Чисти български продукти “Алфатар” - за Коледа като от детството!

• 7 088
  • 522
  •   1
Отговори
# 135
Постната вечеря на Бъдни вечер и баницата на Коледа са любимите ми традиции

# 136
Любима моя традиция е събирането на цялото семейство на Бъдни вечер.

# 137
Баба за десерт прави сиропирани розички 🥰 любимите ми са

# 138
Питка, баница и сладки!

# 139
  • Пловдив
Отколешните традиции, които спазваме и днес вкъщи е, да се съберем всички на Бъдни вечер. Никой, освен домакинята (майка ми, защото там се събираме) не става от трапезата, а ако стане, върви леко приведена. Естествено, на трапезата са нечетен брой само постни ястия. Масата не се вдига през нощта, а а на сутринта всички дружно разопаковаме подаръците.

Сред традиционните ястия на трапезата са боб, сарми, содената питка, плодове и ядки.

С Коледната трапеза вече поста свършва и тогава има от пиле мляко Joy Събираме се отново семейството и приятели, защото празнувам имения си ден.

# 140
Сарми, питка, баница с късмети и коледни сладки - това са нещата, без които Коледа няма да е същата. По традиция се събираме семейно на Бъдни вечер.

# 141
  • София
За Бъдни вечер винаги месим содена питка и поднасяме постни яденета, а в Коледната сутрин имаме баница с късмети и паричка.

# 142
За Коледа приготвяме питка с късмети, руска салата, зелеви сарми

# 143
Коледата в моето детство винаги свързвам с коленето на прасе. Бабите и дядовците ми, както и моите родители живееха на село и винаги са отглеждали прасе, което се колеше навръх Коледа. Обичах (и сега също, но от магазина и не е същото) прясно опърлено свинско ухо, както и друсания кебап от рибица със съвсем прясно месо. Сега остават само спомените за онова време ...
Сега традиционно се събираме цялото семейство на Бъдни вечер и Коледа (който може - присъства) - деца, снахи, внуци и една останала баба. Толкова много хора не можем да спазим постната храна за Бъдни вечер, още повече че никой не пости. Трапезата е богата и има от всичко - зрял боб, зелеви сърми, туршия, руска салата, варено жито, тиквеник, капама. Задължително - плодове и цели орехи. Всеки си чупи по един, за да гадаем "за здраве" през Новата година.
В Коледния ден освен останалата храна, приготвям баница и свински пържолки в зелев лист.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 18:52 от makaweli

# 144
  • Бургас
Коледната вечеря е любимата ми традиция, когато цялото семейство се събира на масата.

# 145
Сарми, медени курабийки и традиционната баница с късмети и топлина и уют в дома!

# 146
  • София
На Коледа задължително има чушки с ориз и боб, сарми, традиционната баница с късмети.

# 147
  • София
Бъдни вечер: Сарми, боб, содена питка с паричка, орехи, плодове, тиквеник.
Слагането на всяко едно постно ястие в обща чиния/паница/купа, оставянето на трапезата без да се раздига до сутринта.

Коледа: подаръци под елхата, задължително сложени през нощта, когато всички спят (без да се събудят) - независимо дали са деца, възрастни, дали вярват в Дядо Коледа или не. Коледната магия е нещо прекрасно!

# 148
За Коледа зелеви сърми, питка и баница.

# 149
​Коледа за мен винаги ще бъде неразривно свързана с вкуса. Като дете, най-ярките ми спомени не са просто подаръците, а вълшебството на кухнята на Баба. Ненадминатият ѝ тиквеник, чиято сладост изпълваше къщата, топлината на домашно приготвената ѝ пита и богатият аромат на сарми – тези ястия бяха душата на празника. Дори само мисълта за тях ме връща обратно в уютното ѝ детство. За мен това е истинският вкус на Коледа.

Общи условия

Активация на акаунт