Електронни четци – 30

• 4 384
  • 153
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
Няма физически бутони и е прекалено голям за ежедневно четене на романи.
На мен пък точно това ми хареса.
На PocketBook-а точно бутоните му се разкривиха, натискат се трудно и като цяло много ме дразнеха. Дисплеят му пък ми идва малък и затова търсих нещо по-голямо. Но иначе съм си доволна от него - чете буквално всичко и не съм се занимавала да конвертирам.

Замислях се за BOOX, но реших, че не искам да експериментирам.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 21:19 от Brin de muguet

# 106
Boox Go 10.3 - ето как изглежда подчертаване и водене на бележки върху PDF файл:

# 107
Аз съм пробвала на киндъл 6 инчов екран една много стара книга, направена на PDF. Изпилиха ми се нервите да местя по екрана. Нищо общо със снимката ти, Stilgar.
Наскоро някой написа по повод конвертирането, че има няколко вида/варианта PDF и едните се конвертирали, другите не. Може би и от това зависи, не само от размера на екрана.

Brin de muguet, верояно книгите, които си купила, не са били със защита, щом си ги конвертирала без проблем. Обикновено си пише, когато има защита.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 21:12 от Diorela

# 108
Аз писах, че има 4 вида защита, но не съм казвал, че едните се конвертират, а другите не. Казах, че намерих всичко на всичко два файла с един тип защита на Nook и моля ако някой попадне на защитен файл да го качи, за да видим дали там може да се направи нещо.

https://blog.learnyst.com/understanding-the-types-of-drm-which-i … -for-your-content

https://www.xcitium.com/blog/news/what-are-drm/

Многократно съм свалял защити, но обикновено са били от PDF-и, докато Archive.org позволяваше сваляне на книги чрез Adobe Digital Editions; напоследък покрай експериментите ми с MOBI файлове по същия начин свалих и от два MOBI файла. Обаче снощи тия двата се опряха и не искат, макар че ги мъчих по три различни начина. Сваля се донякъде, изчезват няколко от съобщенията, но пак не се отваря, нито се конвертира. Между другото, има онлайн услуги, които свалят защитата от PDF-и, обаче не видях нито една за ePub.

# 109
Ето как изглежда страница от книга, която е сканирана в PDF.  Тексът е съвсем четим и не дразни очите. И няма нужда от никакво местене на страницата наляво-надясно и нагоре-надолу.

Това пак е Onyx Boox, но моделът е Air 2. Отново с екран 10.3 инча.

# 110
  • Sofia
И при мен изглеждат така pdf-те на Kindle (10.2 инча).
Съвсем прилично, страниците се разлистват без да се налага никакво разместване по екрана.
Текстовете са добре четими, единствено изображенията не са с добро качество, даже изобщо (размазани, тъмни), ама те така или иначе не ме интересуват особено.

# 111
Stilgar, имаш ли киндъл с 6 инчов екран, да пробваш тази сканираната в PDF? Аз не можах да открия в моя книгата, за която говорех, изглежда е в някой от другите киндъли. Отдавна се мъчих с нея и вече не си спомням добре, беше историческа, издание преди 1944г., сканирана на PDF.

# 112
Здравейте!
Имам четец Pocketbook touch lux 3 на около 8-9 години. Обожавам го, но от няколко месеца ми създаваше проблем кабелът за зареждане. Днес опитах да го свържа с лаптопа, но въобще не ми задаво въпрос дали да се свърже с PC. Явно нещо се случва и се оглеждам за нов. Спряла съм се на няколко вида и бих била щастлива да чуя и вашето мнение. Подчертавам, че чета предимно романи и не държа на цветен дисплей, но за разлика 50-100 лв защо пък не. Та, да си дойдем на думата:
1. Pocketbook inkpad color 3;
2. Pocketbook verse pro color;
3. Pocketbook inkpad 4;
4. Pocketbook verse pro.

# 113
Stilgar, имаш ли киндъл с 6 инчов екран, да пробваш тази сканираната в PDF? Аз не можах да открия в моя книгата, за която говорех, изглежда е в някой от другите киндъли. Отдавна се мъчих с нея и вече не си спомням добре, беше историческа, издание преди 1944г., сканирана на PDF.

Да, имам Kindle Paperwhite 2016 или 2019 или нещо подобно с 6 инчов дисплей, ще пробвам, но не очаквам чудеса със сканиран PDF върху толкова малък дисплей.

# 114
  • на брега на морето
Здравейте, момичета. Препоръчайте ми добър сервиз в София, в който се поставят нови батерии. Струва ми се, че моят Киндъл ще има нужда от това в скоро време. Купуван е от Plesio на "Ангел Кънчев", но имам резерви към него.

# 115
  • Sofia
Brin de muguet, верояно книгите, които си купила, не са били със защита, щом си ги конвертирала без проблем. Обикновено си пише, когато има защита.
Там, от където ги купувам, на ''Защита'' пише, че имат воден знак и нищо друго.
Но в други сайтове си пише директно epub с DRM и не купувам от там.
Надявам се, че може да се разчита на търговците да ги обявяват тези неща.

# 116
Ето как изглежда страница от същата книга на Едуард Гибън за упадъка и разрушението на Римската империя на 6 инчов Киндъл Пейпъруайт:

Накратко - мъка! Текстът се чете, но е много ситен. Трябва отлично зрение или добри очила. Но въпреки това човек се напряга.
А пък да зумираш текста с два пръста и след това непрекъснато да местиш изображението на част от страницата наляво надясно, докато прочетеш един ред и преминеш на следващия, е още по-голяма мъка.
Книги в PDF просто си искат четец с по-голям дисплей. Най-добре поне с диагонал 10 инча. А в идеалния случай - с диагонал 13 инча.

# 117
Здравейте!
Имам четец Pocketbook touch lux 3 на около 8-9 години. Обожавам го, но от няколко месеца ми създаваше проблем кабелът за зареждане. Днес опитах да го свържа с лаптопа, но въобще не ми задаво въпрос дали да се свърже с PC. Явно нещо се случва и се оглеждам за нов. Спряла съм се на няколко вида и бих била щастлива да чуя и вашето мнение. Подчертавам, че чета предимно романи и не държа на цветен дисплей, но за разлика 50-100 лв защо пък не. Та, да си дойдем на думата:
1. Pocketbook inkpad color 3;
2. Pocketbook verse pro color;
3. Pocketbook inkpad 4;
4. Pocketbook verse pro.
Категорично InkPad 4! От цветен дисплей няма смисъл. Не заради цената, а защото бялото му не е толкова бяло, екранът сивее. А цветовете са само 4096, т.е. става само за комикси и за диаграми, не и за снимки. Разликата с Verse е в диагонала на екрана. Познавам много хора, които минаха от 6" на 7.8" модел, но нито един, който да е направил обратния преход Simple Smile 7.8" е идеалния размер - достатъчно голям, за да се чете като от хартиена книга и в същото време достатъчно компактен, за да влиза четецът във вътрешен джоб на палто или шлифер и да се държи комфортно с една ръка.

Ако му вземеш и еднa такaвa кoрица - просто ще се родиш! Позволява да го държиш без опасност от изпускане, както и да го поставиш под удобен за четене ъгъл на всяка равна повърхност без допълнителна стойка. Kорицата става и за InkPad Color 2 и 3, ако толкова държиш на цвят.

Относно стария ти Touch Lux 3 - не бързай да го отписваш. С вероятност поне 90% проблемът е в USB кабела. Пробвай с друг кабел и на друг USB порт на компютъра. Дори и да не се окаже това - във всеки добър сервиз за GSM-и ще ти сменят micro-USB порта на четеца за 50-60 лева.

Здравейте, момичета. Препоръчайте ми добър сервиз в София, в който се поставят нови батерии. Струва ми се, че моят Киндъл ще има нужда от това в скоро време. Купуван е от Plesio на "Ангел Кънчев", но имам резерви към него.
Не ти трябва сервиз, а обикновен кухненски нож Wink Отваряш капака, изключваш старата батерия, включваш новата, затваряш и готово. За няма и пет минути работа.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 19:03 от Довлатов

# 118
Stilgar, благодаря!

От снощи киндълчето ми прави проблеми. При включване, след събуждането, се появи бял екран. Не успях да го рестартирам дори с дълго задържане на копчето. Хрумна ми, че може и да батерията да е паднала, включих го за заревдане и се появи екран с батерия. Проверих, бечше на 64 %, но се оправи след това кратко зареждане. Днес отново след екрана при събуждане, не искаше да реагира да направо следващата стъпка. Пак задържах копчето за рестартиране, оправи се без рестарт.

Дали е софтуерен, или хардурен проблем? Какво предполагате?

# 119
Предполагам, че проблемът е в ЗКУ (или, в случая, с ПЕУ) Wink

Изключването на четеца, когато го прибирате, трябва да бъде пълно. При BOOX това става с дълго задържане на бутона за включване и потвърждаване с докосване на "Power Off" на екрана; при Pocketbook - с докосване на "Power Off" от падащото горно меню; при Kindle не знам как става, защото никога не съм ползвал продукт на тази марка, но сигурно има информация в нета.

Всяко прибиране на четеца в междинно състояние (т.нар. "заспиване") е потенциално опасно за него. Защото при съвсем леко неволно отваряне на корицата, например след преместване в чантата, четецът може да влезе в режим "събуждане". И докато последният се изпълнява, корицата отново да се затвори, предизвиквайки ново "заспиване". Резултатът от което е непредвидим, защото зависи точно в коя част от събуждането е подадена нова команда за заспиване. Може устройството да остане включено в чантата и да прегрее, може да блокира и да се наложи да се включи към захранването, или да се наложи разглобяване и изключване на батерията, или (при BOOX моделите) да се натисне с игла дупчицата за хардуерен reset... Всичко може да стане... Същото е положението и с лаптопите, затова те винаги трябва да се настройват при затваряне на капака да изпълняват "Hibernate", а не "Sleep".

Общи условия

Активация на акаунт