Гной, афти, болки в гърлото

• 357
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, на 20г. съм и бях на Банско, където и двете вечери понамръзнах- заболя ме първо гърлото, но след това( с хапчета, чайчета) се пооправи- няколко дни по-късно отново се простудих и гърлото пак започна да ме боли достааа силно, след което венците ми започнаха да се подуват, а вчера ми излезнаха и афти по езика. Вдигнах температура и имам гной на сливиците. Въпросът ми е- задължително ли е да започвам антибиотик или е възможно да се размина и без него, за да се оправя. Благодаря предварително. ( п.с… пих доста лекарства, гаргари и тн, но още не знам дали има резултат)

# 1
Задължително отиди на лекар да прецени. Вероятно няма да се разминеш, но това е лекарска преценка след преглед.
През това време опитай с гаргара с нишадър  - половин кафена лъжичка се разтваря в около 50 мл хладка вода, жабуркаш, гаргариш и плюеш, докато течността свърши. После поне половин час не ядеш и не пиеш нищо.

# 2
Отиди до лаборатория сутринта без да си яла и пила нищо, без да си си мила зъбите, за да ти вземат гърлен секрет. Не е чак много фатално, ако си пила вода. Така ще се прецени има ли бактерия, съответно нужен ли е АБ и ако да - какъв.
Иначе - при гнойна ангина почти сигурно е, че става дума за бактериална инфекция и лечението е с АБ.
Аз лично съм пробвала буквално всякакви народни и ненародни методи, докато си чакам резултатите от изследванията. Вкл. гаргари, вкл. и нишадър. Компреси, спрейове, всичко, всички, ами докато не почна да пия АБ, налепите не мръдват. Или не, всъщност стават повече.
Тази година направих брутална гнойна ангина (стафилокок) и бях на венозен АБ. Не можах да повярвам как само след ден всички налепи буквално се изпариха, а преди това бях през час с гъргари, спрейчета и какво ли не.
Тъй че не отлагай, а бегом на изследвания и после на лекар.

# 3
Някога оправях гнойните ангини на децата с ваготил, по съвет на УНГ. До 30 мин., час след намазване, налепите падаха и започваше оздравителен  процес. Но отдавна изчезна от нашия пазар. Има го в западна Европа като алботил, доста скъп, около 100 евро.
Има вероятност аптека Ерудита да успеят и да започнат да го предлагат като екстемпорално лекарство.
Това е стара тяхна публикация за ваготил.
https://eruditabg.com/?pid=7&NewsID=250&highlight=%D0%B2%D0%B0%D … D1%82%D0%B8%D0%BB

# 4
Едно време имаше и един спрей за гърло и нос с локален АБ - Биопарокс, той също оправяше ангини. Уви, отдавна го спряха.
Едно време и Гранофуринът оправяше афти и гърла, ама в момента, това, което продават доказано поне при мен не върши никаква работа. Ходя си зелена, зелена и никакъв налеп не пада. За афтите върши някаква работа обаче.

# 5
При тази картина е най-добре антибиотик да се почне. Очевидно става въпрос за гнойна ангина, а тя си е с бактериален произход и се лекува с АБ.

Аз не бих чакала повече.
И за пускане на секрет няма време, защото резултата излиза след дни.

Общи условия

Активация на акаунт