ПАЙ СЪС СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА и ДЖУНДЖУРИИ
Продукти:
1. Бутер тесто
2. Яйца - 3бр.
3. Сладко от зелени орехчета - 5/6 орехчета и около 100 гр. от соса
4. Орехи - 1 шепа
5. Меки сушени сини сливи - 4/5 бр.
6. Меки сушени смокини - 4/5 бр.
7. Ябълки - 2бр.
8. Канела
9. Стрит карамфил - 1 розичка.
10. Ванилия
12. Кафява захар - 50гр.
13. Масло Президент за намазване на тавата
14. Кокосови стърготини
15. Узо или коняк - 2 капачки.
16. Сирене Президент - 50гр.
РЕЦЕПТА:
Използвам купешко финно бутер тесто, на пазара има чудесни френски, немски и чешки подходящи.
Взимате една правоъгълна тавичка от алуминиево фолио. Намазвате дъното и страниците с масло. Отрязвате от тестото, толкова голямо парче колкото е размерът на формата. Разточвате го на по - тънко, така че да покриете страниците до горе, абе коритце от тесто. Обелвате и нарязвате ябълките. Варите ги около 7 мин. във вряща вода. Изцеждате парчетата и ги пюрирате. Старомодно и на ръка моля, иначе изчезва цялата романтика на готвенето с тези модерни машинарии! Оставяте сместа да изстине, след което чуквате яйцата и разбърквате с останалите подправки добре. Нарязвате орехчетата от сладкото, прибавяте ги към пюрето, заедно с ореховият сладък сос от буркана - смятам го около 100гр...Метвате шепата орехи / аз ги оставям на едри парчета, разбира се след като внимателно съм проверила за черупки /, смокините, сливите, натрошеното на ситно сиренце / то придава леко солен, оргинален нюанс и емоция на сладкиша /, захарта, алкохола. Бъркате до откат, докато ароматът ви замае. Вкусвате за да прецените как ви е на сладост и хубост. Аз по принцип не прекалявам със захарта, така става доста по - леко и облачно всичко. Можете отгоре да украсите с тънки лентички от тесто. И така вече сме готови да напълним бутер “коритцето„ с вълшебство! Полагате това чудо на кулинарията във предварително загрята фурна на 200 / 210 градуса. Печете около 35 мин. Пет минути преди да извадите паят / когато е вече е с коричка от медено - орехов благороден цвят / от печката го поръсвате отгоре с настъргания кокос и по желание захарчица да се карамелизира.
Ходи си с уискита, узота, вина, коняци, ромове, чайове ...абе квото ви душа иска да наквасите устата и да се възвисите!
Изстудявате, ядете и ме споменавате с добро до самият си край!
Време за приготвяне плюс печене - около 55 мин. Добър апетит!
