Има ли "епидемия на самотата"?

• 2 846
  • 107
  •   13
Отговори
# 75
Скрит текст:
Да, и това....това общуване с родата много ме натоварва.
Свекърва ми навремето много искаше да си общуваме със снаха ми (жената на брата на мъжа ми, ако се казва снаха). Аз обаче не мога да я дишам, адски неприятна и натоварваща ми е. Та свекървата много се тормозеше и мърмореше постоянно колко съм лоша, че не искам да сме приятелки....
Етърва ти е, а брата на мъжа ти е девер.

Каквато ще да е, не мога да я трая...хаха Свела съм контактите до санитарния минимум.

# 76
  • София
Това със самоубийствата при тях е обусловено и от липсата на слънце, но например в Люксембург имат сериозна превенция и много сериозно се отнасят към депресивните състояния, до степен някои граждани да злоупотребяват и да се възползват от системата за болнични.
Иначе в топ 5 по самоубийства за 24 г. са Литва, Естония, Унгария , Южна Кореа, Япония и САЩ, взех първото излязло вестникарско издание. Не в точно в този ред.
Най-щастливите нации, пак според първото ми излязло заглавие са Финландия за 8ми път, Норвегия, Швеция и Исландия са в топ 10.

пп. Разгледах малко данни, Норвегия и Швеция имат лек ръст на самоубийствата от 2020 насам. Финландия и Исландия не отчитат ръст.
Не е от липсата на слънце, а от начина на живот. В Европа най-голям проблем със самоубийствата имат традиционно в Швейцария – нито е студено, нито е тъмно, богата държава...
В Азия въпросът със самоубийствата е съвсем друг, там има културни натрупвания в посока от срам и провал да се самоубиеш като въпрос на чест.

# 77
Затварят се като лалугери само в къщите си и си ходят на гости с месец предварителна уговорка.
На мен ми звучи чудесно.
У нас все още се случва да идват хора без предварителна уговорка или да не я спазват, ако има такава. Мен това много ме дразни.

# 78
  • София
Затварят се като лалугери само в къщите си и си ходят на гости с месец предварителна уговорка.
На мен ми звучи чудесно.
У нас все още се случва да идват хора без предварителна уговорка или да не я спазват, ако има такава. Мен това много ме дразни.
У вас във вашия дом или в България? Защото изобщо не си представям как някой може да се изсипе у нас без уговорка, изобщо няма да си отворя вратата.

# 79
Говоря за моето обкръжение, разбира се, невъзможно е да имам поглед върху всички в България.

# 80
  • София
Говоря за моето обкръжение, разбира се, невъзможно е да имам поглед върху всички в България.
И как става практически? Не мога да си го представя. Ако човек не иска гости или не се е уговорил просто ги отпраща и толкова.

# 81
Не ходя непоканена и не посрещам без да съм поканила. Който ще да се сърди.

# 82
  • София
О, нахалници да искаш.. Имам много близка приятелка, от малък град е и редовно ми разправя, че познати и роднини се опитват да я уведомяват, кога ще й гостуват на връщане или на път за летището. Когато живеех сама и при мен е имало такива опити от незнайни роднини. С един май втори братовчед даже се бях карала на вратата - той напира да влезе, аз не го пускам. Буквално до скандал.стигнахме. Не съм била гостоприемна (абсолютно вярно).
Традиции.
Много, много повече предпочитам скандинавското възпитание.

# 83
Това с гостите е както си го направиш. Разбирам особеностите на малките населени места и техните обитатели, но в основата си решението е това.

# 84
  • Somewhere far away
Супер си е даже в Швеция.
Нашите смотани и старомодни разбирания за "гостоприемство" е време да изчезнат.
Аз съм имала случай /аз съм от малък град/ семейна приятелка от софия идва - с предизвестие, знае се кога точно и в колко часа точно  - ок всичко е точно дотук , обаче няма план кога ще си тръгне, нито има идея, нито има билет за връщане. еми... сори, но не ми е приятно. Аз съм се подготвила за гостуване една вечер, а тя остане 5 вечери - не е ок.

# 85
  • София

Не знам кои са "вашите", но "нашите" разбирания за гостоприемство никога не са включвали някой да ти цъфне на вратата неканен. На село може, да, там "минават" ей тъй - бил наблизо, отбил се. Но на нашата врата, още от 80-те, никой не е правил нищо подобно.
Та може би е време да престанете да проектирате личните си недоволства върху един цял народ, който явно познавете, по новому, само според както инфлуенсъра Плямпалов ви го е описал в социалната мрежа.

# 86
  • София
Късметлии сте били,  Флип. При нас често имаше кандидат-студенти с родата им, някой решил да дойде да обикаля по болници... За София говоря. По морето знам, че е било същото.
Още има хора, които се обиждат, ако ги поканиш в заведение, вместо в дома си.

# 87
  • Somewhere far away

Не знам кои са "вашите", но "нашите" разбирания за гостоприемство никога не са включвали някой да ти цъфне на вратата неканен. На село може, да, там "минават" ей тъй - бил наблизо, отбил се. Но на нашата врата, още от 80-те, никой не е правил нищо подобно.
Та може би е време да престанете да проектирате личните си недоволства върху един цял народ, който явно познавете, по новому, само според както инфлуенсъра Плямпалов ви го е описал в социалната мрежа.
Точно такива са си . няма никакви инфлуънсъри защото не гледам такива. масовото българско общество описвам. Отива се на гости и не се знае кой кога ще си тръгва- и това е от древни временаа  не е  никак  по новому!

# 88
А бе да ви кажа или ние сме се променили или света!
Ние винаги сме били с много приятели и компании!
Отделно всеки от нас си има неговоте приятели и излизания.

Еми от няколко години, дори преди Ковида, полека лека всичко затихна. Няколко семейства смениха града. Ако се обадим, ако поканим - идват - пият, пеят, танцуват. Ако име се обадим на далечното "О, елате някой път!" и това е! Ама то не може ние винаги да търсим и дърпаме отношенията!
Приятелите от чужбините - тези дето са си чужденци тотално изчезнаха, а тия дето са българи в странство - обаждат се като се приберат от днес за днес ако сме свободни след 30 минути! Е, айде няма нужда ...

Уж съм социална, контактна, лесна за общуване, все нещо посещавам, развивам и в момента имам само една приятелка, на която мога да звънна да си побъбрим....
Чак съм шокирана

# 89
  • София
Късметлии сте били,  Флип. При нас често имаше кандидат-студенти с родата им, някой решил да дойде да обикаля по болници... За София говоря. По морето знам, че е било същото.
Още има хора, които се обиждат, ако ги поканиш в заведение, вместо в дома си.

Не е до късмет, а до както си го направиш. Роднини за преглед, болница и у нас са идвали, разбира се, в ония времена кой и колко ползваше хотели. Но никога неканени, никога "да не знаеш кога ще си тръгнат", що за абсурд. Студенти и кандитати също не са. Не знам как са се оправяли, но за друго освен по здравна причина не са гостували роднини у нас, и то броени пъти. Както и да е, това няма нищо общо със самотата всъщност, тя не се мери според това дали ти се влачат неканени и нежелани гости, пък ти по някаква причина ги търпиш. Канените, търсените и обичаните хора са важни в смисъла на темата, не някакви стринки или нахални съседи.

Общи условия

Активация на акаунт