Делба на имоти наследство помощ

• 623
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
Съд до дупка.
Това е имот и наследство.
Не се подритват по пътя, че да има чудене.

# 16
  • Далечният изток
Адвокат, който обещае, че ще спечели, не ми го хвали...

# 17
Да не ми даде сигурност адвоката, чичото е в чужбина със семейството си от 25 год и си идват веднъж на 1-2-3 години.
ПП: търсил съм баща ми 15 години и брат му винаги го е криел от мен все незнаеше къде е, а се оказа че и в затвора е бил баща ми и на свиждания са му ходели.. общо взето баща ми е бил черната овца, майка им преди да умре е казала че апартамента е за брата на баща ми но никой нищо не е прехвърлял и стига до мен.
Сега накрая викат ми то така е било писано да не го виждаш никога и тн.. много грубо, а за наследства брат му ми вика “дерзай нищо няя намериш” и тъй беше защото всички неща са на имената на умрели предци както и земите са на името на един дядо починал преди 200г но аз издирих всичко и те пикаят газ (брата на баща ми и жена му)

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 17:59 от Jonnyhboy

# 18
  • Пловдив
Това не го казвам с цел да те демотивирам в никакъв случай, но самият факт, че бабата приживе е казвала пред семейството, че апартаментът ще остане за чичото, ако се докаже, е довод в полза на намерение за владение от страна на чичото. Особено ако никой не се е противопоставял. Не решава само по себе си въпроса за владението и давността, но е довод.

Иначе съветът си остава, и като гледам, всички са горе-долу единодушни: опитай. Не разчитай непременно на успех, но опитай, шансове обикновено има.

# 19
Ами ще действам, до колкото знам тия дела са много тромави и отнемат години, някой да си има на представа? Благодаря!

# 20
Адвокатът е дал съвсем правилен и адекватен отговор.
Ако чичото, според случая, убеди съда, че още приживе на баща ти е владял целия имот като единствен собственик, тоест държал се е като такъв, представял се е за такъв пред всички, не се е съобразявал с баща ти при решенията за имота, баща ти не е имал достъп до него и т.н., което е трудно за доказване при сънаследници, но не невъзможно - може и нищо да не получиш. Ти не им знаеш отношенията преди това, щом нямаш контакт с баща си. Бабата е починала преди 20 години вероятно, щом чичото от толкова се разполага сам в имота?
Нищо друго не можеш да направиш, без да се разберете с чичото, освен да заведеш дело.
Изтекла давност може да се доказва принципно и без вече да се е снабдил чичото с констативен нотариален акт. Както казах - трудно при сънаследници се обосновава еднолично владение на един от тях, но не невъзможно.

Как чичото ще докаже, че се е грижил за имота, като данъка на бащата не е плащан 2 години? Тоест не се е грижил.
Може ли така да се тълкува?

Аз мисля, че с обигран адвокат може да стане и автора да си получи наследството.

# 21
  • Melmak
Да, тромави са - в София ми отне около 2 г и повече. Аз водех няколко дела, сега ми остана само едно, влачим първата фаза 1,5 г.
Не се отказвай, заведи си дело. Не влизай с ключар в дома, просто събираш документи и намираш добър адвокат. Това е. Понякога като видят призовката малко омекват и дори делото да е заведено, ако чичото пожелае да ти изплати дяла, пак може и тогава прекратявате делото.

# 22
Да аз платих данъка за 2 години назад и ме вписаха 1/2 собственик в данъчното

# 23
Да аз платих данъка за 2 години назад и ме вписаха 1/2 собственик в данъчното

Разполагате ли с копие на смъртния акт - как иначе ще ви впишат в данъчното.

Има и нещо друго - вие по закон сте си наследник. Ако чичо ви оспорва, защо той не заведе дело в съда?
Пък да видим дали ще го спечели.
Вие до това време можете да правите, каквото си пожелаете с вашата половина - ако искате може да пуснете и наематели. Трябва ви обаче удостоверение за наследник от общината и копие нотариален акт също от общината.
Пък нека чичото оспорва, ако му се занимава да троши пари в съда.

# 24
Колко време назад не е плащан местен данък за баща ви и плащан ли е за чичо ви. Пазете си всички платежни. Авторът писа, че има удостоверение за наследници

# 25
  • Пловдив
Владение не е равно нито на редовно  плащане на данъците, нито на образцова поддръжка, нищо такова.
Владение значи фактическа власт върху имота с намерение като за собственик.
Това във връзка с въпроса какво ще доказва чичото, ако данъкът не е плащан в последните години.

# 26
Имам смъртния акт оригинала, преведен, всичко имам .. данъка е плащан от името на чичо ми всичките години назад освен последните 2

# 27
Добре как чичото ще доказва владение. Той живее е Германия. 3-ма съседи ли ще се явяват в съда?

# 28
Ами то е цял блок ще дойдели сички съседи да кажат че той е правил ремонти че той е давал пари за ремонт на покрив и че брат му не са го виждали 25 години

ЕДИТ: Значи удостоверение за наследник и другия документ за да мога да си ползвам моята половина? Иначе моя адвокат вика после сме щели да ги съдим наем на половината ап да плащат за дето е бил заключен

# 29
Поговорете с някой съсед. Нека чичото си говори каквото иска. Когато дойде време да ги призоват, ще разберете много неща. Общо взето внимават

Общи условия

Активация на акаунт