Ноемврийски бебета 2025

• 10 192
  • 460
  •   1
Отговори
# 360
Момичета, вашите бебчета по колко спят?
От празниците насам нашата бебка започна да спи през деня като след повечето хранения има и сън. За сравнение първите седмици почти не спеше през деня.
Сменям памперс, кърмя я, после следват 20тина минути бебеносене, след това гледам да я забавлявам с нещо и в един момент става кисела, започва да плаче и заспива.
През нощта поне засега си спи (с някои изключения) като на 4 часа я кърмя.
Чудя се нормално ли е да си поспива толкова? 🤔
Преди като не спеше се притеснявахме защо не спи, сега пък като спи пак го мислим с мъжа ми. Даже миналата седмица й мерихме температура, за да сме сигурни, че всичко е нормално, хаха..

И аз съм така. Само пре нощта си позволям да й дам 4 часа сън, ако не се събуди сама.
Ами аз не знам дали не действам по стария метод - имам предвид, че я будя и храня на 3 часа като трябва да отбележа, че я кърмя. От  самото начало бях решила, че няма да кърмя на поискване,защото искам да си има режим.

# 361
Срам не срам, ама аз вечер не го будя. Когато се събуди - тогава. Понякога прави почивка 4-5-6 часа. През деня след хранене спи по 40-50 минути. Приз другото време е буден и се занимаваме нещо я карти, я дрънкалки.

От няколко дни, реве по цял ден. Успокоява се за 20-30 минути и започва пак. Дали е колики? Пръцка много и се напъва. Няма никакво друго занимание - пръцка и се напъва, и реве. Туй то. Как мога да помогна?

# 362
Здравейте момичета, това с гърченето, ръмженето и напъва ето го има и при нашия син, понякога се чудя нормално ли е, също така понякога връща повече друг път по-малко, няма значение дали орига или не дали го нося или не, явно е нормално, доста често го споменавате. С коликите не знам как е в началото като се прибрахме от отделението имахме нощи лягахме в 3 сутринта, давам омни биотик панда, санколик, еспумизан, не знам кое помага ама някакси май успяваме да държим нещата под контрол. Май успяваме да създадем някакъв режим, ако може да се каже на тази възраст от цели 49 дни, но къде добре къде не толкова добре със съня, но гледам 21 часа и 15 и 20 да е в леглото, заспива в 22 почти сам, после се буди около 1 да хапне, с яденето е на режим през деня на 3 часа, през нощта гледам да пропуска яденето в 3, за това го храня в 1 и към 5 и 30. Наддава супер даже в Горна норма и за това си позволявам да няма 8мо хранене. Стана дълго дано съм била полезна, успех на всички ще се справим.

# 363
Аз спящо бебе не будя. Когато е гладно, ще се събуди само. Още с първото дете личната ми каза да не будя каката, защото по този начин й прекъсвам фазата на растеж. Аз тогава се притеснявах, ако не е хапвала повече време, че даже и аларма навивах през нощта да я храня. Сега не действам по този начин. Има между 6 и 7 хранения на ден по 105 мл, изцяло на АМ, на 28 дни е. Нощно време прави паузи между 4 и 6 часа, през деня хапва на 3-4 часа.

Има колики, които борим с Био Амика, Био Гая и мляко при колики. Може би има ефект. Плаче основно през деня, нощно време си спи. Дано и така остане. Имам и Инфакол и Лефакс, но не съм ги давала. Притеснявам се да не получи запек от капките. Засега има по 1-2 изхождания на ден.

Скоро предстои да стане на 40 дни и да правим погача. Вие празнувахте ли? На мен ми се иска да поканя близки да го видят, но в същото време се притеснявам  от вирусите. Още се чудя как да го направя.

# 364
И аз не будя за хранене. Изцяло на кърма е дъщеря ми. Нощем сама започна да си увеличава интервалите между храненията. Така едно от тях отпадна и вече се буди само веднъж през нощта и после чак сутринта.

Моята девойка след две седмици става на три месеца, но все още не съм се заела да й правя режим. Иначе съм много ЗА! Със сина ми започнах да следя интервали и да намествам дремките едва когато стана на шест месеца, сега смятам по-рано да действам. Бях решила да изчакам да мине поне регресията около четвъртия месец, но на доста места четох, че тя всъщност минава по-леко ако бебето има някакъв режим от преди това. Тази седмица съм се захванала само да си записвам кога и колко спи, за да сметна какво й е общото количество сън, а от следващата вече започвам да действам с режима като първо й фиксирам сутрешното събуждане да е в един и същи час (+/- 15 минути). Така много по-лесно ще подредя остатъка от деня.

# 365
Изглежда съм най-безотговорната тук. Не правя режим, нямам амбиции за такъв, не будя за хранене, не записвам кога колко яде и колко спи. Колкото иска. Даже нямам везна да го тегля. Виждам, че расте по дрехите, няма колики и не давам нищо освен витамин Д, и стига да си го бебеносим от време на време през деня, дори не плаче. Разсъждавам, че щом расте и е спокоен, значи би трябвало да се справяме.

Ние не правихме погача, само отидохме на църквата за молитва. С мъжа се разболяхме гадно точно по празниците и супер много треперихме да не се разболее, да не говоря колко се пазихме и как сме навсякъде с маски. На този етап пропускам събирания с хора.

Скоро сме на първи изследвания. От пръстчето ли взимат кръв? Чудя се как да го облека, така че да е възможно най-удобно.

# 366
Ами аз не знам дали не действам по стария метод - имам предвид, че я будя и храня на 3 часа като трябва да отбележа, че я кърмя. От  самото начало бях решила, че няма да кърмя на поискване,защото искам да си има режим.
Аз кърмя на поискване като в началото правеше през деня големи паузи, а вечер се храни през час и половина-два. Ще я изчакам още малко докато стане на 2 месеца и смятам да започна да правя режим и да я будя и приспивам в точни часове, защото в момента е "обърнала" деня с нощта и най-голямото и будуване е между 23 часа и 2-3 часа през нощта, което въобще не ни устройва.

# 367
И аз кърмя на поискване през деня понякога и през 2 часа и малко яде, но горе долу изкарва по 3-4 часа, през нощта прави една по-голяма пауза от 5-6-7 часа, после след нея почти винаги се буди след 2 часа, за да хапне пак.

Гледах да смятам колко спи през деня и май й се събират около 5-6 часа дневен сън и към 10-12 нощен сън зависи как се развият нещата, което май е доста добре. Гледам по итнервалите за будуване в таблиците, че трябва да издържа будна към 1:20-30, но тя понякога се уморява и за 1 час и после и лесно заспива, друг път изкарва и по 2 часа, 2 часа и малко с леки придремвания за по 2-3мин да си позатвори очите, например на последното вечерно будуване.

За коликите някой питаше, в едно видео Ася Демирева каза, че около 2 месеца му трябва на бебето да му се развие храносмилателната система, та би трябвало тогава коремните неразположения съвсем да намалеят или спрат. При нас забелязвам, че я боли корема,  когато хапне повече, защото аз като предложа тя рядко отказва, тогава помага масаж за корема по часовниковата стрелка или много й харесва да правим колело с крачетата, това доста я успокоява.

Ние имаме драма със седенето по корем, от време на време много й харесва и може доста да седи, но друг път само плаче и страда като я обърнем, може би много изчаквам, че не искам веднага след ядене.

# 368
И при нас е горе-долу както го описвате. През повечето време ръмжи, пъшка, гърчи се, напъва се и пръцка. Някои дни не се оригва и повръща по малко след всяко хранене, някои дни се оригва и няма проблеми.
Започнах от снощи да й давам капки Еспумизан, защото вчера беше доста зле. Отлагах ги до сега от страх да не получи запек, надявам се да не се случи.
Иначе от няколко дни е започнала страшно много да маха с ръце и крака. Предполагам пак е свързано с коликите. Блъска с ръцете каквото и да й предложа - гърда, шише... и почва да плаче. И така постоянно. Едни 30мл ги яде половин час. Съответно яде доста малко за деня. Пробвах с повиване, но пак се изнервя и успява да се измъкне.
Режим нямаме никакъв. Просто се радвам, ако успее да заспи. Общо за денонощие спи около 10 часа, направо не знам как издържа. Будя я само, ако спи повече от 3 часа, защото пък после будува много дълго и пак става много изнервена.
Иначе извън оплакванията - забелязвам вече, че й се проявяват някои черти и започва да прилича на баща си. Вие забелязахте ли при вас вече някакви прилики с някого?

# 369
За приликите - вижда се все по-ясно. Той се роди доста оформен и веднага се видяха някои неща. Формата на главата, уши, очи, вежди, чело, брадичка, бузи, вида на ръцете и на ходилата. Цветът на косата е доста специфичен и от баща му. Ясно е конкретно кое от кого е. Да видим дали ще остане така. Вчера забелязах, че вече слиза пигмента в очите.

# 370
“Режим” е много далечно понятие засега, но имам 2 основи, около които гледам да се структурира ежедневието. И които са естествени за нашето семейство - започваме деня около 7, 7:30; когато голямото дете става. И се къпе и храни вечер около 19ч. Някои дни естествено се разминават д половин, един час, но като цяло това е. От там нататък през деня много зависи какво правим, той в какъв период е, дали сме си изцяло вкъщи… но през нощта е като часовник. Първо хранене към полунощ, 1ч, второ във 4ч и после в 7ч, когато вече гледам да го “събудя”.

Щастливци са хората без колики. Имахме няколко кошмарни вечери - явно скок в растежа, плюс колики. Рев, пищене, рев… не може да заспи, още повече превъзбуда и рев. Бях на ръба да му дам парацетамол да се успокои малко. Но от една две вечери е обратно “спокоен” (доколкото си е по негов начин).

# 371
Вчера сложиха 6 валентова васкина за 2ри месец и вечерта вдигна 38.2 температура не ми беше ок че е толкова малка но панадола помогна.Иначе за 1месец 1кг е качила и 3 см отгоре шок за ръста но баща й е холандец все пак🤣
Единствено педиатърката не беше довална че като я сложи по корем не се опитва много да си мести главата или да я надига.Аз го правя преди всяка хранене и само реве или си я държи на 1 страна и суче под нея завивката или е по лице на завивката.Каза ми че още 1 седмица има да направи 2 месеца но ако сред 3 седмици не си подобри трябвало терапия рехабилитация...направо незнам според мен е малка още но имайки предвид кака й с късното прохождане и закъсняла диагноза следствие лои педиатър е по предпазлива новата докторка .Вашите бебета на 2 месеца навършени как си движат главата като са по корем на права повърхност?

# 372
Аз я храня с АМ и е на режим от около 1 месец вече. Нашия ден накратко е към 6 става храня я и след тоалет и малко гушкане заспива отново до 9. В 9 я храня пак и е будна до към 11 като през това време активна гимнастика, разтяжки, време по корем и т.н към 12 яде отново и излизаме до към 3-4 ( в зависимост от времето) през това време напоследък е будна и просто гледа нагоре. В 3 яде после 6, 9 и накрая ако удържи към 12 като през това време докато будува или се гушкаме или и пускам музика . След това си спи поне 5-6 часа. На нас педиатърката ни каза вечер да не я будим. Но през деня на 3 часа ако не е станала я будя. Много хора са ми казвали ,ч е спящо бебе не се буди , ноо аз си я будя да хапва и така и на нея и е добре и на нас, защото след 12 тя не е била будна от повече от месец.

Относно приликите - от както е родена всички казват, че е копие на баща и , но ние с него не го виждаме, сякаш за сега е смеска между нас.

# 373
Аз кърмя и за режим не мога и да си представя как бих могла да и направя. Освен това ми се струва твърде малка, на месец и половина е. За вдигането на главата, моята я вдига , не за дълго, но я вдига. Вчера обаче я сложих и не искаше да я вдига, та предполагам зависи и от настроението на бебето, трудно им е още. Доста е вдига като я нося, все иска да оглежда. Може да слагате навита хавлия под мишниците, за да и е по-лесно като за начало.
Иначе при нас коликите или безпокойството не съм сигурна от какво доста се засили от седмица насам. Аз мислех , че трябва да става вече по-добре, а то стана по-зле. Доста плаче вечер, понякога трудно я успокояваме.
Майките на по-големите бебета, дайте ни надежда, кога усетихте подобрение?
С каката по спомен, към края на втори месец беше станало по-добре.
Иначе нямам търпение да започне да спи по стабилно, но не знам с кърменето как ще се получи. Каката пиеше и АМ и спеше по цяла нощ. Аз още съм с двете вкъщи и направо ми се реве понякога от изтощение.

# 374
Аз изцяло кърмя малката и в интерес на истината не успяваме да правим такива големи паузи на храненето, освен нощем. Храня я на поискване и за момента все още иска да хапва на 1.5ч-2ч, като забелязах че хапва само от едната гърда и след като сменим памперса или се занимаем с нещо друго чак тогава търси пак да яде. Не знам дали е нормално, редовно търся информация в интернет или чат джпт и поне там, този тип хранене не е проблем. Ще видим дали ще се промени.

Опитвам се да я слагам по коремче, при нас също не се надига все още. Не знам за 2 месечно кога се "очаква" да се случи, но я носим и по коремче, така че се опитваме да я слагаме колкото може по-често.

Ние нямаме изграден режим на сън, макар че наскоро започнах да следя прозорците на будуване, защото разбрах, че ако хвана правилния край на интервала ще ми е по-лесно да я приспя. Действително работи, но главно през деня. Вечерно време е по-активна и заспива по-трудно и по-късно. Само по себе си това го прави по-трудно и за мен да се опитам да стана рано сутринта с нея, за да може да заспи по-лесно вечерта. Същевременно пък четох, че на този етап още е твърде малка за да прави разлика между дневен и нощен сън и затова би ми било трудно да следвам режим от сега. Уж около третия месец нататък е по-успешно.

Влязох в една фейсбук група с мами за сън - там гледам хората какво споделят и какви идеи им дават.

Бих се радвала ако опитните мами дадат съвет как са проработили за тях тези неща.

Общи условия

Активация на акаунт