Здравейте, кога разбирате, че е време да смените работата

• 2 472
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Пак има как да се смени работата. Учителя от едно училище може да иде във друго или да започне да преподава частни уроци. За полицаите е същото, дали да се смени районното или да мине към друг вид охрана. Въпрос на гледна точка и интереси е всичко.

Не всички работят в кол центрове или нещо до там да продават и предлагат. Има множество професии, при които е меко казано неадекватно да очакваш хората да си сменят работата на всеки 5 години. Учителите например - според мен добрите учители правят едно училище престижно или не. Резултатите им се виждат най-добре в дългосрочен план. Полицай - къде се очаква да отиде след 5 години? А инженер, техник, учен, хлебар, сладкар...?

# 31
И ако училището му допада, както и колегите, защо му е да сменя училището?
Уроци обикновено се преподават паралелно.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 00:44 от Tina*

# 32
Ако му допада училището и колегите няма да има изобщо потребността да сменя работата. Тук става на въпрос когато човек има тази потребност. Когато е вече изтощен и се чуди до кога трябва да стои преди да си каже майната му и да си намери нещо по-добро.

# 33
Останах с впечатление, че тезата е, че задължително трябва да се сменя работата, за да има човек развитие. И тези, които остават на работно място над 5 г. са възрастни и пред пенсия.

Добре е да се смени работата преди човек да е толкова изтощен, че да не желае да ходи на интервюта.

# 34
Не не е задължително. Винаги може човек да се развие на старото място. Но аз лично поне имах в предвит, че на възрастните хора по скоро не им пука чак толкова дали отиват нагоре или не. Малко по непукисти си падат сякаш и за това и по рядко променят местоработата.

# 35
Не не е задължително. Винаги може човек да се развие на старото място. Но аз лично поне имах в предвит, че на възрастните хора по скоро не им пука чак толкова дали отиват нагоре или не. Малко по непукисти си падат сякаш и за това и по рядко променят местоработата.

А ти какво работиш, извинявай? Откъде това самочувствие да сменяш работата през 5 години, намират ли се работодатели за уменията ти? На бюро ли работиш, с някакви високи технологии ли?

# 36
В хотелиерската среда съм. Работя като готвач. И да намират се работели и до тук даже не на 5 а и на 2 съм сменяла. Не е ли нещо моето просто сменям. Имала съм много колеги и много съм заварвала някой са работели по 17/18 години на дадено място и винаги възрастни и рядкост точно при нас във кухнята да дойде някой млад.

# 37
Хората, които стоят с години на едно място може да си харесват работата и колегите. Може позицията им да е такава, че на нея постоянно да се научава  нещо ново. Възможно е да са започнали работа в самото начало на откриването на дадено предприятие и да им е приятно да виждат как от нулата е изградена съвременна фирма и работните процеси в нея постоянно се усъвършенстват. Може работата да им дава възможността за добро съвместяване с личните ангажименти (не е задължително да са грижи за деца, може да са възрастни родители или втора работа, или хоби, изискващо повече време, или допълнителни курсове). Аз съм на 51 и в момента съм на третата си сериозна работа. Като цяло или съм напускала до месец-два, ако не ми харесва някъде или стоя, докато се закрие фирмата. Настоящата работа бих си я сменила, само ако в един момент стане твърде натоварваща за мен и усетя, че не се справям. Няма да е, за да правя кариера.

# 38
Маша,
Сервитьорки, чистачки, продавачки, готвачки, телефонистки, охранители,  шофьори, общи работници,  и прочие обслужващ персонал, е нормално да си сменят работното място  дори не на 5, а на 1-2 години, в търсене на по добро място и заплащане. Но, ако си инженер, със  специфична област, със специалност, която не се търси на друго място в този град,  майстор с определени умения, квалифициран работник, лекар с име, главен счетоводител, началник в някаква институция, предприятие, професии, изискващи значителни знания, умения, квалификация, с високо заплащане и обществен престиж, защо мислиш, че е хубаво  и нормално докато си млад да си сменяш често работата? Наново да започваш всеки път отначало и да се доказваш? За колко  лева повече?Мениджъри от финансовия или държания сектор  се търсят във всяка кръчма? В град с 3-4 училища ще ги обиколиш всичките? Учени и университетски преподаватели се търсят под път и над път? Банките в България си сменят мениджърите постоянно и търсят нови хора за заплати от порядъка на 30-50 Хил лева на месец? Или полицейски шеф да стане охрана на минималната, за разнообразие? Или да се премести в друг град? Лятото на морето, зимата в Банско? Ами, има и професии, за които хората са учили доста, трудили са се да постигнат някакво ниво, работата им харесва и не виждат смисъл да си сменят професията, или работното място, въпреки, че не са стари ... Не че счетоводителка, или лекарка не може да стане готвачка, или продавачка, а просто не иска. Ама ти от готвачка и продавачка няма да станеш лекар, или инженер, нали?
Че то, за една и съща професия, на различни места  не се работи с един и същ софтуер, който пък  не се учи за ден или два ...като къде са тенджерите и тиганите.
За мен, работа се сменя:
- когато заплащането не е адекватно
- когато работната атмосфера е лоша , работата ти пречи на семейния и личния живот
- когато имаш по добра оферта
- когато те гонят

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 15:43 от Прекрасная Василиса

# 39
  • София

Маша, извинявай, ама на колко години си? Много са ми детински разсъжденията ти.
Има професии, които са на такова темпо, че учиш всеки ден, буквално. И за 5-6 години се изграждаш като качествен специалист. Тук говорим за професии, които искат много знания, специфични умения, които не е лесно да се придобият и се искат години. А и често, доброто заплащане идва след 5-6-7 година, до тогава си чирак, това е положението. Има фирми и професии, където заплащането расте, година след година и няма никаква нужда от това да се сменят множество фирми, особено ако в страната за 3-4 фирми, които предлагат такова развитие.

Дай да дефинираме възрастни хора - ако говорим такива пред пенсия - напълно нормално е да не шават, защото буквално им остават няколко години до пенсия. В някои браншове и ако си работил някакви години преди пенсия на едно и също място, като социална придобивка, при пенсионирането дават 5-6 заплати. Много ясно, че няма да шават, 5-6 заплати накуп са си сериозна сума.
Още нещо. Да растеш кариерно, ама докога? Ако до 50-55 не си постигнал желаната кариера, е доста малко вероятно да я постигнеш след това. Ама давай да сменяме, да минаваме през пробни срокове, та да не можем да се пенсионираме или да се излагаме на риск да ни прекратят някой пробен срок, та после да не стигне стажа за пенсия и да трябва да се купуват точки. Да не говорим, че след 45 години, възрастовата дискриминация почва да се вижда и с невъоръжено око и смяната не е толкова лесна ... Та такиви ми ти работи Simple Smile

# 40
Явно нещо ви засегнах обаче. Много започнахте да се пените. Обясняваме се само едно и също нещо.

Има професии, които са на такова темпо, че учиш всеки ден, буквално. И за 5-6 години се изграждаш като качествен специалист. Тук говорим за професии, които искат много знания, специфични умения, които не е лесно да се придобият и се искат години. А и често, доброто заплащане идва след 5-6-7 година, до тогава си чирак, това е положението. Има фирми и професии, където заплащането расте, година след година и няма никаква нужда от това да се сменят множество фирми, особено ако в страната за 3-4 фирми, които предлагат такова развитие.

Дай да дефинираме възрастни хора - ако говорим такива пред пенсия - напълно нормално е да не шават, защото буквално им остават няколко години до пенсия. В някои браншове и ако си работил някакви години преди пенсия на едно и също място, като социална придобивка, при пенсионирането дават 5-6 заплати. Много ясно, че няма да шават, 5-6 заплати накуп са си сериозна сума.
Още нещо. Да растеш кариерно, ама докога? Ако до 50-55 не си постигнал желаната кариера, е доста малко вероятно да я постигнеш след това. Ама давай да сменяме, да минаваме през пробни срокове, та да не можем да се пенсионираме или да се излагаме на риск да ни прекратят някой пробен срок, та после да не стигне стажа за пенсия и да трябва да се купуват точки. Да не говорим, че след 45 години, възрастовата дискриминация почва да се вижда и с невъоръжено око и смяната не е толкова лесна ... Та такиви ми ти работи Simple Smile

# 41
  • София
В България реалността е такава, че сме от криза в криза и съм виждала много хора над 50 да започват в нова област.

# 42
  • София
Явно нещо ви засегнах обаче. Много започнахте да се пените. Обясняваме се само едно и също нещо.

Скрит текст:

Що за език? Пените?
Обясняваме се, защото няма универсална рецепта. И защото когато говорим за нискоквалифициран труд, какъвто е Вашия - нещата стоят по един начин. За човек, който задължително трябва да има висше образование бакалавър, магистратура, понякога докторантура, отделно курсове и сертификати - нещата не стоят така.
А и все пак - тук четат всякакви хора, важно е да се види и друга гледна точка, че някой ще вземе да Ви повярва и ще си докара купища проблеми и неприятности.

Общи условия

Активация на акаунт