Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 12 206
  • 278
  •   7
Отговори
# 270
Radmira, а какво каза онкологът? Може би препраща за реексцизия при хирурга? Аз имах нечисти резекционни линии след операцията и се наложи повторна за доизчистване. Ако е това, изобщо не го мисли! Нищо не е подобна операция в сравнение с голямата. Бързо и с местна упойка беше при мен. Не знам защо да не пуснат имунохистохимия пак. Може да се предполага, че ще е същият резултат. При мен от биопсия и от операция резултатите бяха доста сходни, но имаше имунохистохимия и двата пъти.
Относно миглите и веждите, дано при вас не е така, но моите не окапаха изцяло, обаче останаха по-къси и рехави.

# 271
Здравейте,
Започнах Аримидекс и Верзенио.
Имам два въпроса:
1/ След Х-то веждите и миглите ми се възстановиха.
Обаче сега забелязвам, че веждите сякаш спират да растат. За косата нищо  не мога да кажа.
Пак ли ще се върна на изходно положение с вежди, мигли?
2/ някой беше казал да си пускам и чернодробни заради тези препарати.
Въпросът ми на всеки три седмици /когато си правя кръвни изследвания ли да ги пускам/ или може и по-рядко.
Благодаря на всички, които ще отговорят! 
Аз съм на Верзениус вече почти две години, при мен много оредяха веждите и косата, за момента спряха, но не се възстановиха. После ми изтъняха ноктите на ръцете и леко опадаха, сега е ред на краката. Но при всеки е много индивидуално, аз съм на диспансер в Младост, преди всяко взимане на хапчетата минавам на кръвни изследвания безплатно и чакам да излезе резултата и тогава ми изписват нови. Много ми паднаха в един момент левкоцитите и хемоглобина и ми смениха от 150 мг на 100 мг дозата, леко имам повишение, иначе казаха, че ще ги спрат за известен период ако не се покачат, късмет 🍀

# 272
  • Sofia
Нова котка,  за въпроса относно Верзениос. 1/Косата си расте с темповете,  както си расте обикновено.  Може малко да ти изтънее косъма. За веждите,  при мен на моменти оредяват,  на моменти се сгъстяват.  Миглите са си ок.  Ноктите ми станаха по- чупливи.  
2/ За кръвните. Аз си пускам ALAT , ACAT и креатинин винаги , заедно с ПКК и ДКК. Бяха ми казали да не ги пускам всеки път, но така или иначе не струват кой знае колко повече, та си ги пускам. Кръвните си ги правя във външна лаборатория платено ( 25лв). и направо отивам с тях в болницата за таблетки.
А, и да! Също ми намалиха дозата от 150 на 100,  но заради разстройството, което не можах да овладея. С по- ниската доза се понася прилично.

Момичета, получих мейл от BBCA в който пише следното:

Знаете ли, че препоръките за лечение на рака на гърдата на Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO) (https://www.esmo.org/for-patients/patient-guides/breast-cancer )за пациенти вече са преведени на български език?

Тези препоръки са създадени специално за пациенти и техните близки. Те обясняват по разбираем начин медицинските термини, използвани от лекарите, и помагат да бъдете по-добре информирани за заболяването и лечението.

В тях ще намерите отговори на въпроси като:

Колко често се среща ракът на гърдата?

Какво го причинява?

Как се диагностицира?

Как се определя лечението?

Какви са възможностите за лечение?

Какви са възможните странични ефекти?

Какво следва след приключване на лечението?

Каква е ролята на клиничните проучвания?

Какви допълнителни интервенции и групи за подкрепа съществуват?

📥 Можете да изтеглите препоръките напълно безплатно от нашия сайт:
👉 https://bbca.bg/for-breast-cancer/

Мисля, че ще е в помощ и има полезна информация.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 08:14 от Katty D

# 273
Radmira, а какво каза онкологът? Може би препраща за реексцизия при хирурга? Аз имах нечисти резекционни линии след операцията и се наложи повторна за доизчистване. Ако е това, изобщо не го мисли! Нищо не е подобна операция в сравнение с голямата. Бързо и с местна упойка беше при мен. Не знам защо да не пуснат имунохистохимия пак. Може да се предполага, че ще е същият резултат. При мен от биопсия и от операция резултатите бяха доста сходни, но имаше имунохистохимия и двата пъти.
Относно миглите и веждите, дано при вас не е така, но моите не окапаха изцяло, обаче останаха по-къси и рехави.
Благодаря за включването, Calm! Проблемът ми е, че се оперирах в една болница, а терапията правя в друга, даже в друг град. Онкологът отбеляза, че липсва имунохистохимия, игнорира въпросите ми и ме пусна на конвейра по протокол. И да, от патологията в Дървеница се ангажираха да направят имунохистохимия, но пък лекарят каза, че остатъчният тумор е повече от 5%. Сега ще чакам да излезе резултатът, но имам сериозни съмнения доколко ще е достоверен. Явно, както и marisha и Hristinal са писали, грешките там не са изключение.

# 274
Каква ти беше първата хистология?
Принципно ревизията на материала се прави преди, а не след завършило лечение.
Но винаги си трябва ревизия.
ER low, PR negative,  Her2 +, ki67 30% Хич и не съм близо до края на лечението, още куп гадости да предвидени за мен.

# 275
Ами в началото ги пускаме на две седмици, но вече само веднъж в месеца от онкото ги пускат. Имаше спад в стойностите, намалиха и хапчетата. Почна да пие бирена мая и Маоло по препоръка на онколожката, но нямаше полза. По препоръка от форума мина на Герисан и сега всичко е добре. Но това не значи, че на теб ще ти помага. Всеки организъм е различен и трябва да намериш правилната добавка, ако има нужда разбира се. Даже вече разбирам, дали ги пие. Вдига лека температура 37 и малко, започва антибиотик и на второто хапче, нищо й няма. Това се случи два, три пъти, пуснахме кръвни и ниски неутрофили. Вече не ги пропуска. Затова искам и CRP, за инфекции. Radmira, как имаш остатъчен тумор 5%, това за първи път го чувам. Ако не е сполучлива операцията, би трябвало да пише, нечисти резекционни линии.Ако не е помогнала химията е друго. Ако можеш, напиши точния цитат.
От хистологията:
Лаерална, медиална, горна, долна и пекторална рез. линини - без инфилтрация от карцинома на гърдата
Кожа над тумора - без инфилтрация
Паренхим на гърда на мястото на тумора - изразена фиброза, халинизация и огнищна осификация;
 умерено фокално възпаление; остатъчен тумор - 5%

# 276
Storytime, направи си ревизия, за да си спокойна🤗

# 277
Много благодаря, Hristinal! А направиха ли ти имунохистохимия или само хистологично изследване? Ужасно ме притеснява този остатъчен тумор, който бил повече от 5 процента. Това вероятно значи, че операцията е неуспешна. Писах на доктора, който ме оперира, но не ми отговори.
Нямам ИХХ от там заради пълния отговор - бяха открили 1 микрометастаза останала в ЛВ, но клетката се разпада при опит да я изследват, така че нямам. Обяснението за пълния отговор, въпреки че е хормонозависим, е че е по-агресивен. Аз си мисля, че може и заради това, че започнах золадекс от самото начало.
Кой доктор те оперира? Не съм сигурна какво значи това повече от 5 % - вероятно си с тройнонегативен и аз там не съм запозната, моят е хормонозависим и при него се действа по по-различен начин. Ако може някой запознат да се включи.
Да ви кажа, че от днес почнах кискали - превантивно. Вече е достъпно в много от болниците - води се програма за ранен достъп и се препоръчва за такива като мен с хормонозависим, агресивен (грейд 3) рак на гърдата. Може да се започне в рамките на 1 година от операцията мисля (при мен след почти 8 месеца). Много се чудих дали да го почвам, или просто да заложа на спорт и здравословен живот (плюс хормонална, де), защото подобрява нещата с около 10 %, но и доц. Консулова, и проф. Тимчева казаха, че това е по-сигурният вариант за мен, така че стискайте палци да го понеса добре.
Edit: Радмира, а да не би просто толкова да е отговорът и това да се има предвид. Ти имаше ли предоперативна химиотерапия?

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 10:30 от HristinaI

# 278
Всичко е много индивидуално,дори при една съща ИХХ и показатели.Голям късмет,хормонозависим да даде пълен отговор,поздравления!Золадекс ,дори от първи ден,както се казва,не гарантира такъв ефект.
То гаранции,за нищо няма...та изследвайте,търсете мнения...оптимално.

Общи условия

Активация на акаунт