Въпрос към жените, чиито съпрузи пият. Кое е нормално и кое вече е проблем?

• 5 575
  • 149
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Не само количеството, но и честотата е важна.
Всеки ден си е много, ама малко хора го осъзнават.
Не е много ако толкова пиеш по повод, ама за някои поводи има ежедневно.

# 46
Не е въпроса уиски ли е или бира, едно или пет. Нуждата да пиеш алкохол абсолютно всеки ден е алкохолизъм, дори да не се наливаш като смок. Чат-пат да излезеш с колеги да разпуснете след работа или вкъщи да си сипеш едно не е същото.

# 47
Това е като веган или вегетарианец да седнат да ми обясняват, че съм убийца или зависима защото ям месо.
Между горното и такива като вас разлика няма.

За протокола от месец не пия алкохол, но не наричам пиещите по чашка след работа "алкохолици" поради тази причина.

# 48
Нещо ти куца умението за четене с разбиране. Нямам представа защо реши, че сме пълни трезвеници.

Наричай ги както искаш, зависимостта си е зависимост.

# 49
https://share.google/grhGV9i6g18FJjFoM]Алкохолна болест - всичко … grhGV9i6g18FJjFoM

Алкохолна болест - всичко, което трябва да знаем | Център Жива https://share.google/wfvNuxpCDjGH0wQAb

Според Гугъл - цитирам: "прекомерна употреба на алкохол".
Според бг мамите - една бира след работа.

Който е безгрешен нека пръв хвърли камъка.
Нямам какво да добавя.

# 50
Всяка вечер? Не, не са повечето.
Оп, извинявам се. Забравих, че във форума всички за перфектни. Simple Smile

Прекарах 3 месеца лятото в България и не видях мъж да не пие на всяко излизане. Докато тук в щатите излизането не се свързва с консумация на бира или друг алкохол. Толкоз за повечето български мъже и колко не пият.

# 51
Употребата всеки ден е прекомерна употреба Rolling Eyes
https://centerstyoanrilski.bg/bitov-alkoholizam/
Цитат
Симптоми на “битов” алкохолизъм

Битовият алкохолизъм се промъква неусетно в живота на зависимия – като навик, който постепенно започва да диктува ритъма на ежедневието. Ето някои от най-честите признаци за домашен алкохолизъм:

- Честота и поводи за пиене – Алкохолът присъства почти всеки ден в ежедневието на пристрастения – често чуваме оправдания като „по една-две вечерта за отпускане“, „за апетит“, „за настроение“. С времето тези поводи вече не са нужни на зависимия и пиенето става рутина.

-  Зависимост в ежедневието, дори без напиване – Човек не се напива тежко, но не минава ден без алкохол. Започва да се чувства неспокоен, ако липсва обичайната доза.

-   Скриване или омаловажаване на количествата – Често зависимият твърди, че не пие много, но реално консумира повече, отколкото си признава.

-  Закупуването и консумирането на алкохол може да бъде тайно от близките – това вече накланя везните към зараждането или наличието на сериозен проблем.

-   Промени в настроението, съня, работоспособността – Настроението става по-колебливо, сънят – повърхностен или нарушен. Появяват се вторични последици в работата, като липса на мотивация, концентрация и енергия.

-  Раздразнителност при липса на алкохол – Без обичайното пиене човек става напрегнат, нетърпелив, избухлив – понякога дори агресивен. Алкохолът се превръща в начин за успокояване.

-  Социална изолация или ограничаване на контактите до други хора, с подобен проблем или начин на живот – С времето зависимият започва да избягва хора и събития, на които не се пие. Обкръжението се свежда до „разбиращи“ – най-често хора, които също пият редовно.

So Lucky*, ама всяка вечер ли излизат да пият или пият когато се случи да излязат? Защото това са две различни неща, ти първо написа едно, сега съвсем друго. Не знам какво толкова подскачаш, не се смятам за перфектна, но такива обобщения не отговарят на реалността.

Кажи сега, че тези 3 месеца си ги прекарала на някой курорт в разгара на отпускарския сезон.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 02:07 от Tessaria

# 52

So Lucky*, ама всяка вечер ли излизат да пият или пият когато се случи да излязат? Защото това са две различни неща, ти първо написа едно, сега съвсем друго. Не знам какво толкова подскачаш, не се смятам за перфектна, но такива обобщения не отговарят на реалността.

Кажи сега, че тези 3 месеца си ги прекарала на някой курорт в разгара на отпускарския сезон.
О, аз не подскачам. Simple Smile
Пийват си, дали ще е след работа в парка с децата, или на кръчма с приятели, или вкъщи пред мач.
Сигурно има и абсолютни трезвеници. Не споря. Nature Droplet

# 53
Никъде не съм споменавала за абсолютни трезвеници. Казах, че повечето мъже не пият ежедневно, не съм твърдяла, че изобщо не пият.

# 54
Някои май се почувстваха лично засегнати. Не виждам друга причина за това настояване да се изкара целия български народ алкохолизиран и да се прави характеристика на събеседника. Не, пиенето всяка вечер не е при всички мъже или жени и да, то е един от признаците за алкохолизъм.

# 55
Не се чувстам засегната, аз не живея в България както споменах.
Наблюденията ми са от роднини, съседи, приятели. Доста се пие.

България е сред страните с най‑висока обща консумация на алкохол в ЕС, което показва, че културно и социално пиенето е широко разпространено.

# 56
Аз подкрепям това наблюдение донякъде, въпреки че не смятам една бира за голяма драма.

По скоро от гледна точка че на абсолютно всяко по-голямо събиране почти всички пият много, което на мен ми е откровено неприятно, защото не пия.

Винаги има хора дето съвсем стават неадекватни.

Не виждам нуждата човек да стига до такива нива, че да не говори вече нормално и да е неприятен за околните(ако са трезвени)

Особено фирмени партита, където на теория не трябва да се отпускаш толкова.

# 57

Особено фирмени партита, където на теория не трябва да се отпускаш толкова.
Аз дори не разбирам как на служебно парти ще се сервира алкохол. Според мен е неприемливо.
Изобщо не искам да виждам шефовете си подпийнали. От части се губи елемента на уважение, а не дай Боже и някой наистина да се напие. Ужас.
Питиетата са за със приятели и близки.

# 58
Аз дори почнах да се прибирам преди 12, защото ми е кофти да гледам колеги така.

Освен това понеже пия максимум един коктейл винаги другите започват да ми наливат и да ме карат да пия още.

А интересно ми е защо да пиеш се счита "готино" , а  да откажеш алкохол те прави смотан.Все едно е страшно постижение да пиеш много.

И е супер скъпо, та грешни пари, пък аз съм стисната Grinning

# 59
Категорично заявявам ,че не е нормално пиенето на 1 или 2 бири-всяка вечер. Наблягам на всяка вечер ,като човек ,които стои повече от 15 години много далеч от алкохола ,давам известен толеранс,но употреба винаги и всяка вечер ,защото деня бил дълъг или труден ,или просто за спорта -НЕ,не е за мен този живот .Аз приравнявам вредата от алкохола с тази от наркотици (дори и трева). Дори познавам повече хора отървали се от наркотична зависимост но от алкохолна не успяват в повечето случаи.

Общи условия

Активация на акаунт