Въпрос към жените, чиито съпрузи пият. Кое е нормално и кое вече е проблем?

• 5 575
  • 149
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Несвяст или всеки ден все е пиене. Едното е пиянство, другото е алкохолизъм.
И не, тези с ежедневното пиене също не спират. Явно не познаваш такива. Даже при тях понякога е по-тежко,защото си намират лесно оправдание.
И двете са пиене и губене на време, ясно съзнание, самонавреждане и т.н.
Аз лично ги сравнявам и двете с пиенето отвреме-навреме по някакъв повод, което е съвсем различно и при него няма навик. То е социално обусловено и рядко имащ за цел напиване.
Има медицински проучвания, според които ежедневното е по-вредно от това да се наковеш 1-2 пъти в месеца. Не знам дали е така, не съм лекар.
Но всеки има право да си вреди както иска.

# 136
И аз така го разбирам, затова и многократно натъртвам, че под битов алкохолизъм се разбира ежедневно пиене. 1-2 бири след работа аз го разбирам като всеки ден, не отвреме на време.

# 137
Редовността е по-рисков фактор от количеството, когато говорим за зависимости. Това, че е прието за нормално пиенето всеки ден, не значи, че няма своите последствия за здравето, отношенията и т.н.

# 138
И шоколад, и захар да се яде всеки ден, не е никак безвредно, а ефектът върху черния дроб наподобява този на алкохола. Но не съм забелязала подобно късане на ризи по тази тема.

пп. да уточня, че говоря за чаша бира или вино, не за по-големи количества.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 13:05 от alia7

# 139
И шоколад, и захар да се яде всеки ден, не е никак безвредно, а ефектът върху черния дроб наподобява този на алкохола. Но не съм забелязала подобно късане на ризи по тази тема.
Което си е така, така е. Разликата е там, че историята не познава някой, който до такава степен се е натъпкал със захар и сладко, че е пикал в гардероба, понеже не го е различил от тоалетната.

# 140
+1
Ефектът върху мозъка е големият проблем при алкохолиците. Другото и да може да се излекува, там вредите са необратими!

# 141
Дългосрочните последици от сладко, са доста страшни, особено от един момент нататък. Да, няма да набие някой, няма да се изпикае в гардероба, но пак на близките висва на ръцете.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 13:59 от alia7

# 142
Интересна тема, която засяга и мен и мъжа ми. Само че при нас това пиене се появи откакто родих. До преди да родя 5 години заедно не съм го виждала нито един път пиян, много пъти сме се събирали на купони, дискотеки, барове и тем. подобни, но самия той не е проявявал желание да пие алкохол. Имам чувството че нещо му стана откакто родих и доста се опияни ако мога така да го нарека. Ненавиждам пиянството, за щастие не съм имала човек в семейството с проблеми с алкохола, но имам приятелки с такива и е ужасно. Моя мъж не излиза с приятели, стои си вкъщи и си пие всеки ден, което изобщо не ми харесва. Сега е що годе в нормите като количество с изключение на няколко пъти когато се напи (нищо не е направил просто се напивал и е стоял до късно), което от своя страна не ме успокоява.  Наясно съм че едно нещо превърне ли се в навик много скоро може да се превърне и в зависимост, не знам има ли начин да предотвратя нещата докато е време, защото с разговори очевидно не става понеже той не вижда проблем в това. Стана дълго, но имах нужда да си излея всичко, предпочитам да не споделям на познати и приятели.

# 143
  • София
Интересна тема, която засяга и мен и мъжа ми. Само че при нас това пиене се появи откакто родих. До преди да родя 5 години заедно не съм го виждала нито един път пиян, много пъти сме се събирали на купони, дискотеки, барове и тем. подобни, но самия той не е проявявал желание да пие алкохол. Имам чувството че нещо му стана откакто родих и доста се опияни ако мога така да го нарека. Ненавиждам пиянството, за щастие не съм имала човек в семейството с проблеми с алкохола, но имам приятелки с такива и е ужасно. Моя мъж не излиза с приятели, стои си вкъщи и си пие всеки ден, което изобщо не ми харесва. Сега е що годе в нормите като количество с изключение на няколко пъти когато се напи (нищо не е направил просто се напивал и е стоял до късно), което от своя страна не ме успокоява.  Наясно съм че едно нещо превърне ли се в навик много скоро може да се превърне и в зависимост, не знам има ли начин да предотвратя нещата докато е време, защото с разговори очевидно не става понеже той не вижда проблем в това. Стана дълго, но имах нужда да си излея всичко, предпочитам да не споделям на познати и приятели.

Разговаряй, обръщай внимание и се постарай да те разбере, че е неприемливо и застрашава семйството и децата. Ако упорства, че е нормално да се напива и прочее мантри, не вземе мерки и забелязваш, че не обръща внимание, вземи мерки ти. Имаш предвид, че от един момент нататък се крият. Излиза на пазар и обръща едно патронче или след работа и така- в малки количества, но ежедневно. И ако се е стигнало до там, няма да се върне назад. Бавно, методично и без да се издаваш, правиш необходимото да се спасиш, себе си и децата.

# 144
  • София
Ако пробваш, вместо да пие, да го включваш в грижите за детето? Хранене, къпане, игра. Дали не се чувства изолиран и затова да посяга към чашката?

# 145
За посягане към чашката винаги има причина. Едно лято ми се беше счупил зъб, който много болеше. Не можех нито да ям, нито да спя, трябваше да изчакам докато го оправят и една вечер пих няколко чаши вино докато другите вечерят. Така ме опияни това нещо, че болките ми притъпи, за глада забравих и изобщо … ми стана ясно как хората притъпяват физическа, а сигурно и друга болка с алкохол.

Дописвам: не го подкрепям нито насърчавам. За първи път в живота си изпитах лично, че алкохол може да те накара да не усещаш (в случая физическа болка).

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 18:58 от Di Soleil

# 146
Разбира се ,порядъчно количество алкохол при родителите ми им решава всички болежки и най-вече всички проблеми.
До кога? -До сутринта , с появата на новия ден ,старите проблеми са все още нерешени,здравословните проблеми също. Стискат зъби до вечерта ,вечерта за кратко пак всичко е решено и така в омагьосан кръг.

# 147
Ако пробваш, вместо да пие, да го включваш в грижите за детето? Хранене, къпане, игра. Дали не се чувства изолиран и затова да посяга към чашката?

Доста е активен в грижите за детето и домакинството, през свободното си време държи да е ангажиран с някаква работа или да прекарва време с нас. По-често аз съм тази която търси повече близост с него. А той смята че пиенето след работа е за разпускане, тъй като работата му е тежка.

# 148
Спрях алкохола преди малко повече от 4 години. Мислих си, че като пия едно малко всяка вечер не съм алкохолик... Напротив, бях

# 149
Auroraa99, консултирай се със специалист по зависимостите. Щом мъжа ти не осъзнава проблема, няма и да предприеме нещо, за да промени навика.

Общи условия

Активация на акаунт