Наем и сметки. Съвети.

• 172
  • 4
  •   3
Отговори
Здравейте. За първи път се сблъскваме с наемни отношения и не съм наясно, затова моля за разяснение. Как е най-чисто документално за двете страни да бъдат уредени нещата? Как се практикува плащането на сметките(и доказването, че са платени), когато е подписан договор за наем, в който не е упоменато подробно абонатните/клиентски номера/партиди за ток,вода и прочие и как ще се заплаща. Само са записани в договора показанията до момента. След подписването наемодателя казва, че сумите за сметките на него на ръка ще се дават, но да не стане така че в един момент занапред тези сметки да не се плащат от него и наемателя отново да се налага да ги плаща, ако бъде осъден..
 Наемодателя отказва да даде партидите за сметките, за да види наемателя нещата черно на бяло как са до момента и как ще бъдат занапред. Въобще документално как е най-добре да се правят нещата, за да са доволни и двете страни и да не се стига до проблеми? Предполагам един анекс, ако се сключи сега с подробно описание на номерата на партидите и всичко останало, което се договори ще е вариант. Стига наемодателя да се съгласи.

# 1
Трябва да погледна, но в нашия договор за наем не помня да пише партиди. Иначе, на хазяина, наема всеки месец му го превеждаме по банков път, сумата за сметките също, като той преди това ни изпраща фактурите. Досега не сме имали проблеми.

# 2
Преди много време с мъжа ми бяхме на квартира и сметките ги плащаха хазаите, носеха платежните и ние плащахме наема и сметките наведнъж. Партиди не са прехвърляни на нас, затова и рискът да не е платено нещо - т.е. те да не са ни го искали, си е бил за тях. Проблеми не сме имали обаче, защото и от двете страни бяхме коректни.
Сега, като наемодатели, дадох клиентските номера за всичко (не съм прехвърляла партиди и нямам намерение), освен водата, защото там е един общ за двата апартамента. Всичко имам в банкирането и виждам, че се плащат редовно. Водата аз я плащам и пращам фактури, те превеждат парите за нея, когато го направя. Хубавото е, че при нас под наем не са непознати хора, а една колежка и нейния партньор, та всичко може да се уреди във всеки един момент.

# 3
  • София
Моята наемодателка направо ми даде телефон за Изипей и толкова.

# 4
  • София
След подписването наемодателя казва, че сумите за сметките на него на ръка ще се дават, но да не стане така че в един момент занапред тези сметки да не се плащат от него и наемателя отново да се налага да ги плаща, ако бъде осъден..
 Наемодателя отказва да даде партидите за сметките, за да види наемателя нещата черно на бяло как са до момента и как ще бъдат занапред.

А как ще знаете колко да му дадете "на ръка" без партиди и фактури? Той ей така ще ви съобщава някакви суми, без да знаете колко са реални и дали ще ги внесе? Не ми се струва редно. Ако държи да е на ръка, нека представя фактурите всеки месец и да дава разписка за получената сума. Не знам обаче защо би се занимавал с това, след като има много по-лесни и удобни начини, посочени са по-горе различни варианти.

Общи условия

Активация на акаунт