Има ли "епидемия на самотата"?

• 2 947
  • 108
  •   11
Отговори
# 15
  • Обран бостан ;)
За егоистите, рано или късно, самотата идва.

Дали сега сме повече егоисти ? Мисля, че да.

# 16
  • София
И според мен има епидемия от самота, основно защото светът се промени много бързо в последните десетилетия. "Правилата" вече не са толкова ясни, колкото са били преди, защото повече ги определя индивида, отколкото обществото. За оцеляването вече не ти е нужно да разчиташ толкова много на други хора и да градиш връзки с тях. Съответно много хора се лутат и не успяват да се приобщят.

# 17
"Човек сам се ражда и сам умира, а през останалото време някакви хора непрекъснато се опитват да му досаждат." май е на Любен Дилов.
Stuck Out Tongue
Самодостатъчен, не значи самотен, а интернет помагат човек да запазва приятелствата си, в която и точка на света да се намира.

# 18
Преди социалните мрежи трябваше да излезеш и да се срещнеш с хора, за да общуваш...или поне да им се обадиш по телефона. От 15 години насам не е необходимо, всичко ти е на една клавиатура разстояние.
Хората живееха почти цял живот на едно място и се опознаваха със съседите. Сега се сменят през няколко години. Вече 10 години живея на едно място, познавам по-малко от половината съседи, при това с повечето сме на "добър ден". За това време поне една трета от жилищата смениха собствениците си. И това само за моя вход. От другите входове дори не ги знам хората.
Особено в големите градове животът е много забързан....и скъп. За да излезеш вечер на клуб, ти трябват поне 100 лв и то, ако не се отпускаш в консумацията.
И още, както каза някой по-назад - някои хора са си самодостатъчни, нямат нужда от социални контакти. Аз примерно с времето прецених, че не желая безмислени разговори и избягвам запознанства. Просто не ми е нужно. Предпочитам да гледам филм, отколкото да си говоря общи и несъществени неща с някого.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 09:21 от Soul Free

# 19
Отделно, ако в картинката има работа, деца, някакво надграждащо обучение или спорт и родители, то физически човек няма време за друго. А децата са по цял ден в училище, после също на спорт и още нещо, и то няма кога. Само през ваканциите и отпуските.

# 20
  • София
Самотата за мен е избор, осъзнат.
Не мога да се мешам на хората в изборите в крайна сметка.
Всичко зависи от темперамент, нужди, социални умения, среда.
Ако не искаш да си сам - има начин, но трябва да надскочиш себе си.

# 21
Самодостатъчните хора и преди са били с малко приятели, и сега. Там промяна няма.

Общителните, способните да създават и поддържат приятелски връзки сега имат повече възможности, въпреки ограниченията на населеното си място, социалната среда и т.н. Тук вече има промяна.
Това са разликите.

Самотата за мен е избор, осъзнат.
Не мога да се мешам на хората в изборите в крайна сметка.
Всичко зависи от темперамент, нужди, социални умения, среда.
Ако не искаш да си сам - има начин, но трябва да надскочиш себе си.

Това е.

# 22
Няма епидемия от самота. Има завръщане към себе си, като човек с избор - всеки може да реши сам как и с кого да прекарва времето си.

Скрит текст:
Привидно толкова ценното "общуване" в края на соца и през деветдесетте, всъщност беше доста лицемерно и натоварващо. Първо, роднините. Беше едва ли не задължително да общуваш с всякакви далечни лели, чичовци, и -найсти братовчеди - хора, които едва познаваш и с които няма какво да си кажеш, защото ги виждаш веднъж в годината на "семейни" събития. После, прословутите контакти със съседите - не бяха нищо повече от начин да се сравниш със съседа, да се възползваш от връзките му, и да го познаваш достатъчно "отвътре", за да можеш да го обсъждаш с другите съседи, които пък обсъждат теб. За справка - съседката от "Куче в чекмедже" Smiley. След това - колегите. Събирания, банкети, излети - все задължителни мероприятия, от които не можеш да се "отцепиш", защото аутсайдерите бяха съмнителни и обект на допълнително наблюдение и контрол. Реално се общуваше с хора, които не си избрал сам. Тази инерция продължи дълго, но за щастие в един момент спря.

Самодостатъчните хора и преди са били с малко приятели, и сега. Там промяна няма.

Общителните, способните да създават и поддържат приятелски връзки сега имат повече възможности, въпреки ограниченията на населеното си място, социалната среда и т.н. Тук вече има промяна.
Това са разликите.

Абсолютно точно Hands Plus1

# 23
Да, и това....това общуване с родата много ме натоварва.
Свекърва ми навремето много искаше да си общуваме със снаха ми (жената на брата на мъжа ми, ако се казва снаха). Аз обаче не мога да я дишам, адски неприятна и натоварваща ми е. Та свекървата много се тормозеше и мърмореше постоянно колко съм лоша, че не искам да сме приятелки....

# 24
Определено станахме по-самодостатъчни и Ковид пандемията много ускори и засили процеса. Накара ни насила да спрем много контакти, а после установихме, че и така можем и не положихме усилия да ги подновим. Но дали сме по-самотни е много по-трудно да се каже. Ние с половинката също на практика сме останали без приятели, но и не ни липсват особено, самодостатъчни сме си, а много от приятелите ни даже ни натоварват при по-дълго общуване, защото сме се променили и раздалечили в много отношения.
Що се отнася до младите, може да са станали по-асексуални и по-изолирани, но не мисля, че са самотни. Общуват активно в мрежата и май им стига. Ако се чувстваха самотни щяха да опитват да променят нещата, но явно им е комфортно така.

# 25
  • SF
Когато бях малка, хората много си ходеха на гости. У нас всяка седмица имахме гости. И нашите ходеха. Обаче не ходеха на фитнес например, или на бачата. Имали са време за ресторанти и гостуване.
Сега хората си имат други занимания. Пържолата и редената салата с ракията за гостите вече се смята за нездравословен начин на живот. А да приготвяш веган ястия, протеинови питки, чия и кюфтета с киноа, си е занимавка. Или пък да отидеш на гости и менюто да е като за фитнесари... Затова  предпочитат ресторант. Един яде месо и пие вино, друг си хрупа салатата с кокосова вода. Както и Soul Free сподели, заминаха по 100 лева на човек.
Не че не се виждат хората. Просто е по-различно като организация.
И да, в днешно време разликата в стандартите ни доста лъсва.
А и офертите се блъскат: един дава пари за скъпи пътувания, друг за скъпи ремонти, трети за скъпи коли.
Аз имам много добри приятелки, с които няма как да се виждаме през седмицата. 3 дни аз съм заета с мои занимания, те също - танци, пилатес, рисуване, процедури. Едната е на Лъвов мост в залата, другата до Парадайс. Как да стане да се виждаме след 9?

# 26
Аз си мисля, че еволюцията на начина на живот започна да изпреварва нашата си еволюция като хомо сапиенси. Затова може би се създава такова усещане. В днешно време хем си свързан с всеки чрез соц. мрежи, хем на практика не си, и се създава едно противоречие. Ама за съм убеден, че и това ще го израстем един ден.

# 27
  • София
Повишаването на стандарта и технологиите отдалечава хората и те не са в ежедневна нужда едни от други, както е било преди. В България доста сме запазили връзките със семейство и приятели, поне моето поколение, но на запад   хората са си по-самотни по начало.
При поколението на сина ми, поколението Z, се наблюдават сериозни изменения към още по-голямо отчуждаване. Почти наполовина е интересът им към романтични връзки и задълбочени приятелства с приоритет са кариера, финансова стабилност и собствено психическо благополучие. "Не ме натоварвай" синдрома обхваща вече и моето поколение. На никой не му се занимава с чужди драми и проблеми. Как да се сближиш с други, когато си на ниво повърхностно позитивно общуване? И утре ти се случи нещо и теб също няма кой да те чуе.
Отделно са и социалните мрежи, които създават илюзия за общуване и то по-безопасно и от дивана, но тук вече темата е дълга.

# 28
Според мен е комбинация от няколко неща:

1. Възрастта на участниците: Преди 10 години съм била готова да излизам навсякъде, по всяко време, правех планове непрекъснато и големи компромиси - няма значение на мен какво ми е удобно, стига да се съберем.

2. (Здравословен) егоизъм : С течение на годините толерантността ми се изчерпва - прекалено много започва да ме дразнят хора, които закъсняват. Започвам да забелязвам когато само аз се обаждам. Обичам гости веднъж на....3 месеца. Grin Започвам да правя сметки...заслужава ли си да органицирам нещо, и да се занимавам с логистики и хора канселиращи в последния момент, или да се разходя с кучето и да ми е приятно.

2. Средата/обществото - прекалено много неща се 'състезават' за вниманието ни - по-лесно е да си останеш вкъщи, на телефона, с чаша вино, да гледаш някой филм.

Лично аз не съм 'самотна', но понякога ми се иска да имах по-смислени приятелства. Старите такива са трудни, заради малките деца. Нови - пак трудно. Тази година се запознах сигурно с 50 нови човека поради мое хоби. Ами нито 1 приятелство не се изгради. Намерих 2-3ма 'познати'. Simple Smile

И циничното ми мнение - когато хората имат НУЖДА един от друг, влагат повече в средата и приятелствата си. Аз нямам нужда някой да ми помогне да се преместя или да си сглобя шкаф - ще си наема майстори. Ако имах - щях да поканя няколко човека, пък да сготвя и т.н. Simple Smile

На хората също им липсва инициатива и 'не им се занимава'. Като се сетя да организирам нещо всички се забавляваме, и всеки ми казва 10 пъти 'благодаря, че го организира, страхотно, трябва да се виждаме по-често'. Сигурна съм, че на момента всички са искрени и наистина го вярват. Но после ги мързи, не се сещат и не им се организира.

# 29
Това което наблюдавате сега и наричате самотни хора са всъщност обикновени хора които вече нямат нужда от вас и услугите ви, за това не ви търсят. Нищо не се е променило у човека, просто както споменаха и други вече можем всичко сами, не е като едно време, купиш си секция хоп викаш комшиите да мъкнат и после почерпка, хаха и вече голямо приятелство няма що. Сега плащаш от магазина мъкнат и не ти трябват комшиите, много е просто.

Общи условия

Активация на акаунт