Видеонаблюдението в училище и къде минава границата?

• 8 268
  • 209
  •   1
Отговори
# 135
Колко трябва да е глупав един човек, за да сложи камери срешу вандализъм в тоалетните? При положение, че това е напълно забранено и никоя фирма даже не би направила и монтажа? И това е човек, избиран с конкурс сред много други кандидати Simple Smile От глупав най-глупав...? Едва ли.

# 136
  • София
Закупил е всичко с лични средства, което поставя още въпроси, сам няма как да ги е монтирал - има и други замесени. Наистина коя фирма би се съгласила?

Знам, че не трябва да съдим книгата по корицата, но честно казано като го видях този директор - не ми вдъхва никакво доверие за сериозност и за невинност.

Ако на компютрите, които са иззели, намерят такива гнусни материали - то със сигурност съм за максимална присъда. Искрено се надявам правосъдната система у нас да почне да си върши работата докрай в интерес на народа, не на определени структури и хора в тази държава.

Това, че имаш някаква власт, в случая си директор на училище, не ти дава право да взимаш еднолично решение за нещо, което си наясно, че е в разрез със закона, с морала и с нормалното като цяло. Не знам и на кой нормален човек би му хрумнало.

Има и други начини за превенция на агресията в едно училище.

# 137
Оня ден гледах репортаж на Васил Иванов - за педофили. Ми един е пуснат, след като е доказано по делото, че многократно е блудствал с малолетна в селото. Ами пуснат е, свободен е в момента.
Та не възлагайте надежди големи за справедлива присъда.

# 138
  • пустинята Гоби
Този няма да го пуснат толкова лесно, заради общественото мнение.

По принцип учителите ходят в учителска тоалетна, която се ползва само от тях. Поне аз като бях ученичка беше така, сега в училището на децата е същото. Да кажат запознатите има ли учителски тоалетни в 138 мо? А сега прочетох интервю с учителка, която била ползвала тоалетните. Мале, мале..

# 139
Абе вие нормални ли сте тука една част?
Едната искала дискусия, другата няма проблем да си показва квото си показва, майки ли сте изобщо?
Наясно ли сте какво е закон и какво е нарушение на закон?
Няма дискусия и няма гледни точки.
Тия с дискусиите и другите мнения да ги питам, ако техните деца ги бяха снимали разголени в тоалетната. Пфуй!

За мой ужас даже и такива има. “Да не прибързваме, имало е погроми в тоалетните, затова са камерите, бла-бла”.

Само ще припомня, че осъденият наскоро за педофилия учител, е от съседно училище в същия квартал. И пак връзката между учител и ученик се е случила със знанието на учителите.

За мен не е достатъчно само директорът да изхвърчи. Учителите, които са знаели и не са реагирали, трябва да го последват. За мен това е равносилно на съучастие. Ако тези хора не защитават децата от посегателства, нямат работа там. Не може педофили и ненормалници, които намират за редно да гледат как деца си свалят гащите, да бъдат прикривани и това да се разминава безнаказано.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 10:20 от wild poppy

# 140
Закупил е всичко с лични средства, което поставя още въпроси, сам няма как да ги е монтирал - има и други замесени. Наистина коя фирма би се съгласила?

Скрит текст:
Знам, че не трябва да съдим книгата по корицата, но честно казано като го видях този директор - не ми вдъхва никакво доверие за сериозност и за невинност.

Ако на компютрите, които са иззели, намерят такива гнусни материали - то със сигурност съм за максимална присъда. Искрено се надявам правосъдната система у нас да почне да си върши работата докрай в интерес на народа, не на определени структури и хора в тази държава.

Това, че имаш някаква власт, в случая си директор на училище, не ти дава право да взимаш еднолично решение за нещо, което си наясно, че е в разрез със закона, с морала и с нормалното като цяло. Не знам и на кой нормален човек би му хрумнало.
Има и други начини за превенция на агресията в едно училище.

И аз това се чудя, кой в крайна сметка ги е поставил. Засега не казват да има и други привлечени... Всеки знае, че е забранено да се слагат камери на такива места, то децата знаят, та възрастен човек. Каквото и да е направил е било с пълното съзнаване, че не е законно.

# 141
Учителят по физкултура също си е на свобода, присъдата е условна.

# 142
Учителят по физкултура също си е на свобода, присъдата е условна.

Признат е за виновен. Съвсем отделен е въпросът дали е адекватна присъдата. Но е добър пример за омаловажаване.

Същото виждам и с този случай. Децата са виновни. Какво толкова е станало. Навсякъде има камери. Най-страшното е, че дори и родители на засегнати деца го правят.

# 143
Ще помоля да не ми слагаш думи в клавиатурата,  Попи, благодаря.
Присъдите в България не са адекватни, посочих два примера, на прима виста - разследването на Васил Иванов за педофил, на свобода, физкултурника също, на свобода. Тенденция е. Излагам факти. Не правя квалификации...не си проектирайте вашите неща върху фактите, ако обичате, за да има смислен диалог.

Поста ми е в отговор на надеждите на друга потребителка, за справедлива присъда.

Омаловажаването  не е направено от мен. А от съда.

За казуса по темата смятам че и МОН трябва да поеме отговорност, писах го вече, повтарям го. Който го е назначил, който не го е контролирал - носи също вина.

# 144
  • София
Аз също се зачудих дали учителят не е просто глупав и самозабравил се, но дори и да е така, трябва да е знаел, че това, което прави, не е ок.
Освен това тази дилема бързо ще се разреши, защото киберсигурност могат да проследят дали има качвани в мрежата и разпространявани видеоматериали от тоалетните. Ако това е така - край на теорията, че е глупав и пази собствеността на училището.
Иначе съм съгласна, че в тоалетните се правят страшни глупости - чупене, пушене, мазане на пода със сапун, с други гадости по стените. Учениците са безобразни и трябва да има ред и досциплина дори и в санитарните помещения, но просто не е това начинът.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 11:40 от jasmin tisane

# 145
Тета, не ти слагам думи в устата. Споменах го и ти каза, че е на свобода. Факт. Просто исках да изясним.

Между другото, за омаловажаването изобщо нямах предвид, че ти го омаловажаваш, а като цяло опитите в тази посока с какви ли не аргументи.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 12:20 от wild poppy

# 146
Това като цяло е гадна работа. С камерите навсякъде. Дори да не е забранено законово, дори да има някакви изключения и вратички.
Но и днешните поколения...някои дават мило и драго да снимат и да бъдат снимани. Та явно някои ученици се забавляват с такива простотии. Сигурно и някои учители. Изкривени представи за нещата, изкривени съзнания.
Не е добре това цялото откъдето и да се погледне. Да си получат наказанието всички които трябва.

# 147
Чета как един на друг си обясняваме кротко и нормално как камери в тоалетната не е нормално.
Това е толкова неправилно, че не е за нормално и кротко коментиране.

Педофила от предаването на Васил Иванов не е блудтсвал  просто с малолетно. А със 7 годишно момиченце. СЕДЕМ.
Има момичета, които са малолетни, но поради пубертета се момеят. Показват си гърдите, флиртуват, носят къси поли, гримират се, видимата им възраст рязко се повишава от сексуализирането им.
За мен мъж над 18, а и под няма работа с тях, но мога да допусна, че в тях виждат жена, а не дете. Като пак не намирам място някой да има сексуални отношения с такъв тип момичета, не случайно трябва да имат определена възраст за пълноление, защото тогава имат ментално съзряване, независимо колко са големи гърдите им.

Но 7 годишно дете... това е не просто неправилно, изродско е. И този човек не представлявал опасност за обществото. Виждали го били в селото с деца и кмета му казвал да не се занимава. Изродщина.

# 148
Въпреки, че съм учител все повече ми харесва идеята на американците за обучение вкъщи...

# 149
  • Варна
Не е задължително да е фирма. И един човек е достатъчен за слагането на камерите, ако директора му удари едно рамо и осигури достъп в извънработно време. Всеки търсен и кадърен майстор работи и на частно. Не е трудно да се намери някой, за когото парите са по-важни от морала и на когото директора да замаже очите с приказки за вандали в тоалетните, което налага поставянето на камери. Обяснението, подсладено с една стабилна сума, която няма да се декларира пред държавата, за много хора би било достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт