Манипулация от дете? Мнения, възможности и начин

• 3 551
  • 139
  •   1
Отговори
# 105
От идеята до действията има една крачка и той я е направил тази крачка. Разлял вода по пода и ревал силно от стаята си, така че майка му да дойде, да се хлъзне и да падне. Това беше описано по-назад.
Като прочетох първия пост си помисли, че просто са изтървали това дете, защото на никой не му се е занимавало да го възпитава. Обаче след така описаната случка, според мен нещата са по-сериозни и не е само до лигавщина.

# 106
Мен също ме разтревожи дадената ситуация, възможно е по детски да си мисли, че е това е забавно и пак да не преценява, че така мама ще я заболи… ама ако не се поговори с него за това ще реши, че друга щуротия е забавна и може да стане голяма беля.
Иначе мен ми изкараха ненормална, че виждам нещо нередно.

# 107
Cvetu, на твое място бих стояла далеч от тези хора. Ако имаш дете на близка възраст, и него бих държала далеч. Явно е, че там има проблем, едва ли ще го решиш. Ето, че вече са те изкарали ненормална и отношенията ви сигурно не са същите. Аз бих стояла настрана от проблемни ситуации и хора, ако не са ми в къщата. По-спокойно се живее така.

# 108
На тази възраст никой не би поставил психиатрична диагноза на детето. Една консултация с психолог е само първата стъпка. Ако има някакво отклонение в развитието на детето се прави екипно обследване от детски психиатър, психолог и логопед. Понякога се налага посещение на невролог.
А тези, които виждат проблема отстрани винаги си отнасят гнева на близките, защото те са носителите на лошата вест, виждат това, което родителите се опитват да не забелязват.

# 109
Не съм виждала 3годишно, което да може да обясни така ясно,с причина и следствие, камо ли да замисли и изпълни целия план!
Цялата работа е мноооого нагласена и украсена от възрастните.

# 110
  • София
Ще се повторя, но всички попрочетете какво може да умее детето на 3 години, какво може да знае, осъзнава и прави. И толкова малки деца не се водят на психолог, а ако има съмнение за отклонения в развитието се водят на детски психиатър за диагностика.
На това дете му няма нищо, но възрастните определено са за преглед и насоки, а и за четене на информация за възпитанието и развитието, защото е хубаво, че вече никой не го е страх да търси мнение от специалист, но специалиста не може да свърши работата на родителите. Даже децата с отклонения в развитието изискват още повече  работа и внимание.
Всяко дете, което глед Том и Джери може да опита да заложи капан и почти нито едно дете на 3 няма развити емпатия и връзка действие последствия. На тях всичко им е игра. Затова е възпитанието.

# 111
  • До хладилника, който обичам
Пак да кажа, че детето според мен е имало неконтролиран достъп до предавания, които не са точно за 3-годишни. Има много такива клипчета по интернет, шегички, пранкове, хаха, спънах го хитро и падна, колко смешно; скоро бях на гости в Германия и там гледахме предаване по телевизията, което се въртеше около такива "шеги", точно от деца към възрастни... само че те не са за 3-годишни, защото на три разбират света буквално. Напълно нормално е да претвори нещо гледано, ако няма кой най-малкото да гледа заедно с него и да му обясни какво гледа, че не се прави така в истинския живот, това е само наужким, вкъщи не го правим, за да не се ударим, ти как ще се чувстваш, ако аз те спъна и т.н.

# 112
На възраст 3–4 години децата все още не разбират напълно социалните и морални правила, но развиват умението да тестват граници. Когато реве, удря или използва плач, това не е истинска „манипулация“ с негативен мотив, както при възрастен.
Децата се учат чрез реакциите на възрастните: ако ревът води до това, което искат, мозъкът им свързва действията с резултата. Това е естествено поведение за възрастта, но има начин да се коригира чрез последователни и спокойни граници.

# 113
Аз си спомням случка от моето детство - така сестра ми ( аз не общувам с нея отдавна ) беше направила уж “ капан “.
Беше взела един паяк нея не я е страх от такива животни и ме викна уж да ми покаже нещо и отвори ръцете си и бам паяка. Еми уплаших се, а те така се изсмя, че майка ми я чу от другата стая. Не си спомням дали и се скара и какво стана точно, но си спомням, че те обичаше да върти подобни номера на мен на татко, на майка и на разни други роднини. Особено, ако се плашеха хората.

# 114
И това на сестра ти сега ако кажеш, че е психопатско...?

# 115
Еми всяко дете си е психопатче, госпожо. Разбира се, не осъзнава какво прави и защо го прави, но това не оправдава ситуацията. Просто децата могат да си правят някакви щуротии и така

# 116
  • София
Еми всяко дете си е психопатче, госпожо. Разбира се, не осъзнава какво прави и защо го прави, но това не оправдава ситуацията. Просто децата могат да си правят някакви щуротии и така
Вина може да носи някой, който разбира какво прави. Затова за децата отговарят родителите и реално и те лежат в затвора ако стане нещо, защото са го допуснали.

# 117
Оо? Госпожо? Имаш късмет, че съм госпожа, иначе щях да си помисля, че минаваш в някакъв защитен режим с това "госпожо". Joy

# 118
Детето очевидно скучае и си прави "интересното" на гърба на възрастните около него. Трябва му нещо, което да му занимава фантазията в положителна насока. Нещо да изобретява например - не капани. Вероятно е гледало и "Сам вкъщи". Моето също имаше такъв период с капани покрай гледането на този филм, но в случая нямаше конкретна жертва - член на семейството, а някакви въображаеми крадци.
Аз самата като дете се е случвало да издебна по-големия си братовчед докато спи и да му отмъстя за някаква подигравка, като съм му забила една детска ютийка в челото. Детска, детска, но достатъчно тежка. Още я помни. Е, така и не успях да стана психопат заради това.

# 119
Ооо, като се сетя какви работи правехме и са ни правели по лагерите - то беше мазане с паста за зъби, обръщане на матрака, лепене на дъвки,… бях забравила тези забавления. 😆

Общи условия

Активация на акаунт