Безопасни ли са ваксините

• 442
  • 20
  •   2
Отговори
Искам да попитам понеже бебето ми е на 2 месеца и този път отложихме имунизация поради запушен нос но съм чувала за ужасни странични ефекти от ваксините има ли нещо вярно защото много ме е страх..😟

# 1
  • София
Болестите, от които предпазват, са много по-опасни.

Просто когато ваксинирате детето, то, а хората, които ежедневно сте около него, трябва да сте здрави.

# 2
Както всеки един фармацевтичен продукт, и те имат странични реакции

# 3
Изчитате целия интернет, слагате нещата на кантар и решавате. Няма как Simple Smile Колкото за, толкова и против. Ако имаше еднозначен отговор нямаше да е интересно Blush

# 4
Kaжи ми кое в този живот не е опасно? Като си на разходка в парка може да те нападне зло куче. Когато плуваш в морето може да пипнеш месоядна бактерия. Когато се храниш в ресторанта може да получиш хранително отравяне...
Нулев риск по дефиниция има само ако не правиш нищо. Във всички други случаи риск има, въпросът е какъв е и дали е приемлив с оглед на алтернативите. Напоследък антиваксърството е много популярно, но все пак огромното болшинство от децата минават без странични ефекти или с минимални такива. А от сериозните голяма част не са доказани, а просто се приписват на ваксините.

# 5
Не е задължително страничните ефекти да се проявят единствено в детска възраст. А когато това се случи по-късно, за вероятността причината да е ваксина не се и сещаме вече. И тогава не броим последствията от нея към страничните ефекти.

# 6
Това е валидно за много неща - от прием на определени вещества по време на бременност, стил на родителство като цяло, през захранване, алергени, проходилки и изобщо всяко нещо, което правим, може да има отражение върху децата след години. Survival bias.

# 7
  • SF
От кого чухте за тези ужасни странични "ефекти"? Може би искате да кажете реакции?
Реакциите ще отшумят след 12-24 часа според имунитета на организма.
Ако не го ваксинирате, как смятате да го отглеждате? Изолирано?

# 8
  • София
Страничните ефекти изчезват до 24 часа, а липсата на ваксини носи ежедневен риск за живота.
Благодарение на ваксините са изчезнали много болести, от които хората са умирали като мухи, но това не означава, че заразата е изчезнала завинаги. Рубеола, проказа, полиемиелит и какво ли не още. Та без ваксини някога хората са умирали от обикновено убождане, заради тетанус.
Понякога има чувствителност при някои хора, но пак плюсовете са повече.
Аз самата съм боледувала след ваксина от болестта, срещу която ме ваксинираха, но вече съм била заразена, без още да е имало прояви. Трудно беше, но го преодолях и не смятам, че ваксината ми е виновна, затова и петте ми деца са ваксинирани с всички задължителни ваксини.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 07:54 от Fever Ray

# 9
  • Sofia
Ако ваксините бяха опасни, нямаше да има такива, които са част от задължителения имунизационен календар и нямаше да са условие, за да има право детето да посещава държавно детско заведение като ясла и детска градина.

И трите ми деца са ваксинирани с всички задължителни ваксини + още 6-7 препоръчителни (Ковид, Грип, Варицела, двете менингикокови, последната пневмококова/Превенар 20 и засега само големият е с ЧПВ ваксина).
След всяка една ваксина и при тримата или няма никакви реакции или се вдига еднократно ниска температура и мястото на убождането боли до 2-3 дни максимум.

Един Нурофен или Аспирин може да доведе до много по-страшни странични реакции от ваксините.

А всъщност какво точно имате предвид под "безопасни/опасни"?

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 09:06 от Brin de muguet

# 10
Имам предивд опасни отключване на болести като аутизъм забавена реч и т.н

# 11
  • Sofia
Според информацията, която аз съм намирала, няма доказателство, че която и да било ваксина причинява аутизъм.
На този етап това твърдение го определям като градска легенда.

Сега ако сте решили да вярвате на американските антиваксъри от вида на Робърт Ф. Кенеди, имайте предвид, че заради неговото антиваксърско влияние има починали деца от Морбили.
Морбили! - ваксинопредотвратимо заболяване.

# 12
  • София
Реално има теории, че е възможно, но няма доказателства.
Принципно предразположеността към аутизъм е генетично обусловена и се влияе от фактори от околната среда.
Според проучвания в САЩ вероятността ваксинацията да повиши риска от отключване на аутизъм е 1%. Повтарям, че допринася, но предразположеността е генетична.
Вероятността от зараза и смърт от болестите, от които предпазват ваксините, е доста по-голяма.
Прост пример са ежегодните смъртни случаи на неваксинирани деца всяко лято от рубеола в гетата.

# 13
  • София
Ти виждала ли си какво представляват дифтерит, тетанус, заушка, морбили? Отиди погледни в интернет и пак помисли кое е по-опасно.

# 14
  • Варна
Ти виждала ли си какво представляват дифтерит, тетанус, заушка, морбили? Отиди погледни в интернет и пак помисли кое е по-опасно.

Абсолютно.

Мен би ме било повече страх, ако детето ми няма ваксини. Поради което тя ги има. Да е жива и здрава, вече е прекрасен тийн.

Общи условия

Активация на акаунт