Априлски бебета 2026 ❤️ (Тема 3)

• 14 597
  • 638
  •   1
Отговори
# 615
На мен ми включиха окситоцин изобщо без да ме питат с идеята да усетя някакви контракции. Изобщо не ме болеше от двете системи, след това ми спукаха водите и пак нищо не усетих. До последно според мен така умирах от страх, че не успях да включа рецептори за болка.
Аз си исках епидурална още щом влязох в родилна зала, сложиха ми катетъра, нищо не усетих при слагането, НО отказаха да ми пуснат наистина упойка без болка. Пуснаха ми чак като ме шиеха и ми стана супер зле от нея, изтръпнаха ми краката, стана ми лошо. Преди това ми сложиха в абокада нещо за омекотяване на шийката - все едно ми вляха бутилка водка. Започна да се върти цялата стая, пресъхна мк гърлото и ми стана много лошо.
Като цяло наистина нямах болки, но според мен бебето не беше готово да се ражда. Имах 2см разкритие и леки контракции (установени на тонове), но бебето беше високо, шийката не беше омекнала (имам разкъсване и 2 шева, а възстановяването беше в пъти по-ужасно от раждането) и според мен докторът пресили нещата, за да не го изненадам извън работно време. Това ми гомпотвърди и акушерката после.
Този път съм решила да си изчакам да тръгнат нормално нещата и да не давам никакви прегледи за разкритие - на половината ми приятелки предизвикаха раждане точно с такова отлепване по време на преглед за разкритие, не е моето нещо със сигурност. Искам да си спестя и упойка, окситоцин и всякакви други "екстри". Ако бебето много се забави, стане много голямо и тн, ще предпочета секцио пред нормално раждане.

# 616
Казуса с питането и информираното съгласие е малко особен. Как аз като немедицинско лице да знам трябва или не да ми включат окситоцин? А те ако са решили, че е нужно (дори и да не е), винаги могат да ти измислят причина, която аз да не мога да оборя. Затова е важно да имаш доверие на екипа при който ще радаш.

Знам за негативни примери и в двете посоки - ненужни, болезнени и унизителни интервенции, но и отложени необходими такива, довели след това до повече проблеми и усложнения в името да се угоди на пациента и капризите, които е чел в интернет.

Относно епидуралната нямам опит, но доста мой приятелки я избраха. От тях знам, че епидуралната упойка намалява болката, но често променя физиологията на раждането и може да отслаби ефективността на контракциите, да удължи напъните и да наложи включване на окситоцин. Ограничаването на движенията и отслабеното усещане за напън налагат по-сериозно водене на раждането от акушерката кога и как да напъваш и увеличават риска от инструментално раждане и разкъсвания. Една позната така ражда повече от 24 часа, била е на ръба да направят секцио и си тръгна с 40 шева от епизиотомия. Не е задължително да има такива усложнения разбира се, но рискът съществува.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 11:07 от ilieva_i

# 617
Момичета, очите ми се оказаха в много по-добро състояние от бременните хормони (за едно нещо да помогнат🤣🤣🤣🤣) и има някаква вероятност да се присъединя към групичката с нормалното раждане.

# 618
Както казват раждане с раждане не си прилича, важен е крайният резултат. Аз избирам да не го мисля (до колкото е възможно), страха си го има, то е ясно, но и предния път го имаше, пък като тръгнах да раждам бях супер спокойна, то с тая болка не можех да мисля за друго 😃 та така, надявам се за естествено с упойка, ако има време за нея, пък вече какво ще стане, Божа работа, важното е бебчетата ни да са добре.

# 619
Момичета, искам да се похваля, че кошарата  Next2Me е вече тук и сглобена. Не мога да й се нарадвам 😍

И аз да се включа с опита ми за раждане до сега. Първият път раждах в Нидерландия. Предния ден имах цял ден поносими кoнтракции и през нощта тръгнахме все пак към болницата. Родих 5 часа по-късно. И въпреки, че бебето беше мъничко (2390 гр), ме болеше доооста и ми предложиха (и аз естествено се съгласих) епидурална.

Второто раждане тук в България ми мина като на сън. Предния ден си бях на тонове - оказа се, че вече съм с 4см разкритие. Но се прибрах, легнах си и спах без проблем.
Предварително имахме уговорка с анестезиолог, че искам пак епидурална.
На следващия ден сутринта се появиха контракции, но много поносими. Даже влязох да си ударя един душ.
И когато пристигнахме ми заявиха, че е късно вече за упойка. Имах 8см разкритие. Родих си без упойка.

Силно се надявам и сега да мине без проблем и толкова гладко. От цялото второ раждане най-неприятен ми е спомена от клизмата 😆

# 620
Морска звезда, имаше ли голяма разлика между ражданията с упойка и без?

# 621
Днес бях на преглед и АГ ми каза, че ми препоръчва да се възползвам от упойката. Иначе тоновете на бебчо са супер, расте си 1.900 кг. е почти, шава много😅

# 622
Морска звезда, имаше ли голяма разлика между ражданията с упойка и без?

За мен лично нямаше огромна разлика. С упойката пак си усещах контракциите. Не е като да не боли изобщо. Особено когато главата на бебето излиза пак има болка. Просто е затъпена и по-поносима. После години наред ме сърбеше мястото където ми я бяха поставили и сега понякога.

Аз лично се надявам пак на безпроблемно и бързо раждане без упойка.

# 623
Между другото, чувала съм много мнения, че след епидурална упойка често болят и краката или гърбът. Не съм сигурна доколко това наистина е свързано със самата анестезия, но все пак..

# 624
  • Melmak
И аз това съм го чувала, не знам колко е вярно и дали добрите анестезиолози има как да избегнат такива несгоди в бъдеще.
Аз съм човек, който никога не е бил опериран и никога не е бил в болница. Една нощ трябваше да лежа за вадене на ретинирал мъдрец и си тръгнах от болницата,  на сутринта се върнах да ме изпишат.
Изпитвам яко страх от болници и операции. Обаче и нормално да раждам, и без упойка да е, каква е гаранцията, че за друго недай боже няма да се наложи упойка? Майка ми като я блъсна колата сега й смениха става - с такава упойка. На свекъра камъни разбиваха с такава. Въобще и да си спестим сега, да не дава Господ, ама не знаем в бъдеще какво може да се наложи.

# 625
С първото ми раждане ми изтекоха водите и получих контракции в 20.00ч на 8 декември😁 хората празнуват, аз се гъна вкъщи цяла нощ и засичам време. В 7 сутринта вече бяха на 12мин, умирах от болка и смело тръгнах към болницата. Смело, смело, ама толкова ме беше страх, че с влизането в болница от страх…припаднах🤣🤣🤣 Оказа се, че съм с 1-2см разкритие. Последва клизмата, тестовете за алергии и ме сложиха на окситоцин+епидурална. Така си изкарах до обяд, когато вече имах нужното разкритие. От там нататък беше ужас - момичетата, които от предродилна зала влизаха в родилна, приключваха за 15мин - ах, ох и заминаваха - аз час и половина напъвах, накрая вече и с кислородна маска, докато се пръкне съвършенството 🤣 Бях се заклела, че никакви бебета повече няма да раждам, но ето ме сега, 4г по-късно, пак готова за естествено раждане 🤪

# 626
Не се плашете от упойките, ако се налага окситоцин. Преживях така нареченото сухо раждане, тъй като водите изтекоха доста преди бебето да тръгне, и болките бяха неописуеми, а разкритието не мърдаше от 1 см. Епидуралната упойка беше това, което ми позволи да родя спокойно. Буквално не усетих кога стигнах 10 см и кога бебето излезе като тапа. Важно е на какъв специалист ще попаднете, защото аз нямах никакви странични ефекти и съм много доволна.

# 627
И аз съм много доволна от начина на поставяне на катетъра за упойка - първо ми сложиха местна упойка и чак след това епидуралната обаче умирах от страх, не смеех да мръдна, да дишам, нищо... Мястото го усещах изсветно време след това, не е било болка, неразположение, може и чисто психически да е било 😁 Просто бих си спестила страховете ако тръгне бързо раждането, защото така или иначе ми пуснаха упойката чак за шиенето. А за секцио съм казала, че ако се наложи, съм с пълна упойка. Предният път се разминах на косъм със секцио и като се замислих да ме режат докато съм в съзнание, изпаднах в някакъв нервен срив, даже звъннах на мъжа ми да идва да си ме прибира 😂

# 628
  • Melmak
Имате ли бракстън Х контракции?
Аз имам понякога. Пия си магнезия ама се опитвам да се успокоявам, че са нормални. Лекарката каза, че може и от чревната активност да са и май е това. Смисъл те да провокират.

# 629
Аз също имам,  Pandora. И аз си пия магнезия. Сега доста намаляха за разлика от преди няколко седмици, не знам дали магнезият се натрупа. При себе си забелязох, че студът много ги провокира. Аз хич не съм свикнала да се обличам дебело, но като усетих тази взаимовръзка и започнах да опаковам добре коремчето като излизам.

Аз се включвам със странен лигав въпрос 😂 Дали случайно сте срещали на сносни цени матчинг пижами за майки с ромпърче за бебето. Гледам супер сладки снимки из тик ток и ми се прииска и на мен. Не за снимките, че аз соц. мрежи не поддържам, но такива неща попринцип ми доставят удоволствие и ще ме разсейват в първите дни на дискомфорт. За сега обаче намирам само сайтове в щатите и цените ме отказват.

Общи условия

Активация на акаунт