Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 9

• 14 342
  • 402
  •   1
Отговори
# 330
# 331
Здравейте. Някой може ли да изкаже мнение за фурна за вграждане Gorenje bos6737e06fbg както и за двоен плот на същата марка?

# 332
Здравейте, понеже моите познания са принципни и нямам задълбоченото познаване на материята в детайли, както някои пишещи тук, искам да се посъветвам за избора на нова фурна. Старата си работи, но няма управление на долния реотан и понякога това ни вбесява Simple Smile

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-whirlpool-akzm-8660-ix

Не искам нещо супер дупер фенси, но да има пиролиза, нормални копчета, а не само сензорни панели, задължително контрол на долния реотан. За парата не знам, помага ли? Може и да има, ако е полезно. Но не ми трябва Wi-Fi, връзки с аспиратора и други такива - нека да е по-просто и по-практично. Старата си беше екстра, само гадния долен реотан...

По принцип стигнах до този вариант:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg578es3/

Добър избор ли е с оглед на изискванията ми?  И важното е да влезе в мястото на старата. Както гледам, има малка разлика в дълбочината, но иначе изискванията за размер на шкафа са равни. Да виждате нещо, което пропускам и няма да позволи да я монтирам?

Това са размерите и изискванията за стария Уърлпул.

По принцип нямам бюджет, ама не съм супер готвачка и някак не ми се дават над 1000 евро.
И малко ме е яд да изхвърля работещ уред (старата), ама пък и е време вече Simple Smile

Благодаря предварително Simple Smile

# 333
  • София
Скрит текст:
Здравейте, понеже моите познания са принципни и нямам задълбоченото познаване на материята в детайли, както някои пишещи тук, искам да се посъветвам за избора на нова фурна. Старата си работи, но няма управление на долния реотан и понякога това ни вбесява Simple Smile

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-whirlpool-akzm-8660-ix

Не искам нещо супер дупер фенси, но да има пиролиза, нормални копчета, а не само сензорни панели, задължително контрол на долния реотан. За парата не знам, помага ли? Може и да има, ако е полезно. Но не ми трябва Wi-Fi, връзки с аспиратора и други такива - нека да е по-просто и по-практично. Старата си беше екстра, само гадния долен реотан...

По принцип стигнах до този вариант:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg578es3/

Добър избор ли е с оглед на изискванията ми?  И важното е да влезе в мястото на старата. Както гледам, има малка разлика в дълбочината, но иначе изискванията за размер на шкафа са равни. Да виждате нещо, което пропускам и няма да позволи да я монтирам?
Скрит текст:

Това са размерите и изискванията за стария Уърлпул.

По принцип нямам бюджет, ама не съм супер готвачка и някак не ми се дават над 1000 евро.
И малко ме е яд да изхвърля работещ уред (старата), ама пък и е време вече Simple Smile

Благодаря предварително Simple Smile

Няма да имаш проблем с монтажа - вадиш старата и слагаш новата.

Според мен, HBG578ES3 е идеален избор - универсална, има си всичко важно и хем е модерна, хем - с класически дизайн с копчета.

Старата няма нужда да я изхвърляш - в ОЛХ може да ѝ вземеш поне 100-тина евро, или пък да я „командироваш“ на някоя вила или друго място.

Функция с пара би ти вършила работа главно за хляб и подобни неща. Дори не всички тестени имат нужда от това - при кексовете и сладкишите обикновено тестото е достатъчно влажно. За месо, зеленчуци и манджи да не говорим - слагаш едно фолио върху тавата и цялата необходима влажност си остава вътре. Същото е като ползваш гювеч, холандска фурна, йенска тенджера или обикновена тава с капак.

Ако все пак искаш често да правиш хлябове, питки, брецели и т.н., може да разгледаш моделите с функция „пара“, които при Бош в диапазона до 1000 евро са само два:

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hqa574es3/

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hrg572es3/

Първата по-опростена от HBG578ES3, но е на близка цена само заради приспособлението за изпаряване на вода от дъното. То е може би е една идея по-удобно, отколкото сама да си приспособяваш нещо, но все пак, аз бих заложила на по-HBG578ES3, заради по-хубавия дисплей и повечето възможности.

Втората е с парогенератор, но е значително по-скъпа и контролният ѝ панел е изцяло сензорен.

# 334
Много благодаря Simple Smile

# 335
Фурната с парогенератор е супер. Пара може да се ползва за много видове ястия. Ние имаме такава фурна и ползваме готовите програми и сме много доволни от резултатите. Не мисля, че добавянето на фолио, капак или подобни средства ще постигне същия резултат. Да, разбира се парогенератора е глезотия Simple Smile И преди това с много кофти фурна сме си приготвяли добре храната Simple Smile Но като купувахме нови уреди - решихме и имахме възможност да се поглезим с някои неща. Сега ако пак ми се налага да купувам фурна и имам възможност, пак щях да взема такава или още по - модена, понеже ние искахме конвектомат но не открихме тогава такъв за домашно ползване. Единствения недостатък е високата цена.

# 336
Сега като прегледах опциите и тази ми хвана окото. Има излишни неща, ама пък половинката е ИТ фен, та може да хареса. Гледам, че на размер е същата и цената е приемлива... Малко не ме кефи, че е черна, ама ще се връзва с плота Simple Smile  Ама не виждам управление само на долен реотан, освен чрез приложение... Няма ли да е неудобно? На мен ми е пипкаво...

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hrg578cb7/

Последна редакция: ср, 19 авг 2026, 11:52 от Черна станция

# 337
Сега като прегледах опциите и тази ми хвана окото. Има излишни неща, ама пък половинката е ИТ фен, та може да хареса. Гледам, че на размер е същата и цената е приемлива... Малко не ме кефи, че е черна, ама ще се връзва с плота Simple Smile  Ама не виждам управление само на долен реотан, освен чрез приложение... Няма ли да е неудобно? На мен ми е пипкаво...

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hrg578cb7/
Аз тази щях да ти препоръчвам (моите са различни модели, но въпреки това), но като каза, че не държиш на свързаност, се въздържах.
Долното нагряване и аз виждам, че е достъпно само чрез приложението, но то пък и рядко се ползва.
Аз даже нямам спомен досега да се е налагало да го ползвам, въпреки че пека всичко - и тестени, и сладкиши, и месо, и манджи. На по-старите фурни с никакви режими може и да е било необходимо при някои тестени изделия (моята съседка така пече баница - първо на долно нагряване, после горно и долно), но със сегашните не мисля, че се налага.

# 338
  • София

Да, пожертвали са режима само с долен реотан, за да добавят парната функция. Все пак моделът има режим „долен реотан+конвекция“, който върши отлична работа. Аз откакто имам такъв режим, нагряването само отдолу изобщо не го ползвам - струва ми се, че би било много бавно.

Фурната е много хубава и ако смяташ, че режим „долен реотан+конвекция“ ще ти върши работа - супер, но ако държиш на нагряването само отдолу... Аз лично не бих разчитала на приложения, за да си включа режима, който ми трябва.

# 339
Все пак моделът има режим „долен реотан+конвекция“, който върши отлична работа. Аз откакто имам такъв режим, нагряването само отдолу изобщо не го ползвам - струва ми се, че би било много бавно.

Фурната е много хубава и ако смяташ, че режим „долен реотан+конвекция“ ще ти върши работа - супер, но ако държиш на нагряването само отдолу... Аз лично не бих разчитала на приложения, за да си включа режима, който ми трябва.

Имаш предвид режимът за пица ли? Той е с долен реотан и вентилатор според сайта. Не намерих „долен реотан+конвекция“.
Но имахме семеен съвет и май клоним към варианта с пара. Да видим.

Още веднъж благодаря.

# 340
  • София
Скрит текст:
Все пак моделът има режим „долен реотан+конвекция“, който върши отлична работа. Аз откакто имам такъв режим, нагряването само отдолу изобщо не го ползвам - струва ми се, че би било много бавно.

Имаш предвид режимът за пица ли? Той е с долен реотан и вентилатор според сайта. Не намерих „долен реотан+конвекция“.

Да, за него говоря, може да не съм се изразила точно. Под „конвекция“ имам предвид случаите, в които вентилаторът и кръговият нагревател работят заедно, което във въпросния режим „пица“ е така.

Успех с покупката!

# 341
Здравейте. Правя нова кухня и ми предстои закупуване на фурна и плот за вграждане, както и аспиратор. Бихте ли ми препоръчали. Исками се фурната да има по малко тъч скрийн, да е с копчета и да показва времето което остава. Котлона да е двойка, окантен с инокс, аспиратора наистина да дърпа и да е за монтиране на стена като онези които приличат на комини. Не разбирам изобщо от марки и качество.
Имам фурна Горение на 10 години, която вече се разпада отвътре и така и не и научих функциите, защото е с много тъч. Колоните ми бяха уърпул 4бр, 2 не съм ползвала никога и ги изпочупих в краищата, а аспиратора ми е много слаб.
Бюджет до 1000 евро общо.
Моля да ме ориентирате да не се излагат в магазините.

# 342
Няма да се изложиш в магазините, не се притеснявай. Но правилно питаш тук. Тук ще получиш по-добра консултация и препоръки от магазините.

# 343
Скрит текст:

Да, за него говоря, може да не съм се изразила точно. Под „конвекция“ имам предвид случаите, в които вентилаторът и кръговият нагревател работят заедно, което във въпросния режим „пица“ е така.

Успех с покупката!

Пак аз Simple Smile

Решихме да поръчаме по интернет, понеже ако нещо не стане можем да я върнем. Но все пак отидохме да огледаме и двете в Техномаркет.  Парната определено спечели. Обаче покрай нея ни показаха и алтернативата на АЕГ, която според мен по-добре пасва на търсеното от мен -AEG TR6PB531SB :

https://www.aeg.bg/kitchen/cooking/ovens/oven/tr6pb531sb/

Какво ти е мнението за нея? Тя също е с 5 години гаранция и има долен реотан "на копче" плюс по-добра пара и повече програми, по-висока температура, по висок клас...
Както бяхме решили за Бош сега  много се замислихме. Но имам още два дена, защото чакам преиздаване на кредитна карта за поръчката.

# 344
На мен на място в магазина ми препоръчаха АЕГ пред Бош.
Аз тотално смених изискванията и чакам другата седмица да пристигне фурната. Дано съм доволна.
Направи ми впечатление, че плотовете масово са без кант. За мен това е голям минус и компромис с това не бих правила.

Общи условия

Активация на акаунт