Делба на имоти наследство помощ

• 691
  • 67
  •   2
Отговори
# 30
Димана, добра идея, но какво да говоря със съседите? Пък и аз виждам че целия апартамент е ремонтиран чисто нов отвън се вижда

EDIT ремонтиран от чичо ми, баща ми официално го няма и не е стъпвал в българия от 2003г, като от 2013 е пребивавал с изтекла л.к в чужбина

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 18:40 от Jonnyhboy

# 31
  • София
Един трик - отиди в общината с документите и си изкарай удостоверение за настоящ адрес на адреса на апартамента. Бам!

# 32
Той брата на баща ми по лична карта от 20 години е на този адрес иначе иначе и аз мога да си сменя адреса с този но не ми се заяжда като чели..

# 33
  • София
Не да го смениш! По постоянен адрес можеш да си където си, по лична карта. Но можеш да си извадиш и "настоящ адрес". Това ще ти даде "сила" при делото.

# 34
Владение не е равно нито на редовно  плащане на данъците, нито на образцова поддръжка, нищо такова.
Владение значи фактическа власт върху имота с намерение като за собственик.
Това във връзка с въпроса какво ще доказва чичото, ако данъкът не е плащан в последните години.
Това ми е трудно разбираемо. Може ли някой да го смели с думи прости и ако сложи и пример, цена няма да има.
И аз съм в началото на мъчителна делба с отсъстващ от страната съсобственик, не съм го виждала от 20г. Представлява го адвокат, нает от упълномощен от съсобственика трети човек. Къща в провинцията, плюс земеделски имоти. Упълномощеният плаща данъците на неговата част, няма ключ от къщата и никога не е стъпвал там. Поддържам и взимам решения за всичко аз.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 19:29 от ra2

# 35
Не да го смениш! По постоянен адрес можеш да си където си, по лична карта. Но можеш да си извадиш и "настоящ адрес". Това ще ти даде "сила" при делото.
Странна идея да, мога да питам адвоката с какво би ми помогнало това!

# 36
Аз не съм юрист, ама покрай моите драми с наследство от последните години, това, което съм чула, е че имот не се придобива по давност току тъй, когато става въпрос за роднини. Чичото според мен е чул-недоразбрал малко и ви плаши. То хубаво целия блок ще ходи да каже, че той е владял имота, ама ще подпишат ли пред нотариус? То не става само с думи. Хващайте си адвокат и заведете дело за делба.

# 37
  • София
Странна идея да, мога да питам адвоката с какво би ми помогнало това!
Ами дава ти документ, че се водиш на адрес на имота. Доколкото аз съм се консултирала по имотни въпроси, това да се водиш на адрес някъде, е един от най-силните козове.

# 38
  • Melmak
Това с адреса са малко приказки под шипковия храст. Авторът да си намери добър адвокат и да действа сериозно!

# 39
  • София
Това с адвоката да си го направи, не споря.

# 40
Ra2

Няма как 5 години в увиверситет и още десетки практика някой да Ви "смели с думи прости" и то така, че всичко на минутата да Ви се изясни.

Магдена точно и коректно го е обяснила, но на Вас не Ви допада.

Авторът на темата не е направил всичко, което му е полезно и разумно, но дистанционно не става.

Какъв иск да се  заведе, (че минимум три различни на първо четене ми идват) и дали той да инициира иск или други неща, да инициира, е дълга тема.

Въпроса за подходящия адвокат е като въпроса за подходящия лекар - сложен.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 20:23 от Deborana

# 41
Ами значи ще действам със същия адвокат.. със сигурност ще им се подпишат хора на нотариус като свидетели както казвате по горе, може да извадят някой коз като например че са го ремонтирали цялостно, обитавали веднъж седмично в година в последните 25 години, аз нямам с какво да се изтъкна но ще пробвам пък каквото стане

Едит: деборана: адвоката ми каза “квото реши съдята ще е” все пак ще питам още някой адвокат, този го водят най добрия за делби уж, но казва “входираме делото и каквото реши съдята”

# 42
Преди или успоредно и независимо от делото доста смислени неща могат, да се направят.

Въпрос е и какви искове предявявате и много други нюанси.

Доказването пред съд е с едни доказат.средства и там декларации пред нотариус не помагат, а констат. НА по ОП не пишете, дали има до момента.
Имате доста неща, които трябва да анализира адвоката Ви и за които не споменавате нищо, както и да следите за евентуална активност на другата страна.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 20:33 от Deborana

# 43
Потърсете в гугъл "придобиване на имот по давност", има доста статии на разни адвокати, въпреки че не става ясно всичко, тъй като е доста сложен въпрос, но ще добиете представа.

# 44
Кажете ми какво смислено да направя, не знам какво е  НА нито ОП.. извадил съм си всички документи, дадох ги на адвоката, той каза квото реши съдята и до там спрях, за да реша..
Преди или успоредно и независимо от делото доста смислени неща могат, да се направят.

Въпрос е и какви искове предявявате и много други нюанси.

Доказването пред съд е с едни доказат.средства и там декларации пред нотариус не помагат, а констат. НА по ОП не пишете, дали има до момента.
Имате доста неща, които трябва да анализира адвоката Ви и за които не споменавате нищо, както и да следите за евентуална активност на другата страна.

Общи условия

Активация на акаунт