Има ли "епидемия на самотата"?

• 2 752
  • 107
  •   11
Отговори
Напоследък много се говори по темата, та ми е интересно да чуя различни мнения.
Не говоря само за самотата при липса на интимен партньор, а като цяло за самотата и липсата на приятели.
Много млади хора освен, че нямат и половинки нямат и социален кръг и го считат за напълно нормално.
Спомогнаха ли социалните мрежи за това и направиха ли ни още по-самотни?

# 1
Да. И не са само младите хора.
Светът стана доста самотно място.
Дали са социалните мрежи или твърдението, че Земята мина на ново ниво на трептене - не знам!

# 2
Социалната среда притежава равноправно участие в (само)оценката на качеството на живот, успоредно с биологичните и психологичните фактори. Взаимно си влияят, и могат да се анализират поотделно, само на фона на обща оценка и на всяка една сфера.
Отговорът ми е да, има, но да се има предвид горното.

# 3
  • София
..
Много млади хора освен, че нямат и половинки нямат и социален кръг и го считат за напълно нормално.
...
Самотата е усещане. Може да имаш семейство и пак да си самотен. Ако не се чувстват самотни, значи не са самотни. Може да са сами.

# 4
Да. И не са само младите хора.
Светът стана доста самотно място.
Дали са социалните мрежи или твърдението, че Земята мина на ново ниво на трептене - не знам!

Аз бях подчертавам (бях) изключително социален човек.
Заговарях, сприятелявах се, канех и какво ли не - но от другата страна, нищо.
Мъжът ми също инициира срещи с приятели, което ми се струва крайно "изнасилено" защото ако той не се обади ония няма да го потърсят освен, ако не им затрябва нещо.
Та как става това сприятеляване, с хора които не допускат никого до себе си?
Имам няколко приятелки, които все аз търсех - ами писна ми.
Познайте дали някоя от тях се сеща за мен ако аз не се обадя? Ми не.
Аз такива насилени неща не харесвам.

# 5
  • София
Не виждам връзка с темата. Фактът, че някой не иска да общува с теб, не означава, че той е самотен.

# 6
Не виждам връзка с темата. Фактът, че някой не иска да общува с теб, не означава, че той е самотен.

Добре "самодостатъчен", но за мен си е и самотен защото винаги когато аз се обадя се случват въпросните срещи.
Ако аз бях причината срещи просто нямаше да има.

С мъжът ми ситуацията е сходна. Сто пъти съм го питала защо ходи да се занимава с тях?
Седят си вкъщи и през ум не им минава те да се обадят.
Все едно сме в детската градина.

Ако на мен някой ми е неприятен не излизам с него, тук ситуацията не е такава.

# 7
  • София
1. Самодостатъчен е много различно от самотен. Темата за кое от двете е?;
2. Това, че Х не иска да излиза с У, не прави Х нито самотен, нито самодостатъчен.

# 8
Ако си "самодостатъчен" не излизаш с други хора (няма значение кои са тези хора).Следователно за мен тези уж "самодостатъчни" хора са си точно самотни.

Познавам самодостатъчни хора, които целенасочено избягват всякакъв контакт с всеки. Дали са самотни? Вероятно не са, защото това е избор.

Когато не е избор тогава е самота.

# 9
  • SF
Повечето хора се научиха и свикнаха да се справят сами.
В по-стари времена са си помагали за всичко - от това да си леят плочите на къщите заедно и задружно, до да купят с връзки и да си пренесат телевизора, да се намерят крушки, дръжки, какво ли не.
Днес вече не ти е нужен приятел, за да се отървеш от печка. Носят новата, взимат старата, даже 7-10 лева ти дават за метала.
За въпроси къде има, как да стигна, как да направя кекс, с кого да пътувам, как да организирам и т.н., си имаме чат джи пи ти, Гугъл, фейсбук с групите, нещо друго. Преди питат баба си по телефона, ако не баба си, кака си, приятелка, майка й, пък пратят поздрави.
Времената станаха по-технологични, иначе хората са си същите.
И телевизиите даже са по-интересни. 2 риалитита на вечер добре запълват времето. Ако се видят с приятели, после трябва да връщат предаването.
Пък даже и бг мама създава илюзията, че си споделяме нещо с някого. За какво ни е да пътуваме до Надежда, за да си поприказваме.

# 10
Ариел, приятелите ти не са самотни. При теб се е получила кофти комбинация от малко населено място, т.е. нищожна социална среда, възраст (на 20 човек лесно си намира компания, на 40 вече не е като на 20, нито на 60 е като на 40), характер и т.н. Ако ти не положиш усилия да подобриш личното си "добруване", няма да стане.

# 11
  • София
Напоследък много се говори по темата, та ми е интересно да чуя различни мнения.
Не говоря само за самотата при липса на интимен партньор, а като цяло за самотата и липсата на приятели.
Спомогнаха ли социалните мрежи за това и направиха ли ни още по-самотни?

Наскоро си мислех същото. Че животът се промени, но не към добро, според мен. Членувам в няколко групи във фейса за майки. Все по-често жени споделят, че няма с кого да излизат, нямат приятелки. Аз също нямам. И много ми е мъчно. Иска ми се да има с кого да излезеш ей така, за малко. Да си поговорим, посмеем. Имам две приятелки, от 20 години, но са в другия край на България. И се виждаме рядко.
И семейни приятели нямаме. Много добри наши приятели се разсърдиха, защото с моя мъж ходихме на почивка и жената от другото семейство каза, видя ли, ти не ме водиш. И той спря да контактува с нас.

# 12
Има епидемия от самота на едно наистина по-дълбоко ниво. Никога не е било толкова лесно да комуникираме, но и никога не сме били толкова Не свързани.

Можеш да си в брак и семейство и да си самотен. Може да имаш голям социален кръг и той да е плитък и лицемерен и пак да си сам.

Самотата идва от много фактори : лични травми и липси. Неумението да общуваме и да се свързваме с другите качествено. Страхът да допуснем някой близо.
Обществото върви в посока индивидуализъм и е все по-малко колективно. Преди е било въпрос на оцеляване да си част от общност, сега можеш  да оцеляваш сам, но плащаш цена.
Преди е било различно, но не задължително по-добре и по-здраво.
Самотата може да е екзистенциална...да идва от вътре.

И това, че някой не желае да общува с теб не го прави самотен. Това че смяташ определени хора за подходящи за социално общуване, не означава, че ти си подходяща по техните критерии. Както ти избираш, така избират и те.

# 13
  • Пловдив
И семейни приятели нямаме. Много добри наши приятели се разсърдиха, защото с моя мъж ходихме на почивка и жената от другото семейство каза, видя ли, ти не ме водиш. И той спря да контактува с нас.
И такъв тип хора трябват ли ти в живота?!?!

А според мен интернет и социалните мрежи (Дискорд не е точно СМ, но моите деца го ползват) свързват хората. Моите деца (късна тийн възраст и млади възрастни) имат приятели по цял свят. Единия син ходи до Хръватска няколко пъти с автобуса при приятели. Другия само чака да стане на 18 и да отива на гости при приятел в друга държава. Това са хора с които си общуват редовно, пращат си и колети с разни неща. У нас дойдоха да опитаме разни корейски работи.

# 14
  • София
И такъв тип хора трябват ли ти в живота?!?!

Не ни трябват, права си. Но мъжът ми беше приятел с този човек от много години. Заедно са били в школата, и му беше много кофти в началото. Ей така да зарежеш дългогодишно приятелство...

Общи условия

Активация на акаунт