Има ли "епидемия на самотата"?

• 2 964
  • 108
  •   15
Отговори
# 60
Не бих ги нарекла самодостатъчни поколението на дъщеря ми.
Но са по-рафинирани в израза на чувства, по-сдържани, овладяни.
Не са изолирани или асоциални.
Зависи може би от средата и личните контакти.

# 61
Повечето хора се научиха и свикнаха да се справят сами.
Точно! В интернет има видеа и упътвания за всичко, за останалото си има платена помощ. Дори ние с мъжа ми сме чист пример. Мъжът ми е от тези хора, които звънят наляво-надясно вместо да питат Гугъл, имал познат, който прави такива неща, все още вика приятели да помагат и ходи и той да помага. Никога не пише, винаги звъни. На мен ми е много аналогово, да не говорим, че информацията често е грешна, но факт - той има повече приятели и познати, с които се търсят и не е самотен, докато моите намаляват и се чуваме все по-рядко.

# 62
Не смятам че има епидемия на самота. Аз бях изпаднала в подобна ситуация преди няколко години. Разбирах многократно, че тогавашните ми прителки се чуват, виждат и дори планират почивки, на които аз не съм канена.  А живеех в самозаблуда, че Ковид ги е направил самодостатъчни и асоциални 😂 Вероятно е бил в мен проблема, но би било излишно да ходя да им се моля да сме близки. 😂
Просто във времето човек разбира, кои са истинските му приятелства. Не са много и е късмет ако изобщо има такива, издържали теста на времето. В моя случай, тези приятелки ги изстрадах и отписах. Нищо не съм им казвала, но повече време не си позволих да си губя с тях. Насочих си усилията към по-стари приятелства, с които в годините сме се позабравили, но без лоши чувства. Огледах се около мястото където живеем, пълно е с познати и съседи и особено по време на майчинство, когато съм била по-свободна, опознах хората в квартала 😂 И правя сравнение с гореспоменатите ми прителки, дори при тях да има доза самодостатъчност, при всички останали няма.

# 63
И семейни приятели нямаме. Много добри наши приятели се разсърдиха, защото с моя мъж ходихме на почивка и жената от другото семейство каза, видя ли, ти не ме водиш. И той спря да контактува с нас.
И такъв тип хора трябват ли ти в живота?!?!

А според мен интернет и социалните мрежи (Дискорд не е точно СМ, но моите деца го ползват) свързват хората. Моите деца (късна тийн възраст и млади възрастни) имат приятели по цял свят. Единия син ходи до Хръватска няколко пъти с автобуса при приятели. Другия само чака да стане на 18 и да отива на гости при приятел в друга държава. Това са хора с които си общуват редовно, пращат си и колети с разни неща. У нас дойдоха да опитаме разни корейски работи.

Точно така.
Това, че сега хората не намират приятели по същия начин като нас, не ги прави самотни. Ние чисто физически бяхме много ограничени във възможностите си и кръга на познанствата си, сега хората имат познати по цял свят. Някои от тях им стават и приятели, с някои се уговарят и се виждат.

Та те са постоянно свързани, общуват, обсъждат, споделят неща, които ние сме таили в себе си, или е нямало подходящ познат да попитаме.

# 64
  • Банско
Тук е България сме по добре. При скандинавските народи е потресаващо. Затварят се като лалугери само в къщите си и си ходят на гости с месец предварителна уговорка. Ами в Америка, всички хора са с камери на вратата да не ги заколи някой в къщата им.
Хората масово се страхуват да се социализират, защото вече всеки ти мисли злото или не се знае какво точно ти мисли в тези времена.

# 65
Горките скандинавци, живи да ги ожали човек. Интересно, как водещи при най-щастливите нации в света. И къде сме ние в тази класация.

# 66
  • София
Ние сме българи, тук всичко е различно. На запад си има епидемия от самота, понижава се интереса към любовни и близки отношения, това си е факт, изследва се и е притеснително. Тук нещата идват по-късно, а това се надявам да не ни застигне изобщо.
Все пак тук лафчетата за преместване на дивани или наричането на контакти от Дискорд приятели не ми звучат оптимистично.

# 67
След ковида според мен хората се събират и излизат много повече от преди. Всички хотели и ресторанти са фул, където и да отидеш, няма места. Не мисля, че има епидемия от самота. Вероятно има и самотни хора, но поне около мен след ковида постоянно нещо се организира. Преди ковида като че ли по-малко се излизаше. Поне моите наблюдения са такива.

# 68
  • София
Горките скандинавци, живи да ги ожали човек. Интересно, как водещи при най-щастливите нации в света. И къде сме ние в тази класация.
На мен ми допада доста повече техният вариант пред нашия.
Сетих се като бях малка и някой цъфнеше изненадващо на вратата с риторичния въпрос "Гости приемате ли?". Добре че вече го няма това.

# 69
  • София
Виж им ръста на самоубийствата и се питай защо са на почти сух режим тия нации. Аз съм живяла със скандинавци цяла година в Испания и те самите не биха споделили възторга на други от живота им. Социалния да не говорим.

# 70
  • София
Само в Швеция са на полу сух режим.

# 71
Това със самоубийствата при тях е обусловено и от липсата на слънце, но например в Люксембург имат сериозна превенция и много сериозно се отнасят към депресивните състояния, до степен някои граждани да злоупотребяват и да се възползват от системата за болнични.
Иначе в топ 5 по самоубийства за 24 г. са Литва, Естония, Унгария , Южна Кореа, Япония и САЩ, взех първото излязло вестникарско издание. Не в точно в този ред.
Най-щастливите нации, пак според първото ми излязло заглавие са Финландия за 8ми път, Норвегия, Швеция и Исландия са в топ 10.

пп. Разгледах малко данни, Норвегия и Швеция имат лек ръст на самоубийствата от 2020 насам. Финландия и Исландия не отчитат ръст.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 18:39 от alex_jp

# 72
Няма епидемия, самотата е в съзнанието на човека. Асоциални винаги е имало, компании с повод и без има и сега, на всякаква възраст. В една от онези, студените държави, дето си ходят на гости с предизвестие, буквално една бира не успявах да пия, без да ме заговорят разни хора, учителката ми по езика ме водеше да пием вино след всеки курс, колеги са ме канили с преспиване, с една самотна майка си споделяхме грижите за децата през уикендите, като се редувахме. Дъщерите ми са същите, все излизат някъде, все някой идва у нас.

# 73
  • Somewhere far away
Някои хора просто не обичаме да общуваме с всеки, не виждам проблем в това. Трудно допускам хора до себе си и трудно създавам приятелства и това си е било в мен винаги, няма нищо общо със социалните мрежи и интернет като цяло.

# 74
  • Пловдив
Да, и това....това общуване с родата много ме натоварва.
Свекърва ми навремето много искаше да си общуваме със снаха ми (жената на брата на мъжа ми, ако се казва снаха). Аз обаче не мога да я дишам, адски неприятна и натоварваща ми е. Та свекървата много се тормозеше и мърмореше постоянно колко съм лоша, че не искам да сме приятелки....
Етърва ти е, а брата на мъжа ти е девер.

Общи условия

Активация на акаунт