Има ли "епидемия на самотата"?

• 16 429
  • 503
  •   1
Отговори
# 255
В Германия ако не се зверят в телефона, се зверят в книги (не, че не е похвално).
И мен ме изгледаха по този начин - пред телевизора и куп видеокасети.
За баба ми беше рай, че се занимавам с нещо докато тя чисти и готви.
После в училище се оказа, че имам забавено речево развитие най-вероятно защото не разговарям с никого, а само съм зяпала телевизора.
Сегашните деца също ги диагностицират с куп проблеми по повод тикането на устройства в ръцете им от ранна детска възраст, само и само да не тормозят родителите си.
Ковид е само черешката на тортата - масово родителите и тогава и сега създават бъдещи самотници.

# 256
На мен ми харесва, че доста от приятелите ми, които имат деца до към 7 години не им взимат телефони или таблети.
То сега като е забранено да ги носиш в училище сигурно може да дръпнеш възрастта и до 4ти клас.
Аз лично не виждам ползата от телефон за едно дете, дори на мен ми влияят зле тик ток и инстаграм

Иначе не знам дали е истина, че и децата вече не се събират много.
По мое милениълско време играехме винаги заедно на двора , и то деца от различни възрасти.

Би било много тъжно, детството бижтрябвало да е времето с най-много приятелства

# 257
  • Обран бостан ;)

Е, те и сега имат много "приятели" у фейса.

За жалост повечето деца смятат, че виртуалното и реалното общуване са едно и също, а те са коренно различни неща.

# 258
  • SF
Nevena Virolan, думата парти включва в себе си най-голямото разнообразие по отношение на съдържанието й. Възможно е ти да си ходила на парти с вина от Бове, възможно е всички в темата да са ходили на такива партита, но е възможно ние да говорим за някакви други, подчертано студентски партита. Много натъртвахме на тази дума и с нея също определяме и епохата, не само заетостта на присъстващите. Не си обърнала внимание. Поздравявам те за избора на вино. Аз не пия вино, но сигурно си се постарала. Споделяй твоите преживявания, но не редактирай моите постове. Нелепо е да кажеш, че латиносите не пушат. Нищо де. Тези, които ти познаваш, не пушат.
Аз на смесени парти с родители и деца не предпочитах да ходя и явно умишлено не съм попадала.

# 259
  • София
На мен ми харесва, че доста от приятелите ми, които имат деца до към 7 години не им взимат телефони или таблети.
То сега като е забранено да ги носиш в училище сигурно може да дръпнеш възрастта и до 4ти клас.
Аз лично не виждам ползата от телефон за едно дете, дори на мен ми влияят зле тик ток и инстаграм

Иначе не знам дали е истина, че и децата вече не се събират много.
По мое милениълско време играехме винаги заедно на двора , и то деца от различни възрасти.

Дете без телефон и/или таблет е рецепта за аутсайдер. Времената на литературните и хоби клубове отмина. И да изпреваря преди да са почнали да ми слагат писания в поста. Не твърдя, че трябва едно дете да седи с часове пред телефон или таблет. Родителите имаме не леката задача да убедим детето, че телефонът е източник на информация а не забавление.
Милениалите нямахме избор освен да сме навън. Вкъщи нищо хубаво не те чакаше. Само проблеми, пренаселени жилища и изнервени родители. Бяхме навън и защото просто нямаше тази техника, която я има сега. Не всяко ново нещо е лошо. Нашите баби и дядовци са нямали колелета или футболни/баскетболни топки и игрища, но пак са играели. От това следва ли, че и ние милениалите е трябвало да нямаме колелета и топки, защото вместо да учи детето е само навън да рита(примерно).

# 260
Няма как да спреш дървото да се разлиства..... (разбирай техниката, ИИ, технологиите да се развиват) Децата трябва да се научат как и за какво да ползват компютри и интернет, също колко време. В най-близко бъдеще не само децата, а и цялото общество ще трябва да се приспособи към новостите. Добре ще са тези, които разберат как ги използват оптимално. Тези, които цъкат клипчета и щуротии, няма да са много добре.....

# 261
Децата преди 10 години, айде 7 да не ме бичуват, няма за какво да ползват телефон и таблет, псвен да гледат глупости и да затъпяват. Нека са аутсайдери. На 12-13 ще са аутсайдери ако откажат да опитат цигара, на 15 ако откажат да опитат балони. Пак ли ще е нормално да пробват, защото всички така правят? Нас едно време ни питаха, сега ако всички се хвърлят в Марица и ти ли ще се хвърлиш?

# 262
Подобни крайности – твърдо не.
Използване на джаджи и устройства с мярка и под контрол – да.

# 263
  • София
Още от бебета им дават телефон, за да не ги занимават и после, олеле, детето ми е пристрастено към устройствата. Разбирам, че е удобно като бейбиситър, но това наистина уврежда в ранна възраст, а и на деца до 12-13 години нито социални мрежи, нито много други неща са им нужни. Ще израсте поколение, което без Чатджипити не може да си върже обувките.

# 264
Дали гледа ТВ или таблет, разликата не е голяма. Да, ТВ е една идея по-добре, понеже може да се следи какво гледа детето. Личното ми мнение, че всичко трябва да е с мярка. Това е като майките, които не дават никакво сладко. В момента, в който детето получи малко джобни, всичко се обръща във вафли и шоколади.

# 265
  • София
Дали гледа ТВ или таблет, разликата не е голяма. Да, ТВ е една идея по-добре, понеже може да се следи какво гледа детето. Личното ми мнение, че всичко трябва да е с мярка. Това е като майките, които не дават никакво сладко. В момента, в който детето получи малко джобни, всичко се обръща във вафли и шоколади.
И за телевизията е същото, но гъстотата на пикселите при по-малките устройства натоварва в пъти повече незрялата нервна система.
И по учебник е най-добре деца преди 3 годишна възраст изобщо да не гледат екрани, или ако ще гледат нещо да е в един кадър, с прости рисунки.

# 266
За тодлъри е ясно, но за ученици, на които за домашно им дават проекти, които няма как да бъдат направени без устройство, вече не е същото. Отделно на устройство може да гледа брейн рот, но може и уча се. Мярка трябва.
И като казах мярка, да повторя - зависимостта от екрани е много по-страшна и масова при най-възрастните хора, особено при самотните, особено тези с настъпили когнитивни изменения, които гледат ИИ генерирано видео на хъски, което захапва бебе за главата и го спасява от лавина, но не разбират защо не е истинско. Това вече е проблем, за който не се говори достатъчно.

# 267
  • София
Това устройство не е задължително да бъде телефон, даже не виждам как може да бъде телефон. Ако е за връзка с детето няма нужда да е последен модел смартфон, а всъщност всички имат такива. И им купуват такива, за да не им се подиграват, и после всички са в телефоните.
Синът ми учеше през цялото време в училища, в които телефоните са забранени и не пораснаха там някакви аутсайдери. Имаха си часове по технологии и доста по-добре се оправят от останалите, които един с уърдовски файл не могат да се справят. Даже и програмиране имаха.

Иначе в момента младите напълно не различават мрежата от реалния живот и ако не постваш в Инстаграм или Тик-ток все едно не съществуваш.

# 268
До 10 г. съм съгласна, че няма нужда от смартфон. Децата са целодневно в училище, ако има нещо, учителките ще звъннат. Обаче след това е добре да има със съответните ограничения. В училище понякога се изисква, работят на тиймс и някакви други платформи....Хубаво е да има фемили линк. И наистина деца без инстаграм и тик-ток могат да бъдат обявени за аутсайдери, особено ако в средата им се ползва.

# 269
  • София
Преди телевизията беше враг на децата, преди това музиката(рок и метъл) беше враг. Преди това кока колата и дъвките. Сега са телефоните. А че има много образователни клипчета  за числата, за цветовете, за животните и т.н. и т.н за деца до 7 години ама най-лесно се забранява като си нямаме понятие от нещо. И все едни и същи злокобни прогнози как новото поколение за чеп за зеле няма да става а то точно обратното. Все позоваване на едни псевдо научни изследвания, където никой не ги е виждал а е чул от някой друг родител.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10353947/ ето ви що годе научна статия по въпроса. Ключовите думи в нея са "прекомерно" и "може". В същата статия пише, че екраните могат да носят и позитиви. Негативите "може" да се появат при "прекомерна" употреба.
Лично съм чувал от кумата ми, която не дава екранно време на децата си, че като се съберат с други деца не знаят за какво да си говорят, защото другите деца си говорели за игри и филмчета, които нейните деца не са виждали. На мен това ми звучи като аутсайдер.

Общи условия

Активация на акаунт