Трябва ли жената да е "послушна"?

• 3 892
  • 91
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Отговорността, особено в семейство с деца, е ежедневна и огромна и трябва да се поема от двамата. Ако жената седи мирно и очаква всяко решение да се взема от "главата на семейството", много скоро тази отговорност ще му натежи и ще стане зле.

# 76
Ами то, послушна, на мен ми звучи като манипулация. Партньорът те върти на пръста си, ти нямаш право на мнение, а само на съгласие, аз така го разбирам. В нормалните общества е редно да имат дума и двамата партньори. Нещата се обсъждат и решават като се взема в предвид равенството между двамата. Лошото е че има мъже,без значение от религията, за които жената винаги ще бъде по-долу от тях. Това е в техните очи. Примирението в конкретния случай, не води до нищо добро.

# 77
Жени в Санданско-петричкия регион, които ги третират като робини? 😆😄🤣😁🥴
Вие македонка на живо не сте срещала значи.

Авторке, би ли се обосновала за употребата на конкретно думата послушна.
Той ли я поставя като изискване или говориш за свои си терзания.

# 78
  • София
Жени в Санданско-петричкия регион, които ги третират като робини? 😆😄🤣😁🥴
Вие македонка на живо не сте срещала значи.

Авторке, би ли се обосновала за употребата на конкретно думата послушна.
Той ли я поставя като изискване или говориш за свои си терзания.
Срещала съм и още как.
За коя става дума- свекървата или снахата?

# 79
И свекървата е била снаха 😁.

# 80
Azzy,не плещете глупости ,моля.Я познавате една македонка,я не.Напротив,жените в този регион са всичко друго ,но не и послушни.И най-трудно можеш да подчиниш една "македонка".И се изказвам като...точно такава. Joy

# 81
Не. Не трябва. Трябва да е уважителна и мъжът й да се държи уважително с нея. Пише го в свещените книги и на двете ви религии.
“Ислямската перспектива за вербалното насилие:
Не е допустимо: Обидите и повишаването на тон на съпруг/а се счита за токсично и противоречи на традициите на Пророка и общите принципи на адаб (етикет) в исляма.

Това е форма на потисничество: Ислямът разглежда повишаването на тон към съпругата като форма на потисничество, подобно на други неуважителни поведения, като публично критикуване на съпругата или неотнасяне към нея с признателност.
Не се одобрява и за двамата съпрузи: Идеалното е и съпругът, и съпругата да избягват да повишават глас един към друг.”

Общо взето мъжът ти извинява недопустимото си поведение и липсата на воля и самообладание (отново “грях” и в двете религии, ако това е важно за вас) с глупости.

# 82
  • София
Azzy,не плещете глупости ,моля.Я познавате една македонка,я не.Напротив,жените в този регион са всичко друго ,но не и послушни.И най-трудно можеш да подчиниш една "македонка".И се изказвам като...точно такава. Joy
Изказвате се като невъзпитана и нищо друго.
Аз лично съм помагала на жени, избягали оттам, едната беше обръсната гола глава от идиота, с който живееше, беше я гонил с една брадва мъртвопиян, когато беше осъзнала, че ако не днес, утре ще я заколи. Дойде с едно дете на три години, без багаж зимата, бяха пътували на стоп.
На другата бяха взели децата, после я изгонили от фамилната къща, родителите и също я изгонили да се прибира при мъжа си и да си затваря устата, изобщо красота. Намерих и работа, помогнах да си намери квартира, после и помогнах малко с юридическа помощ и след около две години си взе децата, които бяха отдавна отчуждени и убедени, че майка им е лека жена и прочее синдром на родителско отчуждение, но тя не се отказа, защото искаше друг живот за децата си, до ден днешен на една определена дата ми изпраща картичка от нея и двете и дъщери и аз си ги пазя.
И не мисля, че е голямо изключение, генерално, може би, защото имам повече от впечатления тип- ЕЖК.

# 83
Да,Вие сте много възпитана да генерализирате цял регион като някакво гето.Това е просто случай на когото сте попаднали,не е до региона.Както и да е, спирам,не е по темата.

# 84
  • София
Да,Вие сте много възпитана да генерализирате цял регион като някакво гето.Това е просто случай на когото сте попаднали,не е до региона.Както и да е, спирам,не е по темата.
Мога да генерализирам каквото преценя и не ми е нужно разрешение за това.
Никъде не съм написала гето, това са волни интерпретеции по въпроса.
Щом сте щастлива там, какво ви интересува какво мислят останалите?
Мен, примерно, изобщо не ме интересува този въпрос.

# 85
Ако казва и прави, каквото искам, съм много послушна. Ако не...RIP

# 86
Живеем във хубави времена, не се налага да сме "послушни", ако не го искаме. И въпроса е неуместен, защото е години наред борба, жената да не си стои вкъщи. Да има мнение. Да има права. Слушам млади хора около мен, как искат бебето да е момче. Винаги задавам един и същи въпрос, с какво момчето е по-ценно от момичето. И в живота така. Мъжа просто е по-силен физически от жената, аз друго не виждам.

# 87
Според мен, тези които искат момче, смятат че на момчетата животът е по-лесен, обществото има по-малко изисквания към тях. А не, че момчето е нещо повече от момичето.

# 88
Едва ли.
Момчето продължава рода и фамилията.

# 89
Има хора, които смятат, че момчетата и мъжете са нещо повече от момичетата и жените. Определено има, даже и тук във форума се срещат.

Общи условия

Активация на акаунт