Не кастриран мъжки котарак

• 1 553
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
Моят котарак маркираше много рядко. Живееше си кротко вътре, нечувал и невиждал други котки. Заведохме го на село за няколко дни, някой направи грешка да го запознае през мрежата на прозореца с няколко женски, после препика всичко вътре. Върнахме се вкъщи, всичко си дойде на мястото. Отвреме-навреме (веднъж на половин година) препикаваше, но по-скоро от сърдитост някаква. Беше много кротък. Виене не съм чувала никога от него.
Обаче... В отсрещния апартамент се нанесе една млада мацоранка и маркирането в коридора пред входната врата започна, най-често маркираше по пода, бях се погрижила да няма достъп до обувки и пр. В един момент ми писна и говорих с вет, каза, че вероятно е заради котанката отсреща. Кастрирахме го когато беше на 10 години (последния влак). Спря да маркира в коридора и се върнахме на отмъстителни инциденти веднъж-дваж в годината (предимно, ако ме е нямало 3-4 дни и му се натрупат повече бучки в тоалетните; започнах да му осигурявам наглеждане по-често и това се отрегулира)

Беше уникално котараче. ❤ Най-кротката животинка, която някога съм познавала. За съжаление, си отиде преди половин година 😢

Моите съболезнования 🩵

Моят е точно обратното на вашият по характер .
Лигльо , глезльо , бандит и палавник ) . И въпреки това , все още си мисля , че може джентълменското в него да се пробуди ) и да не маркира .
Като във вашият случай веднъж на няколко месеца , евентуално , не го броя за бъдещ проблем .
По всяка вероятност ще изчакам първо разгонване и тогава ще реша …

Пожелавам ви много скоро едно малко , пухкаво щастие отново да се нанесе и в дома и в сърцето ви 🩵

# 31
Маркирането беше най-зле. И да ходиш по него с парцала - маркира ли обувки, примерно, направо са за изхвърляне. Едни ги киснах във всичко възможно, на ръка търках, перални минаха - не става. Отделно, че не си по цял ден с него, а на някои повърхности направо си остават петна, колкото и да ги чистиш след това.

Аз чета и препрочитам по темата, много български и руски форуми , и мнения всякакви .
Основната ми надежда е / беше , че има хора , чийто котараци не са маркирали никога . Така твърдят , че не е задължително ,
Не знам обаче дали физиологически е възможно това , и дали е вярно .

Възможно е ако има някакъв проблем - физиологичен, генетичен и т.н. Не е нормално обаче. Според мен повечето хора просто не виждат котарака да маркира и са свикнали с миризмата, която може и да не е много силна при някои котараци.

В моето детство имахме коза която беше хермафродит - дава мляко, ражда, но есенно време мирише на пръч. Имала съм и женска котка, която не беше кастрирана, но не се и разгонваше. Но това са изключения и се срещат рядко.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 10:41 от Little Queen

# 32
Да, ние също сме имали котка, която не е кастрирана, дворна - никога не забременя. Ама, това са много редки случаи. Не бих се водила по изключения.

# 33
Когато бях дете, домашният ни некастриран котарак скочи от балкона на петия етаж!
Случи се от тези с 9 живота, оцеля...

# 34
Освен маркирането, държането на котарак в апартамент некастриран и без полов живот води до сериозни здравословни проблеми с отделителната система, доколкото знам. Така че или трябва да го пускате да си търси котки, или го кастрирате. Според мен трябва преди полова зрялост, за да не почне да маркира, после кой знае дали ще се отучи. Не съм ветеринар, така ми каза нашата ветеринарка.
Аз лично котарака го кастрирах, защото не искам да се занимавам и с неговия полов живот.

# 35
  • Между гори и планини
Майка ми имаше некастриран котарак .
Още с влизането те блъскаше миризмата, хем не помня да е маркирал. Само от тоалетната, която пак се чистеше постоянно.
Една зима отидох с едно палтенце с пухкава яка и го сложих легнало в коридора на портманто то. Тръгнах си, обаче около мен смрад, чудя се къде по улицата... Докато не се светнах - от яката ми е! Нашият хубостник я маркирал! Това нещо бе се пере! И палтото отиде на боклука!
Имах сано един котарак в апартамент - започна толкова да му вони тоалетна, че стоеше на открит балкон, а при чистене и трябваше противогаз! Кота беше на около 10 месеца. Кастрирахме го и към седмица вонята намаля, докато напълно спре. Добре че не беше почнал да маркира и вие !

# 36
Майка ми имаше некастриран котарак .
Още с влизането те блъскаше миризмата, хем не помня да е маркирал. Само от тоалетната, която пак се чистеше постоянно.
Една зима отидох с едно палтенце с пухкава яка и го сложих легнало в коридора на портманто то. Тръгнах си, обаче около мен смрад, чудя се къде по улицата... Докато не се светнах - от яката ми е! Нашият хубостник я маркирал! Това нещо бе се пере! И палтото отиде на боклука!
Имах сано един котарак в апартамент - започна толкова да му вони тоалетна, че стоеше на открит балкон, а при чистене и трябваше противогаз! Кота беше на около 10 месеца. Кастрирахме го и към седмица вонята намаля, докато напълно спре. Добре че не беше почнал да маркира и вие !

Днес тук успяха да ме наплашат ) , в добрия смисъл ) , с маркирането на котараците , и практически приготвихте куфарчето на моя за ветеринаря ).
След празниците явно ще го правим порядъчен мъж - котарак .

# 37
  • Пловдив
Здравейте,
Моля , за мнения и личен опит от собственици с не кастрирани мъжки котараци , отглеждани в апартамент .
Сблъсквате ли с някакви по специфични проблеми , съжалявате ли , че не сте минали през кастрация , някакви съвети ?)
 Благодаря предварително за всеки споделен личен опит 🩵

P.s Моля , привържениците на кастрация да се въздържат от коментари , наясно съм с плюсовете за вашата позиция .
Благодаря .
Откакто ИМАХ мъжки некастриран котарак съм горещ привърженик на кастрацията. Маркираше - разгонен-неразгонен маркираше, тоест препикаваше. Особено една стеничка в коридора. Няма измиване, няма отмирисване. Като се разгони мяукаше непрекъснато. Ние го получихме възрастен, на 3 . и некастриран, кастрирахме го след около година, но не престана да маркира. И отиде да живее на село при баба ми.

Сега имам мъжки котараци, големия е на 10 г и е кастриран, а малкия е на 6 месеца - скоро и той ще е кастриран.

# 38
  • София

Днес тук успяха да ме наплашат ) , в добрия смисъл ) , с маркирането на котараците , и практически приготвихте куфарчето на моя за ветеринаря ).
[/quote]

Не се казва "порядъчен мъж", а "консултант", т.е. моят котарак е само консултант по тънката част 🤭

# 39

Не се казва "порядъчен мъж", а "консултант", т.е. моят котарак е само консултант по тънката част 🤭
[/quote]
Пухкав консултант )))

# 40
Потвърждавам всичко написано досега, живях като дете с мъжки котарак, който не беше кастриран. Маркираше почти денонощно, вонята беше ужасна. Ставаше агресивен, мяукаше по цели нощи и въобще беше ад. Накрая избяга през входната врата.
Сега имам две котки, мъжки и женска, и двете са кастрирани. Изключително спокойни, чисти, никога не са маркирали нищо, нито е имало конфликти помежду им.

# 41
На колко месеца ги кастрирате, нашият е почти на 7 месеца, няма видими признаци, освен че мачка една играчка настървено. Ветеринарят ни каза на годината, за да стане хубав, голям котарак, но какво мислите вие?

# 42
На колко месеца ги кастрирате, нашият е почти на 7 месеца, няма видими признаци, освен че мачка една играчка настървено. Ветеринарят ни каза на годината, за да стане хубав, голям котарак, но какво мислите вие?

По-добре е, да, да се изчака до годината. Стига да не прави проблеми и да няма в близост разгонени женски, които да надуши. По-добре е за костната структура да порасне напълно, но невинаги може да се издържи. Ние имахме един котарак, и ветеринарят препоръчваше да изчакаме, започна да маркира, държахме го навън, беше топло времето, да не маркира вътре, всички наши женски бяха кастрирани или твърде малки и пак надушваше котки. Видеше ли отворена врата, се спускаше вътре да маркира, аз търча след него да го изкарам, той в ръцете ми маркира. Един ден избяга да търси любов, защото в двора нямаше, и това беше, прибрахме го и веднага записахме час за кастрация, на 11 месеца, не успя да изтърпи до годината.

# 43
  • Между гори и планини
7-8 месеца и ги водя. Не мога да рискувам да започнат да маркират. Имам 4 мъжки, 1 женска, живея на село и могат да излизат свободно. В началото на пролетта, некастриран котарак означава да изчезва с дни и да де връща с бойни рани. Малкият сега е на около 6 месеца, края на януари - февруари ще е кастриран.

# 44
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Първо да кажа - хормоните, които циркулират в кръвта, но не се ползват - животното не опложда - за мъжко и не ражда - за женско, причиняват рак. Сега живеят повече и в по-добри условия, но това води по-често до развитие на тумори. Доказано е, че кастрация преди първо разгонване и активиране на хормоните намалява значително шанса за развитие на рак.

В чужбина ги кастрират до 4 месеца и са си топ.

Другото опасно при некастрираните - като избягат и се бият е, че се заразяват с болести - котешкия спин е най-лошото. Не го очакваш и изведнъж котето рухва.

И така. Иначе - избора е Ваш Grinning

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 15:06 от CvEtEmOe

Общи условия

Активация на акаунт