✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

  • 4 449
  • 276
  •   3
Отговори
# 225
  • Мнения: 470
Всяка Коледа правя и този оригинален измислен от мен сладкиш:
ПАЙ СЪС СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА и ДЖУНДЖУРИИ
Продукти:
1. Бутер тесто
2. Яйца - 3бр.
3. Сладко от зелени орехчета - 5/6 орехчета и около 100 гр. от соса
4. Орехи - 1 шепа
5. Меки сушени сини сливи - 4/5 бр.
6. Меки сушени смокини - 4/5 бр.
7. Ябълки - 2бр.
8. Канела
9. Стрит карамфил - 1 розичка.
10. Ванилия
12. Кафява захар - 50гр.
13. Масло Президент за намазване на тавата
14. Кокосови стърготини
15. Узо или коняк - 2 капачки.
16. Сирене Президент - 50гр.
РЕЦЕПТА:
Използвам купешко финно бутер тесто, на пазара има чудесни френски, немски и чешки подходящи.
Взимате една правоъгълна тавичка от алуминиево фолио. Намазвате дъното и страниците с масло. Отрязвате от тестото, толкова голямо парче колкото е размерът на формата. Разточвате го на по - тънко, така че да покриете страниците до горе, абе коритце от тесто. Обелвате и нарязвате ябълките. Варите ги около 7 мин. във вряща вода. Изцеждате парчетата и ги пюрирате. Старомодно и на ръка моля, иначе изчезва цялата романтика на готвенето с тези модерни машинарии! Оставяте сместа да изстине, след което чуквате яйцата и разбърквате с останалите подправки добре. Нарязвате орехчетата от сладкото, прибавяте ги към пюрето, заедно с ореховият сладък сос от буркана - смятам го около 100гр...Метвате шепата орехи / аз ги оставям на едри парчета, разбира се след като внимателно съм проверила за черупки /, смокините, сливите, натрошеното на ситно сиренце / то придава леко солен, оргинален нюанс и емоция на сладкиша /, захарта, алкохола. Бъркате до откат, докато ароматът ви замае. Вкусвате за да прецените как ви е на сладост и хубост. Аз по принцип не прекалявам със захарта, така става доста по - леко и облачно всичко. Можете отгоре да украсите с тънки лентички от тесто. И така вече сме готови да напълним бутер “коритцето„ с вълшебство! Полагате това чудо на кулинарията във предварително загрята фурна на 200 / 210 градуса. Печете около 35 мин. Пет минути преди да извадите паят / когато е вече е с коричка от медено - орехов благороден цвят / от печката го поръсвате отгоре с настъргания кокос и по желание захарчица да се карамелизира.
Ходи си с уискита, узота, вина, коняци, ромове, чайове ...абе квото ви душа иска да наквасите устата и да се възвисите!
Изстудявате, ядете и ме споменавате с добро до самият си край!
Време за приготвяне плюс печене - около 55 мин. Добър апетит!

# 226
  • Мнения: 11
Любимите изкушения на цялото семейство са коледните джинджифилова бисквитки, тиквеника и баницата

# 227
  • Мнения: 5 065
Коледа свързвам с направата на баклава,любима в нашето семейство.
Към стандартната рецепта добавям малко ром и вкуса е невероятен

# 228
  • Sofia
  • Мнения: 5 132
Всяка година приготвям коледни бисквитки, а тази година ще ги правим с детенцето и очаквам да е още по-забавно

# 229
  • Вдън горите тилилейски
  • Мнения: 576
С дърпаната баница с късмети на мама Heart

# 230
  • Мнения: 813
Едва ли има човек, който като чуе Коледа и не усеща аромата на канела и цитруси. Това са ароматите на празника и създават уют и топлина. Коледните меденки с канела са задължителни, а рецепти колкото щеш, важното е канелата да присъства!

# 231
  • Бургас
  • Мнения: 6 571
Празничният дух е в атмосферата, сърцата ни и хората около нас. Няма конкретна храна, с която го свързвам.

# 232
  • На морето!
  • Мнения: 6 876
Ароматите на домашно изпечени сладки, на питка и мандарини са моите Коледни аромати.

# 233
  • Мнения: 1 033
солено- традиционната баница с късмети
сладко- печена тиква с канела , орехи и мед, тиквеник
напоследък много сполучливо приготвям чийзкейк
аромата от детството на цитрусовите плодове

# 234
  • Мнения: 263
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух? - Коледа я свързвам  аромата на канела, много топлина и уют. Всяка коледа приготвям от любимите на всички вкъщи коледни сладки, за които ми трябва това прекрасно масло.

# 235
  • Варна
  • Мнения: 2 347
Аз сладко НЕ ям. Цитруси- да, целогодишно. Канела не харесвам, чай/ястия с джинджифил -от октомври до април. А баница  правя всяка седмица. Спазвам традицията за Бъдни вечер, после редуваме свинско с по-леки меса, а майонезните салати с туршии или свежи сезонни зеленчуци. Заради сина ми зареждам по 2 броя от различни шоколадови бонбони ( от насипните ), на ден по 1да хапнем следобед. Въобще не свързвам празници с храна.

# 236
  • Мнения: 413
Баница с късмети и питка с паричка! Това са ми любимите! ❤️

# 237
  • Мнения: 81
Празничния дух идва с приготвянето на коледните меденки. Ароматът им изпълва къщата и подканя да ги изядеш наведнъж.

# 238
  • Мнения: 24
Любимите ми изкушения са баницата, тиквеника и джинджифиловите бисквитки.

# 239
  • София
  • Мнения: 1 946
Баница с късмети Simple Smile

кори за баница - 1 пакет (готови)
сирене - 500 г натрошено
кисело мляко - 1/2 кофичка
яйца - 4 бр.
сода бикарбонат - 1 ч.л
олио
масло
газирана вода - 1 ч.ч

Общи условия

Активация на акаунт