Наем и сметки. Съвети.

• 2 258
  • 31
  •   1
Отговори
Здравейте. За първи път се сблъскваме с наемни отношения и не съм наясно, затова моля за разяснение. Как е най-чисто документално за двете страни да бъдат уредени нещата? Как се практикува плащането на сметките(и доказването, че са платени), когато е подписан договор за наем, в който не е упоменато подробно абонатните/клиентски номера/партиди за ток,вода и прочие и как ще се заплаща. Само са записани в договора показанията до момента. След подписването наемодателя казва, че сумите за сметките на него на ръка ще се дават, но да не стане така че в един момент занапред тези сметки да не се плащат от него и наемателя отново да се налага да ги плаща, ако бъде осъден..
 Наемодателя отказва да даде партидите за сметките, за да види наемателя нещата черно на бяло как са до момента и как ще бъдат занапред. Въобще документално как е най-добре да се правят нещата, за да са доволни и двете страни и да не се стига до проблеми? Предполагам един анекс, ако се сключи сега с подробно описание на номерата на партидите и всичко останало, което се договори ще е вариант. Стига наемодателя да се съгласи.

# 1
Трябва да погледна, но в нашия договор за наем не помня да пише партиди. Иначе, на хазяина, наема всеки месец му го превеждаме по банков път, сумата за сметките също, като той преди това ни изпраща фактурите. Досега не сме имали проблеми.

# 2
Преди много време с мъжа ми бяхме на квартира и сметките ги плащаха хазаите, носеха платежните и ние плащахме наема и сметките наведнъж. Партиди не са прехвърляни на нас, затова и рискът да не е платено нещо - т.е. те да не са ни го искали, си е бил за тях. Проблеми не сме имали обаче, защото и от двете страни бяхме коректни.
Сега, като наемодатели, дадох клиентските номера за всичко (не съм прехвърляла партиди и нямам намерение), освен водата, защото там е един общ за двата апартамента. Всичко имам в банкирането и виждам, че се плащат редовно. Водата аз я плащам и пращам фактури, те превеждат парите за нея, когато го направя. Хубавото е, че при нас под наем не са непознати хора, а една колежка и нейния партньор, та всичко може да се уреди във всеки един момент.

# 3
  • София
Моята наемодателка направо ми даде телефон за Изипей и толкова.

# 4
  • София
След подписването наемодателя казва, че сумите за сметките на него на ръка ще се дават, но да не стане така че в един момент занапред тези сметки да не се плащат от него и наемателя отново да се налага да ги плаща, ако бъде осъден..
 Наемодателя отказва да даде партидите за сметките, за да види наемателя нещата черно на бяло как са до момента и как ще бъдат занапред.

А как ще знаете колко да му дадете "на ръка" без партиди и фактури? Той ей така ще ви съобщава някакви суми, без да знаете колко са реални и дали ще ги внесе? Не ми се струва редно. Ако държи да е на ръка, нека представя фактурите всеки месец и да дава разписка за получената сума. Не знам обаче защо би се занимавал с това, след като има много по-лесни и удобни начини, посочени са по-горе различни варианти.

# 5
Плащахме чрез И-пей и Изипей и после давахме бележките на хазяините, аз даже си ги и снимах, за да имаме копие. Не сме давали на ръка пари за сметки. Това да дава наемателя пари на ръка за някакви въображаеми суми си е предпоставка за измама. Не бих се съгласила.

# 6
Напротив, точно обратното е. Сметките са на името на хазяина и той е отговорен за тях. Ако не се плащат, отговорността остава за него. Затова, за негова сигурност ги плаща той, за да знае, че са платени, а на вас може да показва и изпраща фактурите.
Принципно за 20-50лв на месец изключително рядко се случва да няма доверие, но в такива случаи може да го карате да се разпише на квитанция, "взети толкова и толкова за ток и вода до еди коя си дата". Което е досадно, но работещо решение.

Принципно има наемодатели, които си крият клиентските номера и партидите. Чувал съм, че показват фактурите на наемателя на хартия, той вижда адреса и сумата, и си оправят сметките.

# 7
Напротив, точно обратното е. Сметките са на името на хазяина и той е отговорен за тях. Ако не се плащат, отговорността остава за него. Затова, за негова сигурност ги плаща той, за да знае, че са платени, а на вас може да показва и изпраща фактурите.
Принципно за 20-50лв на месец изключително рядко се случва да няма доверие, но в такива случаи може да го карате да се разпише на квитанция, "взети толкова и толкова за ток и вода до еди коя си дата". Което е досадно, но работещо решение.

Принципно има наемодатели, които си крият клиентските номера и партидите. Чувал съм, че показват фактурите на наемателя на хартия, той вижда адреса и сумата, и си оправят сметките.

И като на договора пише, че сметките се плащат от наемателя и той дължи обезщетение, ако не плати? После ходи да доказваш, че си му ги давал на ръка. И ако наемодателя прецени, че нищо не е получил на ръка и вземе депозитите да си “погаси” неплатените сметки? Всякакви случаи има и е добре човек да е внимателен.

# 8
  • София
Разбира се, че има как отговорността да се прехвърли на наемателя, стига да има договор, в който пише, че сметките са негова отговорност - и няма доказателства, че ги е плащал. И на мен не ми се вярва някой да се занимава с такива измекярщини, но въпросът е принципен. Не се дават пари на ръка без подпис и информация: колко, за какво и на коя дата. Ако хората се познават от сто години, вече е друго.

# 9
Задължително искайте разписка за получените суми за наем и битовите сметки. Въпросът наистина е принципен, както е писала Flip

И наем ли плащате на ръка?

https://knijarnicipegas-bg.com/bg-product-details-2370.html

Такъв тип

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 19:32 от Dimana12

# 10
Плащани са по двата начина.
Първо плащах аз и после си вземах парите от наемателя. Обаче той в един момент закъса с бизнеса си, а днес, а утре, накрая се разделихме и със следващите не правех така. Те си плащаха, аз проверявам в системата.

# 11
Как правя аз: Имам разграфени сметките:ток, вода, разходи за входа, за смет, наем, подпис за всеки един месец. Предварително с sms ги уведомявам за сумата.Първите три месеца задължително отивам на место. За после- както се разберем.

# 12
  • София
Най-често е при излизане на сметките наемодателят да ги праща по имейл или Вайбър, а наемателят да ги превежда по сметката му с основание номер на фактурите.
Или да си ги плаща сам, а наемодателят да проверява след това.
Но не на ръка и не без документ.
На ръка само срещу фактура и подпис на наемодателя, че е получил парите в брой.

# 13
Като наематели винаги сме си плащали сметките сами, наемодателят си следи онлайн дали всичко се плаща навреме. Може и хазяина да носи отговорност, ама на мен ще ми спрат тока при неплатени сметки, пък да се местя на всеки два три месеца и да губя депозит не е опция. Всичко по банков път, включително наема, ей така, да си го имаме черно на бяло. Ползвам приложението на easypay, и таксите за входа дори превеждам там.

# 14
Аз имах договор за наем, според който в наема са включени и режийните. Една и съща твърда сума всеки месец и я плащах по банковата сметка на хазяина. И зиме, и лете едно и също - явно си е калкулирал някакви усреднени разходи. Сумата ме устройваше, очевидно и него.

Общи условия

Активация на акаунт