За религиите

• 4 356
  • 172
  •   1
Отговори
# 75
Янтра, именно.

И пак повдигам този въпрос, защото той е свързан с идеята на християнството за жената, като добитък - Чакайте, чакайте, какви духове? Християнството отрича задгробния живот. Какви зли очи? Суеверието е грях, според религията. Последно защо се чете молитва. Аз знам спрямо канона защо, но ми е интересно според вас защо е.

Впрочем, в същия дух - защо, според вас, жена не може да влезе в Света гора (Атон), а мъжете могат? И защо, като наближиш брега на 50 м, с туристически кораб, жените трябва да си покрият главите, а мъжете не?

# 76
KPP, задаваш реторични въпроси.
Да не би тук някоя от нас, бг-мамите да ги решаваме тия въпроси защо жените са = добитък, защо не ни пускат в Света гора, защо това, защо онова… Ми и на мен не ми харесва и аз не съм съгласна, ама какво от това?
Българската православна религия е измислена преди векове, когато ролята на жената е била равностойна с тази на добитъка, даже според мен в някои допотопни религии някои животни са ценени повече от жените. Тогава такова е било обществото, казваш, че си учила теология, значи ги знаеш нещата в исторически контекст по-добре от доста пишещи тук. Религията е огледало на обществените порядки някога и не е мърдала, не се в модернизирала, това е.
През 9 век и да не ти е харесвало какво се проповядва в църквата е нямало да имаш право на избор. Приемаш го, подчиняваш се, подчиняваш се на мъжа си и толкова. Като жена си нищо - освен робиня. Чети повече историческа литература, има толкова много книги и ще добиеш ясна представа.
И да, религия изобщо не е равнозначно на вяра и Слава Богу. Отдавна съм открила, че официалните религии са просто инструмент за контрол над масите и в тях няма нищо духовно.
Ислямът е широко осъждан заради идеите си за джихад и т.н. (т.е. война срещу неверниците), но пък колко кръстоносни походи са се провели уж с идеята, че някакви християнски воини отиват да освободят Светите земи от неверниците? Колко хора са убити от т.нар. Рицари на Ордена на Св. Йоан, Матей, Марко или там, знайни и незнайни ордени - уж християни? Тези същите кръстоносци са минали и през България, нищо че и ние сме християни, ама и нас са ни избивали и са изнасилвали жените ни.
Тъй че… за какви църкви, за какви неща изобщо говорим… За мен всичко хубаво и чисто духовно е тотално променено, изопачено от официалните религии и един модерен и здравомислещ човек, който малко се позаинтересува от историческите факти ще достигне  до такова прозрения.
Но в случая, както и повечето тук, които са коментирали - щом си толкова анти към църквата - защо си се съгласила да ставаш кръстница? А и с твоята приятелка, която те  е поканила не сте ли разисквали колко ти е негативно отношението към официалната религия и нейните традиции?
Най-малкото, за разлика от 9 век сега имаш и информираност и право да не се идентифицираш с религията. В смисъл - пълно лицемерие е да участваш в такъв ритуал и да си така негативно настроена към това, което се случва около теб. Най-малкото - изпращаш фалш и негативна енергия по този начин. Аз лично ти препоръчвам никога повече по никакъв повод да не влизаш в църква.

# 77
Да се намеся и аз - аз съм кръстена, но невярваща. Мъжо - и той така.
Детето - не е. Няма и да го кръстя. Ако някога реши, че иска или стане вярващ, окей. Но да е негов избор, а не наш, на баба му или на филанкишията.
Особено пък с църква, налазена от чингизи в раса!

# 78
  • София
Явно няма да получа отговор защо потребителка, невярваща в непорочното зачатие, твърдяща, че Исус има жена и непознаваща основни постулати в християнството, се е съгласил да стане нечия духовна майка и е въвела невинно дете в религия, която отрича.

# 79
Предполагам, че и майката на обсъжданото дете не е от най-вярващите, иначе би избрала друг човек за кръстник на детето си. Моите наблюдения са, че кръщенето в днешно време се прави в масовия случай, защото "така правят хората", задължително се случва на първия рожден ден на детето и се организира като малка към средно голяма сватба. Ако се кръщава момиченце, задължително майка и дъщеря са в еднакви рокли на снимките в ресторанта.

Вярата е още една разделителна линия в обществото - семействата или са вярващи (ходят на църква, постят, разбират и спазват ритуалите по църковните празници) или макар и формално кръстени, реално са атеисти или агностици. Аз съм от вторите, но го мисля с леки резерви - усещам различната енергия на църквите и манастирите, при посещение в тях наистина се чувствам по-смирена, но ми липсва обучение и възпитание за смисъла и философията, стояща зад религията. Същевременно искрено вярвам, че религията е инструмент за контрол над масите. И същевременно също толкова искрено вярвам, че тя ни е съхранила като народ и култура в по-тъмните векове на историята ни.

# 80
Да те изгонят - надали, аз след малко очаквам да минат модераторите и да те изтрият…

# 81
  • София
Да, вероятно ще те изгонят.

Аз бих казала, че е излъгала и себе си, и приятелката си, и най-вече детенцето.
Иначе е можело да се маскират за Хелоуин и да изиграят едно кръщене наужким.
Ако и приятелката е част от цирка, съвсем пък.

# 82
И пак това няма да промени никого.
Никой няма да стане с повече мисъл и познание.

# 83
Явно няма да получа отговор защо потребителка, невярваща в непорочното зачатие, твърдяща, че Исус има жена и непознаваща основни постулати в християнството, се е съгласил да стане нечия духовна майка и е въвела невинно дете в религия, която отрича.

Аз питах същият въпрос - два пъти, ама много удобно беше подминат.
За това според мен темата е да се подстрекава спор на религиозна тематика.

# 84
То това е щато да спориш за Теоремата на Питагор с първокласник.
Ами няма как да стане.
Само, че с религията е още по-лошо.
Там не трябва само четене, а и вяра.
Иначе става или отказ от теологията, което е правилно, или решихме да кръстим детето, но защо не знаем, или аз не вярвам, защото съм феминистка и искам равенство пък попа не ме пуска зад олтара.
Духовна нищета.
Но пък има толкова други неща на този свят, които не са религия, но водят до израстване на човешкия дух.
Така, че не е страшно. Страшно е да не мислиш, да си повърхностен и с усещане, че знаеш когато това не е вярно.

# 85
Всички празници свързани с религията не трябва да бъдат шумни и пищни - според мен. Това са събития през които да благодариш,, да се свържеш с Всевишният, д помолиш за здраве и благоденствие.
Примерно, така наречената погача - 40 дни след раждането, поради проблеми след раждането и престоят ми в болница точно на тази дата, ритуалът беше извършен няколко дни след това. Нямаше гости - бяхме само аз и бебчо, през цялото време докато отецът четеше светото писание аз плаках, бях изпълнена с благодарност, че съм жива и здрава и че в ръцете си държа живо и здраво бебче, след всички изпитания през които преминах. Смятам, че и кръщенето е също толкова свят, интимен момент в който да благодарим и да измолим Бог за здраве и благоденствие. Всичко помпозно и комерсиално няма място на такива празници, пак казвам споделям лично мнение.
Относно продължителността на ритуалите и температурата в самият храм, както и на водата - това трябва да бъде съобразено. В крайна сметка, не е приятно детето след това да е болно. По мои наблюдения това зависи от отеца и от самата църква.

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 20:49 от S^nny

# 86
Авторката не държи сметка на никого защо е станала кръстница.
Така е решила – симпатии към приятелката или бебето, нас не ни касае това.
Тя очевидно се гневи от религиозните ритуали.
Всяка религия има позорни ритуали. Може да си вярващ, подкрепящ, но не е нужно да слугуваш на ритуалите на коя да е религия или църква.
Бебето си е изстинало абсолютно. Ако е попаднало на калпава църква и смотан свещеник.

# 87
Като се гневи на религиозните ритуали и очевидно не ги одобрява, нито ги разбира би било редно да откаже.

# 88
  • София
Човек, когато не харесва нещо, не участва в него.
Или си вярваш, или не си.
Когато не харесваш "ритуалите" в една църква, не разиграваш театър, а отиваш в друга църква, друга религия, отказваш бутафорията и т.н.
Симпатията към някого изисква и честност към този човек.

# 89
Тайнство.

Общи условия

Активация на акаунт