Всякакви въпроси за пералнята - тема 22

• 9 297
  • 276
  •   1
Отговори
# 75
Не, нямат тяхна марка. Просто ще подбирам по-течни, а Фроша е точно такъв, който използвам в момента.
С по-рядка консистенция в сравнени с други са на Chante Clair-Color and Skip Ultimate . Нямам много богат опит с течните препарати, но съм забелязала, че тези са редки и изпират добре. Използвам ги за изкуствените материи предимно и за мазни петна.
Скрит текст:

# 76
Момичета, разбрахме се с пералнята на Бош. Отказах техниците. Нещо аз не съм си направила настройките както трябва явно. Всичко е наред вече Simple Smile Днес пробвах и сушилнята и наистина е топ! Има опция за намаляване на времето наполовина, избор колко време да суши и т.н
Доволна съм и благодаря за съветите!

# 77
Кой питаше за плитка пералня!
Имам AEG L6SB70268, 6 кг, 1200 оборота, но без инверторен мотор. Използвам я от почти 5 години и съм много доволна.

Събира добре даже една дебела завивка 135х200 от Икейскте зимни.

# 78
Здравейте, отказах се от комбито и сега си търся пералня с бюджет до 1000лв.
От прочетеното назад в темите разбирам че Бош не е за предпочитане. Сега се препоръчва Електролукс и АЕГ.
Търся нещо около 9-10кг за да мога спокойно да си пера олекотените завивки.
И има ли смисъл да дам повече пари за модел с 1600 оборота или 1400 са ми напълно достатъчни?
За сега съм се спрял на този модел:
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … W6F3494E/p/653178

Като мисля да я комбинирам с тази сушилня:
https://www.technopolis.bg/bg/Sushilni/Sushilnya-ELECTROLUX-EW6D295GE/p/653188

# 79
Бош е една от най-препоръчваните марки перални тук. Не знам как сте останали с такова впечатление.

# 80
Ами поне в темата за комбинираните срещнах 2-3 негативни коментара спрямо Бош.
Дори и в тази тема малко по-назад една от мамите каза, че се радва, че Електролукс и е по-глупав от била🤣 понеже била давал грешка за много малко дрехи и трябвало да досипеш ръчно вода или да търсиш друга програма или пък да добавиш/извадиш дрехи.

А в темата за комбинираните се споменаваше не веднъж, че за момента има 3 добри батко на пазара и това са Електролукс АЕГ и още нещо.

Та на базата на тези коментари стигнах до това мнение.

# 81
  • на Мелмак
Да, така е. Но за комбита. И има защо.
Това ви е убягнало.
При самостоятелните уреди нещата са различни и първенците други.
Има отделна тема само за сушилни.
А за тази пералня ще ви дадат мнение други хора.

# 82
Ами поне в темата за комбинираните срещнах 2-3 негативни коментара спрямо Бош.
Дори и в тази тема малко по-назад една от мамите каза, че се радва, че Електролукс и е по-глупав от била🤣 понеже била давал грешка за много малко дрехи и трябвало да досипеш ръчно вода или да търсиш друга програма или пък да добавиш/извадиш дрехи.

А в темата за комбинираните се споменаваше не веднъж, че за момента има 3 добри батко на пазара и това са Електролукс АЕГ и още нещо.

Та на базата на тези коментари стигнах до това мнение.
Защо вярвате на хора, които даже не са си прочели упътването как да боравят с уреда и хич и не знаят как да го използват?!
Комбиниран уред  едно, а просто пералня е съвсем друго.

# 83
  • Варна
Вчера най-после дойде техник за нашата Бош. Каза, че някакъв сензор е дал дефект и трябва да се подмени, та сега го чакаме.

# 84
  • София
Здравейте Simple Smile Продължаваме да избираме уредите за дома и вече сме на етап пералня + сушилня, та реших да питам за съвет.
  • Искаме сушилнята да е отгоре, но се чудя кое е по-добре - да ги сложим двете машини директно една върху друга, да сложим плот, хванат със стойки към стената, за да не тежи върху пералнята, или да ползваме готов комплект за подреждане. Честно казано, най-много ни се иска просто да я сложим директно отгоре, но не знам доколко е разумно.
  • Мястото е на границата - имаме 62.5 см дълбочина, но майсторът каза, че може да се докара до 65–68 см, което би трябвало да стигне за стандартна пералня.
  • Предпочитаме модел с енергиен клас А и по-нисък шум (под 75 dB, но това зависи и от бюджета).
  • Капацитет 7–8 кг е напълно достатъчен - двама сме (не мисля, че имаме нужда от 9 кг и нагоре).
  • Още се колебая между 1400 и 1600 оборота, но май клоня към мощност от 1600 (тук наистина не съм сигурен до колко това ще го усетим като разлика).
  • От четенето насам най-често виждам препоръки за AEG, Bosch, Electrolux (по-скоро като компромис спрямо първите две) и Samsung (за които казват, че имат по-кратък живот, но пък ако е нова и се поддържа добре, може да е ОК).
  • Познати ни насочиха към Miele втора ръка. Ходихме до едно място, което има много добри отзиви. Машините са по 600–800 лв., дават година гаранция и са внесени от Германия. Трябва да проуча по-добре колко са стари и доколко са поддържани. Но на първо виждане, изглеждаха много добре и собственикът ни разказа страшно много за всеки един уред, като ни насочи, че може би е по-добре да вземем нещо за 300–400 лв. и малко по-старо (по-вероятно е да бъде и по-издръжливо) - тук постоянно обаче реферирам към казаното от Vilemina, защото вече тези от по 600–800 лв. се доближават до нови такива, а пък са си на годинки.
  • Бюджетът е около 1000 лв., и тук идва голямото чудене - заслужава ли си Miele втора ръка за 800 лв. или нов уред от по-нисък клас (AEG/Bosch/Samsung) за подобна цена до 1000 лв.

Ще се радвам на препоръки кои модели бихте избрали вие. Засега ние сме по-скоро навити на Bosch серия 6 (харесва ми автоматичното дозиране), AEG или Miele втора ръка. Разгледах доста сайтове и когато филтрирам по нашите критерии, пак излизат много опции, от които ми е трудно да се ориентирам.

Ще съм много благодарен, ако споделите от първа ръка какво ползвате и какво бихте препоръчали. Като пресея малко вариантите, ще мога да дам и конкретни модели (искрено се надявам и от съветите, които получа да мога и сам да си уточня какво търся).
    Благодаря ви от сърце!

# 85
Здравко, имайте предвид, че габаритите на уредите включват и люка, който надстърча с едни около 5 см. Ако измерите само капака, ще получите малко по-малки размери.
Не се ограничавайте в кг. Те не се мерител за обем на барабан, а за издръжливост на вложени материали.

Съвет от мен:
Купете 8 или 9 кг уреди, като минималните обороти на пералнята да са 1400, за предпочитане — 1600.
При мен и двата уреда са Миле.
Не ви препоръчвам да купувате уред втора ръка, особено сушилня.
Веригите за техника предлагат уреди на изплащане без оскъпяване. На ваше място бих заложила на този вариант.
Препоръка — вземете нови Миле-та. Има на промоции такива, за по около 2000 лв. за бройка.

# 86
  • на Мелмак
Да, 9кг не е реално за толкова кг пране, а за обем. Никой, освен ММ, не пере толкова накуп. Той веднъж се опита да пробва тези килограми Sunglasses
Вземете си нови. Имам познати, които берат ядове със стари Милета.

# 87
  • София
Здравейте Simple Smile Продължаваме да избираме уредите за дома и вече сме на етап пералня + сушилня, та реших да питам за съвет.
  • Искаме сушилнята да е отгоре, но се чудя кое е по-добре - да ги сложим двете машини директно една върху друга, да сложим плот, хванат със стойки към стената, за да не тежи върху пералнята, или да ползваме готов комплект за подреждане. Честно казано, най-много ни се иска просто да я сложим директно отгоре, но не знам доколко е разумно.
Сложете сушилнята директно върху пералнята, няма нужда от нищо друго. Плотът също не е лошо решение, защото впоследствие ще можете при нужда да местите пералнята без да сваляте сушилнята. Готовият кит не помага в това отношение, даже би пречел при евентуална нужда от местене.

Скрит текст:
  • Мястото е на границата - имаме 62.5 см дълбочина, но майсторът каза, че може да се докара до 65–68 см, което би трябвало да стигне за стандартна пералня.
  • Предпочитаме модел с енергиен клас А и по-нисък шум (под 75 dB, но това зависи и от бюджета).
  • Капацитет 7–8 кг е напълно достатъчен - двама сме (не мисля, че имаме нужда от 9 кг и нагоре).
  • Още се колебая между 1400 и 1600 оборота, но май клоня към мощност от 1600 (тук наистина не съм сигурен до колко това ще го усетим като разлика).
  • От четенето насам най-често виждам препоръки за AEG, Bosch, Electrolux (по-скоро като компромис спрямо първите две) и Samsung (за които казват, че имат по-кратък живот, но пък ако е нова и се поддържа добре, може да е ОК).
  • Познати ни насочиха към Miele втора ръка. Ходихме до едно място, което има много добри отзиви. Машините са по 600–800 лв., дават година гаранция и са внесени от Германия. Трябва да проуча по-добре колко са стари и доколко са поддържани. Но на първо виждане, изглеждаха много добре и собственикът ни разказа страшно много за всеки един уред, като ни насочи, че може би е по-добре да вземем нещо за 300–400 лв. и малко по-старо (по-вероятно е да бъде и по-издръжливо) - тук постоянно обаче реферирам към казаното от Vilemina, защото вече тези от по 600–800 лв. се доближават до нови такива, а пък са си на годинки.
  • Бюджетът е около 1000 лв., и тук идва голямото чудене - заслужава ли си Miele втора ръка за 800 лв. или нов уред от по-нисък клас (AEG/Bosch/Samsung) за подобна цена до 1000 лв.

Ще се радвам на препоръки кои модели бихте избрали вие. Засега ние сме по-скоро навити на Bosch серия 6 (харесва ми автоматичното дозиране), AEG или Miele втора ръка. Разгледах доста сайтове и когато филтрирам по нашите критерии, пак излизат много опции, от които ми е трудно да се ориентирам.

Ще съм много благодарен, ако споделите от първа ръка какво ползвате и какво бихте препоръчали. Като пресея малко вариантите, ще мога да дам и конкретни модели (искрено се надявам и от съветите, които получа да мога и сам да си уточня какво търся).
    Благодаря ви от сърце!
При този бюджет, бих избрала нова пералня с по-малко екстри, например Бош, серия 4: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/p/wan24066by/ . Има си всичко важно, нова е, с 5-годишна гаранция е, за тези пари няма какво повече да желае човек.

Моделите с 1600 оборота са малко, а и цените им са над бюджета. 1400 са напълно достатъчни, особено като ще имате сушилня. Вкъщи съм с Miele 1400 оборота и сушилня Miele, у баща ми имаме Бош, серия 4 с 1200 оборота и сушилня Бош, серия 6. И двете комбинации работят чудесно, още като ги избирахме гледах да инвестираме в добра сушилня за сметка на по-семпла пералня.

Автоматичното дозиране е хубаво нещо и за разлика от оборотите, за него бих дала повече пари - вече има модели за около 1500 лв.: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/p/wgg244f3by/

Не бих рискувала обаче с втора употреба машина с такива сложни системи.

# 88

Според мен е глупаво да се купуват уреди втора ръка за ново жилище.
И при положение че нямате бюджет за висок клас уред (автодозиране надува цената) да се стремите към тях, макар и амротизирани...
Купете си нови Миеле, по базов модел. Или АЕГ ако толкова ви е на сърце.

# 89
Аз също не бих рискувала с уред втора ръка.
Бюджетът ви за двата уреда е 2000 лв. общо, така ли?
Ако е така има добри опции на Бош и АЕГ, но помислете и за комбиниран уред за 2000 лв. примерно. Доколкото знам има доста добри попадения за такива, но нека кажат потребители с личен опит.

Общи условия

Активация на акаунт