Ноемврийски бебета 2025

• 10 192
  • 460
  •   1
Отговори
# 75
Тези които са раждали наскоро в надежда правиха ли разширен генетичен скрининг на новороденото още в неантологията?Педиатър от клиниката в мола ми каза че не са направили на бебето разширения скрининг но че се полага на всички бебета в майчин дом.Държавата пуснала финансиране от 1 юли тази година.
СподелиПолезно

В Капитал има хубава статия по темата: пари са отпуснати от 1 юли 2024г., но тестове се правят само за 3 от 6 заболявания, тъй като не са сключени договори за другите три (спинална мускулна атрофия (СМА), муковисцидоза и тежки комбинирани имунни дефицити).

В болницата взимат кръв от петата на бебето и доколкото знам, се свързват с родителите само ако има проблем.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2025/ … dravna_osigurovka

# 76
Моето бебе е много ококорено и любопитно и като цяло не е фен на съня. Така че много внимавам да успее задължително да поспи между 2 хранения. Винаги го пробвам първо в леглото му, но може би само веднъж е заспивал там сам. В повечето случаи заспива върху нас и го прехвърляме. А когато нямам време, го слагам в слинга. Досега не се е случвало да не заспи в слинг. Обикновено това му е сутрешната дрямка, докато аз оправям другото дете за училище, кухня, закуска. Гледам над час и половина да не седи буден (включвам и храненето в този период)

# 77
здравейте! бебчо е на почти месец (28)дни. Беше страшен ден и страшна нощ ,през деня до сега не е имал колики но вчера инаше от 15.00 часа та до 00.00.Изобщо беше и преуморен,едвам го приспах. Яде мляко реве,успокоява се пак оглднява и беше страшен кръговрат.Вие как се справяте да нямат големи будувания съответно да няма преумора
Нашето момченце също е на 28 дни, предните няколко дни имаше страшно много колики, както описваш ти, много се бях отчаяла и сърцето ми се късаше, че не мога да му помогна, плачеше много, неутешимо пищеше, чак истерично. Между спазмите заспиваше на секундата за две минути и после отново рев като го заболи. Сега е малко по-добре, явно не го боли така, защото вчера през деня е спал около 7 часа общо преди обяд и след обяд. Досега съм го будила само 2 или 3 пъти, защото от болка имам чувството, че не си доспива. Аз давам капки Камилия и го оригвам посредата на храненето един път и накрая още един път. Не знам съвпадение или нещо от тези работи помогна, но виждам подобрение. Дали постъпвам правилно не съм сигурна, но след като го виждам спокоен и аз съм спокойна.

# 78
tooclose, добре дошла в темата на вече родилите! Леко възстановяване на теб и скоро да сте си всички вкъщи!

LieToMe, нормално е в началото да спи повече през деня, отколкото през нощта, защото така е свикнало още от утробата, скоро ще почне да си обръща режима. Нашата е вече на 34 дена и спи средно по 6 часа през деня и 7 през нощта. Струва ми се малко, но на мен вече през деня ми стана трудно да я слагам да спи. Днес се събуди в 7 часа и чак в 10:30 й беше първата дрямка. Обикновено спи по час и половина на дневна дрямка (в момента върви по-скоро към 2 часа), а нощно време има един дълъг сън от 5 часа и един по-кратък от 2 часа.

Панда, ние я обличаме с дрехите, с които е и вкъщи, плюс космонавт с шапка, тънко одеало и ако излизаме за повече от 20 минути е в спално чувалче за количка. Аз още си нося панталоните от бременността, че също ми е доста притиснато на корема в нормални панталони. Мисля да си ги понося още няколко месеца, докато се поприбере коремът. Аз за погача също много се чудя и постоянно си сменям мнението, макар че по-скоро мисля да не правим. Не сме много по традициити и ще ми е неловко, ако някой изяви желание да се правят на събирането. Допълнително 3-те ми най-добри приятелки живеят в чужбина и няма как да дойдат, та ще се превърне по-скоро в събиране със семейството, което така или иначе ще правим и по празниците. Като цяло нямам никакво желание за събиране, а не сме вярващи, че да направим само молитвата.

# 79
Здравейте, момичета!
tooclose, честито! Бъдете здрави и щастливи! ❤️
Прочетох всичко, което сте споделили и ви уверявам, че не сте сами в тези тревоги и емоции! И аз като майка за първи път се притеснявам за всичко и не спирам да мисля за какви ли не неща.

Бебчето дори още няма акт за раждане, а вече посетихме неонатолог заради секрет от очите. А без акта още не можем да я запишем при личния, та ходихме там, където е родена като единствен вариант някой да я види.
Постоянно я мисля дали се храни достатъчно. За 9 дни от изписването насам е станала от 2620гр на 2795гр. Не е много, в нискста граница е, но поне наддава. Не може изобщо да засуче добре и се изнервя или заспива. Май и формата на зърната е проблемна, защото със силиконови протектори ни се получава горе-долу. Въпреки това мисля, че пак не изяжда кой знае колко. Заочнах през 3 часа да се цедя и давам с шише за да виждам какво количество кърма изяжда. Чувствам се сякаш се провалих с кърменето или поне не съм очаквала, че може така да се развият нещата.
Следродилните хормони също ме тресяха първите дни и плачех за всичко - липсваше ми корема; исках пак да съм бременна;  за това че не наддава; за това че се не се справям добре; дори като си отворех гардероба се разтройвах от дрехите ми...
За капак уикенда ми изпадна голям съсирек и ми се появи кръвотечение. Ходихме до спешен кабинет и намериха още един огромен съсирек, който беше запушил изхода и матката се пълнеше с кръв. Никак не беше приятна цялата процедура, но се радвам че отидох, защото кой знае какви усложнения можеше да станат...
За носа аз капя физиологичен разтвор и после издърпвам с аспиратора. Ползвам на Nuk и съм доволна засега. Но май забелязвам сопол само, ако е повърнала. Жълтеникав е, така че най-вероятно е от кърмата.
При нас за сега срещаме проблем с оригването. Не винаги се получава и понякога повръща малко или се дави и кашля 😔

И аз малко ви се оплаках. Изпращам подкрепа на всички, които им е трудно в момента. Да се надяваме, че предстоят по-добри и по-спокойни дни 😊

# 80
При нас днес, на 10 дни е: събуди се в 07:30 - яде 90 мл (не знам малко ли е) кърма плюс АМ, защото не ми е достатъчна кърмата. Заспа 30 минути преди да трябва да го събудя. Тоест към 9:45-10:00. От 7:40 до 08:20 яде, сложих го после и заспа от към 09:45 до 10:00, защото го събудих за другото хранене.

Не мога да разбера дали правилно го правя или е малко съня, храната ли, не знам и аз. След всяко хранене се напъва, става червен от напъване и не заспива.

С този секрет в носа също ми е филм - слагам физ. разтвор и уж подсушавам с клечка, но като диша и хърка с носа и има секрет определено… Притеснявам се да не му пречи да диша.

За сега са ми това проблемните ситуации. 😀

# 81
Ние също имахме сополи и хъркане, отидохме на педиатър, прати ни да й вземат секрет от носа и се оказа стафилокок, та сега го лекуваме с антибиотик който мажем в носа.

Нашата бебка направи 40 дни този уикенд и събирахме родителите си от двете страни два дни поред, за да няма навалици. Ходихме на църква преди това и общо взето това беше. Аз погача не правих.

Исках да ви питам усещате ли още чувствителност в коремчето след раждането? Аз го усещам ако случайно се натисна по-силно, или вечер като се къпя и търкам с гъбата за баня, точно под пъпа. Предполагам е нормално, все още имам и течение от лохиите, но ми се струва, че скоро ще свърши, поне така се надявам. 😅

Иначе за идването на хора у дома изобщо не се чувствах готова психически, още повече защото знаех, че ще искат да я държат. Въпреки това ми се отрази добре да общувам с хора, почти нямах външна комуникация месеца след като малката се роди.

Относно режима на сън - честно казано ние не сме се опитвали да следваме такъв. До колкото разбрах на този етап още свикват с това, че има неща като нощен и дневен сън, приложението съветва през деня да ги оставяме на светло да спят, а вечер на максимално тъмно. Не следя часове, в които е будна или спала твърде стриктно - опитвам се да почивам, когато тя почива, но не винаги се получава.

Като цяло ако малката е здрава, яде, спи и поведението е нормално се опитвам да не се стресирам твърде много.

Преди няколко дни изпитах сериозна майчина вина, когато поредни дни беше зле със съня и трудно се хранеше и се пробвах да й дам биба. В болницата първоначално я отказа, но вкъщи онзи ден я засмука и видимо се успокои и й помага за сън - почувствах се като провал за дето аз не мога да я успокоя по същия начин. После обаче проверих в чат джпт дали са вредни и прочетох, че реално могат да бъдат вредни ако се ползват твърде дълго и невнимателно. Помагат на бебето да се успокои заради сукателния рефлекс който почти постоянно е там. Като цяло тази информация ме успокои доста и не се обвинявах повече, сега ако има нужда от бибка я даваме, малката я изплюва сама като заспи.

Има си трудни моменти, но си заслужава всяка секунда. ❤️

# 82
При нас днес, на 10 дни е: събуди се в 07:30 - яде 90 мл (не знам малко ли е) кърма плюс АМ, защото не ми е достатъчна кърмата. Заспа 30 минути преди да трябва да го събудя. Тоест към 9:45-10:00. От 7:40 до 08:20 яде, сложих го после и заспа от към 09:45 до 10:00, защото го събудих за другото хранене.

Не мога да разбера дали правилно го правя или е малко съня, храната ли, не знам и аз. След всяко хранене се напъва, става червен от напъване и не заспива.

Напъване, ритане с крака, почервеняване, лапане на ръце за жалост може да са както признаци на глад, така и колики. На мен ми звучи по-скоро като проблеми с корема, колики, газове и т.н. защото 90мл на 10 дни не ми звучи малко (моят син е на месец и също пие горе долу по 90 мл кърма, която е много по-лека от АМ). Но може да пробваш дали се успокоява ако дадеш малко повече. Така ще разбереш малко ли е, много ли е. Оригва ли се добре след ядене? Аз лично не бих го събудила след половин час пък дори и да е време за ядене. Бих го изчакала поне още половин час, че да направи един цикъл на съня, за да може да се успокои малко. Малко на принципа проба-грешка докато видиш кое работи на този етап.

# 83
Чудя се кога трябва да свалим ръкавичките и да започнем да режем ноктите? Засега все още не съм се осмелила. Тези от вас, които вече имате повече опит, бихте ли споделили? Blush

# 84
Чудя се кога трябва да свалим ръкавичките и да започнем да режем ноктите? Засега все още не съм се осмелила. Тези от вас, които вече имате повече опит, бихте ли споделили? Blush

Аз му ги режа от първата седмица, просто бяха много големи а не исках да му слагам ръкавички вкъщи. Изглежда страшно, но не е, вече три пъти съм му ги рязала. Хващам го докато спи и да е през деня да има светлина, като умишлено съм го сложила по средата на нашето легло, за да мога да легна до него. Аз лично ползвам ножичка (за бебе), но на някой може да му е по-удобно с нокторезачка. Много внимателно отрязвам така че да си остане малко бяла част, просто да не излиза над пръстчето. И не променям формата. После леко минавам с пиличка (за бебе) да няма нещо остро останало, особено ако е трябвало на два пъти да изрежа нокътчето.

А сега и аз малко да се оплача - вс е някакви проблеми при мен има - в началото температура може би от уринална инфекция, после ми загноя един нокът на ръката и добре че вече се е оправил май. И сега ново двайсе - боли ме гърло и съм дигнала 38.5 температура.. кога вече ще се чувствам нормално не знам.. но се радвам, че бебчо изглежда да е наред и си хапва добре и от няколко дена е по-спокоен (да не кажа голяма дума, дано са разминали коликите). Днеска е точно на месец, жалко че не можах да се чувствам добре да го отпразнувам с добро настроение, а само се дигам да го храня и оставям ММ повече да го занимава.
Дано да размине и това скоро 🙏

Браво на всички майки, всяка се справя с различни предизвикателства и ви чета, но не мога винаги да кажа нещо от полза, но се радвам, че можем да споделяме с какво се сблъскваме и дори само това помага

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 19:51 от katse

# 85
Здравейте, мами включвам се и аз в темата. Бебка е вече на 10 дни и сме от седмица вкъщи. Храни се много добре и дори със спането се опитваме да настроим графика. Понякога се получава ще, друг път не толкова, особено през нощта между 2-5 и харесва много да будува.

Аз се опитвах да я кърмя изцяло от гърда, но беше много уморително психически, за това минахме на цедене и даване от шише Philips Avent като гледам да я слагам в началото, на някои от храненията на гърда. За сега няма проблем със засукването. Също понеже няма достатъчно кърма едно от нощните хранения е с АМ и всъщност след него спи доста по-добре и не се буди през диапазона до следващото хранене.

Имахме преглед при педиатърката тя посъветва да даваме, ако преценим и по 100 мл. вода. За това всеки казва различно, но до колкото разбрах е с цел да се хидратира бебето.

Понеже си купихме везна я мерим тази седмица и нашата бебка, която се роди голяма 3 600 гр. за една седмица е станала почти 4 000 гр. До колкото знам трябва да качват по 100-200 гр. на седмица. Това дали е нормално? На ден прави по 10+ мокри памперси с номер 1 и номер 2.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 01:30 от Vertex

# 86
Vertex, нормата е 150-250 грама на седмица, но и малко да излезе от това за кратко време не е проблем. Иначе в еднакви условия ли го теглите - всеки път да е гола или само по прясно сменен памперс? Възможно е и самият кантар да не е особено точен и да дава отклонения, опитай се да не се притесняваш до следващото ви посещение при педиатъра.

Ние досега веднъж сме рязали ноктите на малката, използвахме нокторезачка, защото ни е по-удобно. Също я хванахме през деня, докато спеше, изобщо не трепна и не се събуди.

Иначе да се похваля.. вчера за първи път се справихме за 24 часа без АМ. Надявам се това да означава, че най-сетне съм догонила малката в производството и можем да минем изцяло на кърма.

# 87
Fayona Много хубава новини, дано така да продължава!

Vertex И нашата госпожицата беше наддала около 400гр, като цяло е много но казаха, че в началото е ок, аз се притеснявам, че я прехранваме, ама нали на всяко мрънкане да даваме гърда, еми давам. Уж се води, че по-късно ще започне да качва по-малко.

piccione Ние махнахме ръкавичките веднага след болницата, а и ми казаха, че е важно да е без тях по време на кърмене, защото с ръцете се ориентират покрай гърдата, а като има нокти ми беше бая болезнено, та си режа ноктите, гледам да е заспала, че да не мърда много и да не стане някой инцидент.

Аз вчера бях на преглед и казаха, че всичко е наред, матката е прибрана и чиста. Доволна съм, възстановяването този път мина доста добре, но и сякаш нямах толкова време да се вглеждам в неща. Днес я обличам с дрешки 56 размер и сякаш започват да умаляват, та взех да изваждам следващия размер и ми е малко носталгично колко бързо расте.

Да кажа, че все още вечерно време заспиването ни е най-трудно, сякаш не може да заспи без аз да съм наоколо и после и да спи, вечер просто трябва да си лежа до нея, което понякога ми е малко трудно, та така. Събота ще правим погача, на мен ми харесва тази традиция и си я чакам с нетърпение, може би повече заради социалната част де, защото явно съм доста социален човек и ми е трудно по цял ден да съм само с бебето.

# 88
Мами да ви кажа, че днес в лидл видях че са пуснали огледало за кола за като возите бебчетата на задната седалка. Ние си взехме, 15лв беше мисля, иначе онлайн гледах всякакви цени, дори по комплекти с други неща към 200 лв. 🥴

# 89
мамчета изкарвате ли бебчетата на разходка в това време сега слънчево но 12 13 градуса

Общи условия

Активация на акаунт