Манипулация от дете? Мнения, възможности и начин

• 3 516
  • 139
  •   1
Отговори
# 90
С две думи – няма значение какво казва или прави детето, особено на тази възраст, а как реагират (или не реагират) възрастните около него.
Дотук не стана ясно какво са предприели родителите, освен че са го завели на психолог. Да, ама психологът няма да седне да им възпитава детето. Може да даде някой съвет и дотам. Нататък всичко е в техните ръце какъв човек ще възпитат.
А опитите на авторката да демонизира детето с нищо не помагат, освен да ги ошашавят излишно.
Прекаляването с филми на ужасите никак не е полезно. Авторката имам предвид, не детето.

# 91
С две думи – няма значение какво казва или прави детето, особено на тази възраст, а как реагират (или не реагират) възрастните около него.
Дотук не стана ясно какво са предприели родителите, освен че са го завели на психолог. Да, ама психологът няма да седне да им възпитава детето. Може да даде някой съвет и дотам. Нататък всичко е в техните ръце какъв човек ще възпитат.
А опитите на авторката да демонизира детето с нищо не помагат, освен да ги ошашавят излишно.
Прекаляването с филми на ужасите никак не е полезно. Авторката имам предвид, не детето.
ама как ме разгадахте само много обичам да гледам ужаси.

# 92
Гледали също така родителите да го забавляват. Ама то това дете няма нужда да го забавляват, а да го възпитават. Да му прочетат някоя книжка за емоциите, на тази възраст могат да му се обяснят радост, тъга, ярост, ревност, обич. Чрез играта да му покажат кое поведение е приемливо и кое изобщо няма да се толерира. Да му поставят граници. Такива неща.

За удрянето и аз много съм мислила, решението ми за момента е да не оставям мое дете да бъде ударено докато съм там. Могат да се предскажат действията и да се пресекат в зародиш. Когато започне да настава конфликт между децата, възрастен да се намесва овреме, преди да залетят шамарите между тях. Надявам се, че вече в градината и училище учителите ше правят същото.

# 93
Много дълбоко влизате с обучението.
Тези хора, явно не са се интересували за нищо около обучението на дете.
Но, явно страдат и от липса на емоционална интелигентност,  и от родителски модели, самите те. Категорично заявявам, че дори слабо учили, никога непрочели книги за възпитание, дори с ниски доходи,  но силно морални и емоционално стабилни родители,  отглеждат по- качествено от фокусирани върху материалното, но неглижиращи личният принос към възпитанието.

Знам, грозно е.
Но на грозното, какво да му сторим, че да го украсим!?

# 94
Щяло да заложи капан на майката, да падне. Ми, да падне, де... Какъв е проблемът?! Действие - следствие - последствие.
Детето гледа "Том и Джери" в градината, к'во... Joy До къде я докарват някои родители, не е истина... А когато наистина има нужда от специалист, то вече наистина ще е станало психопат, защото от тригодишно ходи по специалисти...

# 95
Прекалено се вторачвате в това какво било казало и направило детето, което доскоро е било бебе. То нито знае все още на кой свят е, още по-малко какво трябва да говори и какво е по-добре да бъде премълчано. Това, между другото, и доста възрастни за съжаление не умеят да правят. С това преекспониране и пърхане около него единственото, което ще направят родителите му, е да го стимулират да приказва още повече небивалици, защото така вижда, че привлича вниманието им, макар и с нещо неприемливо. Спират му всякакви екрани и това е. Не е rocket science пък. Говорят, четат, обясняват, занимават се с него, ама в умерени граници. И детето има нужда от време със себе си, а не непрекъснато някой да му виси на главата и да го анимира.

И да имат предвид родителите, че предстои тийнейджърство и ако се връзват на всяка дума на тийн-а, ще се поболеят след 2-3 седмици. Ако не могат да овладеят едно 3-годишно, не знам как ще се справят с 14-15- годишен. Моят е сравнително добричък, но има периоди (не моменти, периоди), в които съвсем целенасочено предизвиква, въпреки че знае че нищо няма да постигне така.

# 96
Ами по принцип и според мен не възприема нещата истински това дете, не осъзнава какво говори и какво значи. Явно е добре да си друг намерят подход, да му обяснят кое какво значи по детски само и само да съхранят детската му психика непокътната.
А относно другите неща щом един родител е преценил, че нещо нередно става с детето му е по-добре да предприеме нещо не да си затваря очите. В противен случай, ще кажете че го неглижира, няма угодия на българина няма и да има.

# 97
Ами по принцип и според мен не възприема нещата истински това дете, не осъзнава какво говори и какво значи.

Естествено, че не осъзнава какво говори и какво значи. То е на 3 години. Малко е, не е узряло за подобно осъзнаване. И няма скоро да узрее.

А за угодията на българина - няма какво да ми угаждаш. Детето не е мое, така че ми е абсолютно все едно къде го водят и какво го правят. Но като минала през не малко психолози, педопсихиатри и детски невролози покрай сина ми (неговите проблеми бяха други), позволи ми да споделя скромния си опит. Едва на 10 години детският психолог започна да работи основно със сина ми и по-малко с мен, при все че пак се виждаме веднъж месечно. До тази възраст работата при нас беше по-скоро психолог - родител и как родителят трябва да отиграва разни ситуации. Но пак казвам, при нас особеностите са от съвсем друго естество.

Хубаво е, че са завели детето, щом така чувстват нещата. По-добре, отколкото да кършат ръце у дома. Но психолозите няма да свършат тяхната работа, задача на родителите е да подготвят детето за живота му в обществото и това става постепенно, защото развитието на детето е постепенно.

# 98
А относно другите неща щом един родител е преценил, че нещо нередно става с детето му е по-добре да предприеме нещо не да си затваря очите. В противен случай, ще кажете че го неглижира, няма угодия на българина няма и да има.

Ей, въртиш, сучеш, голям зор да изкараш, че на детето му има нещо. Нищо му няма, дете като дете.
Просто не е случило на родители, а родителите му – на „загрижени“ приятелки (или каквато там им се падаш).
Вместо да седнат, да говорят, да му обяснят кое е редно и кое – не, те го влачат по психолози...
Утре, ако се ядоса за нещо и вземе да заяви, че мрази майка си и иска тя да умре, полиция ли ще викате?

# 99

Ей, въртиш, сучеш, голям зор да изкараш, че на детето му има нещо. Нищо му няма, дете като дете.
Просто не е случило на родители, а родителите му – на „загрижени“ приятелки (или каквато там им се падаш).
Вместо да седнат, да говорят, да му обяснят кое е редно и кое – не, те го влачат по психолози...
Утре, ако се ядоса за нещо и вземе да заяви, че мрази майка си и иска тя да умре, полиция ли ще викате?
ако трябва и жандармерия

# 100
И полицаите вършат работа в някои случаи, моето се беше тръшнало посред  центъра на града, седна на земята и не ще да става и реве с цяло гърло, помолих го, подърпах го, то се тръшка, аз тръгнах да тръгне и то, не тръгва, срещу мен двама полицаи, обясних им, като отидоха до него, какво му казаха не знам, ама това като скочи, тича след мен и вика с пълно гърло ,,мамо, чакай ", настигна ме, хвана ми ръката и спря да реве.

# 101
  • До хладилника, който обичам
А, мерси съм аз непознати да ми "строяват" детето. На летището веднъж детето ми правеше циркаджилъци, с които се справях и ако реша, мога да спра, но не пречеше на никой, освен на нас самите. Граничната полицайка реши да се намеси, не се съмнявам, че с добри намерения, но му каза,  че майка му ще го остави на летището, ако не слуша, което ги стресира напълно излишно и взе да плаче и да ме пита сто пъти нали няма да го оставя. Освен ако родителят сам не помоли за намеса, наистина не трябва да се прави такава.

# 102
И полицаите вършат работа в някои случаи, моето се беше тръшнало посред  центъра на града, седна на земята и не ще да става и реве с цяло гърло, помолих го, подърпах го, то се тръшка, аз тръгнах да тръгне и то, не тръгва, срещу мен двама полицаи, обясних им, като отидоха до него, какво му казаха не знам, ама това като скочи, тича след мен и вика с пълно гърло ,,мамо, чакай ", настигна ме, хвана ми ръката и спря да реве.
Вариант 1 - "Взимаме те с нас". Joy
Вариант 2 - "Имаме пистолет" Joy

Hug Детето като види полицаи, знае, че нещата са сериозни, демек край на лиготията и бегом при мама.

Една зимна вечер сме заспали с татко му (аз болна) и нашия излязъл самичък навън, да сипе гранули на котките. Минава една патрулка и нашият от респект им маха и ги поздравява. Патрулката се връща назад, да видят какво е това дребното самичко, дето ги поздравява... По едно време се събуждаме от тропане на вратата и чуваме гласа му "тати, полицаите те викат". Баща му в просъница скача да види кой е на вратата... Нашият им казал, че "мама е болна, тати спи". Joy

# 103
Наистина ли ви се струва нормално тригодишно да измисли цял сценарий да заложи капан на майка си така, че тя да се спъне и да падне? За мен това не е нормално. Психопатско е. Не знам какво трябва да направят родителите, не съм имала такъв проблем и нямам опит, но ще е грешка да го неглижират.

# 104
Да го каже или измисли не е психопатско. Психопатско е да го направи. Wink

Общи условия

Активация на акаунт