Най-тъп и безполезен подарък, който сме получавали

• 47 995
  • 1 074
  •   8
Отговори
# 375
  • SF
Затова книжката е била популярен подарък за малки и големи, понеже другите стоки са били дефицит. Да не говорим за тези кухите Дядоколедовци от шоколад, високи колкото от пръстите до лакътя.
Помня леля ми как издирваше двата тома на "Отнесени от вихъра" и когато баща ми ги намери и й ги подари, сякаш кола й беше подарил.

# 376
  • София /Абсурдистан
Аз съм от поколението на вашите родители и добре помня соц-а. Играчки имаше достатъчно, както и детски книжки. Имаше и други книги, но за западните автори и нашумели заглавия имаше дефицит и може да си купиш само с връзки. Или с бележка от пункта за вторични суровини, че си предал 5 кг хартия Simple Smile Обаче понякога бележката не помагаше Simple Smile Но ако искаш да купиш подарък, винаги имаше какво да купиш. Особено за децата имаше какво ли не, дрехите бяха само от естествени материи. Още помня първата си ученическа чанта / нямаше раници тогава/ също от естествена кожа, както и чантите на всички ученици бяха такива.
Имаше мизерийки с други неща - от време на време изчезваше праха за пране, за омекотител никой не беше чувал, но бързо го пускаха след 2-3 дни. Тока и водата спираха без предупреждение, в петък имаше само руска телевизия и такива работи.
Но да искаш да купиш подарък и да не може, не е имало такова нещо. Само трябваше да се купи от по-рано, защото ден два преди големите празници по магазините оставаха само боклуци и разни грозни неща.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 11:17 от The Iron Lady

# 377
Затова книжката е била популярен подарък за малки и големи, понеже другите стоки са били дефицит. Да не говорим за тези кухите Дядоколедовци от шоколад, високи колкото от пръстите до лакътя.
Помня леля ми как издирваше двата тома на "Отнесени от вихъра" и когато баща ми ги намери и й ги подари, сякаш кола й беше подарил.

Аз се каня да си ги купя. Чела съм  ги, но отдавна и ги нямам.

# 378
  • SF
Имаше мизерийки с други неща - от време на време изчезваше праха за пране, за омекотител никой не беше чувал, но бързо го пускаха след 2-3 дни. Тока и водата спираха без предупреждение, в петък имаше само руска телевизия и такива работи.
Но да искаш да купиш подарък и да не може, не е имало такова нещо. Само трябваше да се купи от по-рано, защото ден два преди големите празници по магазините оставаха само боклуци и разни грозни неща.
Това са твоите спомени. Я питай майка, други майки, ако помнят, да ти разкажат, че не е било лесно да се измислят подаръци. Или да намерят красива торта за рожден ден на пораснало момиченце, торта с украса за момче и други лакомства за празника. Ако 10 човека решат да подарят дрешка от естествена материя или кожена ученическа чанта, детето ще получи 10 еднакви тениски или 10 еднакви кожени чанти.
Мечтата на децата са били шарените раници, макар и по-еднодневки, не скучните кафяви кожени, на които драскаха с химикалка големите лога АС/DС, KISS и облепваха с ваденки от стрелбищата с ликовете на Сандра и Сабрина.

# 379
  • София /Абсурдистан
Ее сега пък торти Simple Smile имаше 2- 3 вида и от тях се избираше. Ние правехме торти и течен шоколад саморъчно, както и всякакви домашни печива. Сега като гледам цени и качество на рези неща, май пак ще върнем към традициите. Дрехите също бяха еднотипни и за цветовете не ми се говори, както и обувки. Дрехи масово се шиеха,
то тогава много жени можеха да шият и плетат. Платове имаше много и всякакви, естествени материи предимно.
Но имаше нещо друго - вървеше една постоянна кампания за стимулиране на четенето сред децата и може би затова често се подаряваха книжки. И всяко училище си имаше библиотека. Което не го намирам за нещо лошо. Ама тогава нямаше интернет много деца и възрастни четяха.
Имам всякакви спомени от това време - и добри, и лоши, но се опитвам да гледам на нещата от смешната им страна.

# 380
Ее сега пък торти Simple Smile имаше 2- 3 вида и от тях се избираше. Ние правехме торти и течен шоколад саморъчно, както и всякакви домашни печива. Сега като гледам цени и качество на рези неща, май пак ще върнем към традициите.

Точно за тази Коледа приготвих сладкиш от съхранените рецепти от мама. Скоро й разглеждах тефтерчето с ръчно изписани рецепти и си припомних за ябълковия пай, който правеше. Понеже с ябълки, орехи и канела, подхожда за Коледа. Поплаках си и за мама, но и си спомних колко харесвах този сладкиш. Само бисквитите в него са различни, в рецептата пишеше "Добруджа", такива вече няма, а и не помня какви бяха, направих го с обикновени бисквити, дано е станал добър.

Иначе свекърва ми правеше страхотни торти, не ги умея аз.

А пък баба беше шивачка, че и плетачка.

Ех....

# 381
  • София /Абсурдистан
Добруджа бисквити са обикновените бисквити. Имаше и едни чаени, те са меките бисквити.
Сетих се за тортите - имаше само три вида - шоколадова, сметанова и плодова. Който иска друга - направи си сам Simple Smile

# 382
  • Melmak
Аз явно съм по-млада от вас и понеже не съм живяла в соца много от тези неща са ми чужди. За Коледа исках истинска Барби, такива неща. Като се изнасях от майка ми пролетта (отдавна не живея там, но имах вещи в стаята си) намерих старата си Барби, оригинална. Запазих я и сега седи в едно чекмедже.
За тъп подарък казвам шоколад. От дете изпадах в депресия като ги видех. Никога не ги ядях и ги бутах на майка ми и брат ми.

# 383
Аз явно съм по-млада от вас и понеже не съм живяла в соца много от тези неща са ми чужди. За Коледа исках истинска Барби, такива неща. Като се изнасях от майка ми пролетта (отдавна не живея там, но имах вещи в стаята си) намерих старата си Барби, оригинална. Запазих я и сега седи в едно чекмедже.
За тъп подарък казвам шоколад. От дете изпадах в депресия като ги видех. Никога не ги ядях и ги бутах на майка ми и брат ми.

С моята дъщеря бяхме в Барби период. Истинска имаше една, но девер ми й беше донесъл от Германия, тук имаше само китайски. И от тях имахме много, плюс покъщнина, масички, столчета, печки и подобни неща.

# 384
От гледна точка на едновремешното (детско) аз най-най-глупавото нещо, което са ми подарявали, са кукли. Имах няколко Барбита и една къща с покъщнина, но никога не съм си играла с тях, никога. Имаше само един период, в който моята прабаба ми беше показала как се плете на една кука, та им правех шалове, но така и си останаха неизползвани. Нямам представа какво се е случило с тях и никак не ме интересува. На дъщеря ми също не съм купувала, има няколко подарени, но и тя не е играла с тях нито веднъж.

# 385
  • Melmak
Нели, аз също имах покъщнина, дрехи, баба ми беше шила дрехи за барби, тя е шивач и моделиер. Такива хубави дрехи ми беше направила, но в последната година преди баща ми да си отиде не беше добре и е изхвърлил ужасно много покъщнина, те също заминаха.

Баба ми ме научи да плета на две куки и бях изплела шалове на всички плюшени играчки, а на любимата мечка - пуловер! 😀😀😀😀😀😀😀😀

# 386
То и моята баба ме беше научила да плета, даже на мен и на дъщеря ми съм плела пуловери, но нали с две леви ръце съм, та като стигна до някакви свивки (за ръкав, деколте) и съм дотам. Давам на баба да го довърши, аз карам само правата част.

# 387
  • София
Аз съм родена в края на 80те, но си спомням, че винаги получавахме подаръци за коледа + подарък от дядо Мраз за нова година - той беше най-често портокал, банан, шоколад и нещо дребно - примерно, чорапи, шапка, такива неща, опаковани в малка, найлонова торбичка. По-късно дребните неща бяха заменени с по 10 лева на дете Simple Smile
За коледа получавахме каквото има по магазините в един неголям областен град Grinning Имах братовчедка, на моя възраст, чиито баща работеще в българското посолство в Италия и тя имаше страхотни кукли, къщи и дрехи за кукли, но аз така и не се сдобих с подобни. Истинска кукла Барби получих когато вече бях в училище, защото баща ми беше ходил в командировка в западна Европа и от там я донесе - беше балерина и още е някъде в дома на родителите ми. Най-милият подарък, който съм получавала през 90те е едно плюшено мече, което баща ми ми беше подарил за рождения ден и което в хиперинфлацията струвало почти цялата му заплата (за това разбрах доста по-късно, разбира се) - това плюшено мече обикаляше жилища с мен и до днес се подвизава в спалнята ми - не мисля, че някога бих го изхвърлила, просто ми е много сантиментален спомен от един спорни години - хубави, защото бяхме деца и имахме супер безгрижно и свободно детство, от друга страна, ужасни, защото беше супер мизерия (и студ).

# 388
Аз съм 73 набор, за Нова година подаръци имаше от предприятието на двамата родители, от пенсионерския клуб в квартала, отделно от родители и баби и дядовци. И поръчваха и дядо Мраз от театъра, та и от него. От предприятията подаръците бяха еднакви, за всички момиченца кукла, за момченцата самосвали, конструктор.

# 389
Дори да имаме спомени от соца, те не са еднакви, защото имаше някаква цикличност в появяването и изчезването на различни стоки.
Аз много обичах спящи кукли и първите ми спомени от ДГ са как Дядо Мраз ми даде една кутия и аз се чудих какво има в нея, но нямаше как да я отворя веднага. И колко възхитена бях, че вътре има кукла. А после като се появиха куклите от немския център(поне в София и Варна имаше такива, за други градове не зная) - красиви, с лъскави, меки коси, може да им се прави прическа, направо бях омагьосана. А най-любимо ми беше да взема от някоя шивачка "парцалки" и да шия рокли на куклите.
Детски книжки май имаше всякакви, досега си пазя "соц издателства" на Братя Грим, Андерсен, Шарл Перо, "Вълшебник ът от Оз", "приказките на Николай Райнов," Алиса в страната на чудесата"и още много. С твърди корици, хубав шрифт.

В един момент започнаха периодично да изчезват стоки и то най-обикновени. Имало е години и шоколад трудно се намира.

Вече в разумна възраст си спомням как се дивяхме на снимки на деца извън България, облечени като джудженца, покривки с коледни мотиви, чинии, чаши с коледни картинки. Сега са навсякъде, чак е досадно.

Обичам да получавам и да подарявам. Обаче, като четете темата за "тъпите подаръци" се вижда, че днес както няма дефицит, така е все по-трудно да уцелиш вкуса на хората.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 15:23 от Светкавица

Общи условия

Активация на акаунт