Колко пари да държим в дебитната си карта?

• 2 298
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
За сега приемам варианта да блокирам картата по която "спестявам" и само като превеждам по нея да я отблокирам
Не мисля, че трябва отблокиране за да се направи превод към картата. Реално преводът е към сметката, а блокирана е самата карта - не сметката. Поне така си мисля.

# 16
  • гр.Пловдив
Не виждам никакъв смисъл за поддържане на големи суми >3 000лв в дебитна карта ,кредитна не съм ползвала ,нямам и намерение,понеже ми е трудна за управление ..Рядко ми остават >7-800лв ,всичко отива по месечно направление и за прасе -касичка,имам само 1 сметка в 1 банка и 1 карта ,заделям 5% от заплатата в скромно депозитче ,колкото да не е без хич ..

Иначе темата ми е интересна,имам колежки с по 15-20К по картите ,казват,че най-голяма икономия давал пълния резервоар ,в което има логика ..Thinking

# 17
Според моята банка е препоръчително човек да има налични три заплати за непредвидени случаи. Какви обаче заплати, така и не сме уточнили. Все пак едни получават 1000 евро, други -5 000 евро, трети - нещо трето. Според ветеринаря на кучето винаги трябва да имам само за него около 2000 евро, защото (и се започва едни сценарии как щяло да изяде нещо на улицата, коремна операция по спешност и т.н.). Та не знам - явно всеки колкото може и с колкото се чувства спокоен.

# 18
По принцип, доколкото знам, неписаното правило е да имаш толкова спестени пари, че да можеш с тях спокойно да изкараш половин година в случай на безработица, здравословен проблем или нещо друго непредвидено. Тоест ако на месец разходите ти са 2000 например, то да имаш спестени 12000.

# 19
Не виждам никакъв смисъл за поддържане на големи суми >3 000лв в дебитна карта ,кредитна не съм ползвала ,нямам и намерение,понеже ми е трудна за управление ..Рядко ми остават >7-800лв ,всичко отива по месечно направление и за прасе -касичка,имам само 1 сметка в 1 банка и 1 карта ,заделям 5% от заплатата в скромно депозитче ,колкото да не е без хич ..

Иначе темата ми е интересна,имам колежки с по 15-20К по картите ,казват,че най-голяма икономия давал пълния резервоар ,в което има логика ..Thinking
За мен спестените пари са....изключително важно перо. Живота ме е научил, че лошите моменти не предупреждават няколко месеца по-рано преди да дойдат. А и така съм научена. Първо заделям за спестяване и след това харча останалото. Като трябва да съм легнала да умирам, за да посегна към спестените. Те, разбира се, не са милиони. Но искам да съм спокойна, че наистина мога да посрещна някакъв малък ремонт в къщи, по колата, да се купи електроуред/и, да се плати екскурзия/почивка.....и т.н.
А вие които не държите големи суми по картите си-как например плащате за тези неща, които изброих? От депозитна сметка прехвърляте в карта или теглите?

# 20
Мисля, че зависи и кой как е свикнал. Някои хора, дори реално да имат възможност да пестят, не го правят. Темперамент ли е, манталитет ли е, всичко им е "тук и сега". И ако другата седмица например наистина им се наложи нещо непредвидено, какво правят? Теглят кредит ли?

# 21

За мен спестените пари са....изключително важно перо. Живота ме е научил, че лошите моменти не предупреждават няколко месеца по-рано преди да дойдат. А и така съм научена. Първо заделям за спестяване и след това харча останалото. Като трябва да съм легнала да умирам, за да посегна към спестените. Те, разбира се, не са милиони. Но искам да съм спокойна, че наистина мога да посрещна някакъв малък ремонт в къщи, по колата, да се купи електроуред/и, да се плати екскурзия/почивка.....и т.н.
А вие които не държите големи суми по картите си-как например плащате за тези неща, които изброих? От депозитна сметка прехвърляте в карта или теглите?

Аз прехвърлям от спестовната сметка в текущата, но мога да го направя във всеки един момент, ако се налага. Но и от текущата прехвърлям в спестовната, когато се натрупат малко пари. В общо линии не държа много пари в текущата - колкото да покривам ежедневните разходи: пазаруване, сметки, забавления като кино, театър. Кредитна карта също ползвам, но до скоро беше трудно да пазаруваш от интернет и да правиш резервации без такава, а аз доста го правя.

# 22
Както вече писах, важното е на първо място изобщо да имаш някакви спестявания, за да можеш по един или друг начин да ги ползваш при нужда. Ако някой е свикнал на месец да получава 1000, а да харчи 1300 например, няма надежда, неминуемо ще затъне в заеми.

# 23
Естествено важното е да ги имаш, а как да стигнеш до тях е второстепенен проблем.
Както казах, Револют, има депозит с малка лихва и се прехвърлят за секунди към карта готови за ползване. Без такси естествено, това дето българските банки ти вземат такса и да си държиш парите в тях не го одобрявам

# 24
  • гр.Пловдив
Цитат
Но искам да съм спокойна, че наистина мога да посрещна някакъв малък ремонт в къщи, по колата, да се купи електроуред/и, да се плати екскурзия/почивка.....и т.н.

Тегля  веднъж месечно 60-70% от заплатата,покриват се нуждите и разходите на домакинството ,спестяваме по 1/4 от сумата/месец кеш за у дома,понеже държа да имам пари в брой за услуги и нужди без Пос терминал

# 25
Живота ме е научил, че лошите моменти не предупреждават няколко месеца по-рано преди да дойдат.
Освен това имат навика да се струпват по няколко.

# 26
Не тегля никакви пари за кеш - в повечето случаи нищо нямам в портмонето си. Всичко плащам с карта, всички сметки, глоби, данъци, фактури за медицински разходи с онлайн банкиране, но при нас това е правилото, няма друг начин.

# 27
  • Варна
Имам една сметка в българска банка - разплащателна е, но така или иначе при депозитите лихвите са символични, поне за сумите, които аз натрупвам, и за мен лично няма кой знае какъв смисъл да си откривам отделен депозит за пестене. А и тъкмо спестиш някаква сума, случва се нещо и ти потрябва. Не говорим за огромни суми за имоти. Дебитната карта към разплащателната сметка я ползвам много рядко само за теглене от банкомат. В случай на загуба или кражба няма как да злоупотребят с нея без пин код. За всякакви плащания онлайн или на пос терминал ползвам револют на телефона (само дигитална карта, нямам пластика, нямам такса, зареждам си я периодично от разплащателната сметка и става за секунда, пак без такса). Приложението се отключва с лицево разпознаване, та дори и телефона да загубя или да ми го откраднат, пак не виждам как ще се злоупотребят.

# 28
В случай на загуба или кражба няма как да злоупотребят с нея без пин код.

Има как - онлайн плащания. Плюс няколко безконтактни плащания на пос терминал, докато се стигне лимита на съответната банка за безконтактни плащания без пин код..

# 29
Обективно погледнато, винаги във всяко нещо в живота има някакъв процент риск. За момента аз лично се придържам основно към плащане в брой. На този етап това ми изглежда като "по-малкото зло".

Общи условия

Активация на акаунт