

Сега забелязвам същата история! Феновете на "Това море ще прелее" се увеличават в геометрична прогресия от цял свят! Музиката на Юксел Балтаджъ/Yüksel BALTACI ни разплака и ни прикова към екраните.  „Младия вълк“ ни разказва чудни легенди, свързани с историята на Трабзон и турското Черноморие. Хиляди коментари от цял свят под сериите и фраговете в YouTube! Разсмя ме един коментар на жена от Турция, че в петък вечер така отрупвали масата в дома им, сякаш ще им дойдат на гости Елени, Есме и Адил. Ние също чакаме с огромно нетърпение!

Алекс, Flowers Hibiscus много ти благодаря за преводите! Ще се радваме на още!

Lilims, Flowers Hibiscus много си права за решителността за разследване на Адил! Елени все трябва да е наследила от родителите си тази гениалност. Харесва ми как ни показват, че баща и дъщеря мислят бързо и логично в синхрон. Ще се наслаждаваме на още техни прозрения!

"За Гезеп предпочитам да развият връзка с братовчедката на Хиджран." - подкрепям с две ръце, защото Гезеп ще бъде много наранен, когато разбере, че е обичал жена, извършила голям и непростим грях към най-близкия му човек!

Чакам с нетърпение втория фраг!

# 28
Алекс, и аз бих била много доволна от преводите на сцените.
Уча турски и се опитвам и сама да превеждам, но нивото ми още не е много добро.
Dimeto_M,открих младия вълк, докато гледах "Aile" с Къванч Татлъту и Серенай Саръкая. Много ме впечатли с анализите си.
И сега се радвам, когато сме на една вълна с него, имам предвид, гледаме един и същ сериал. Wink
Катя, честит имен ден! Flowers Bouquet

# 29
NeZ_9, Flowers Hibiscus благодаря ти, миличка, че ми напомни!

Кате, Flowers Hibiscus Честит Имен Ден! Бъди много здрава, обичана и щастлива! Сбъдвай всички твои прекрасни мечти!

Много ми хареса този колаж - сблъсъкът на морето и планината!

Общи условия

Активация на акаунт