За точността

• 6 500
  • 215
  •   1
Отговори
# 105
Има един израз за “академичните 15 минути”, т.е. до 15 минути уж е приемливо да закъснееш, реално масово хората приемат за приемливо до около 10 минути.
Ще се хвана за това.
Не става дума, че ние сме педанти, а другите свободни души или че другите са индиферентни глупаци, а ние сме точните пичове.
Когато се говори за академичен толеранс, се визират закъснения поради независещи от нас причини - градски транспорт, трафик, метеорологична прогноза, болен любимец, счупена брава - от този род. Такива случаи са по дефиниция по изключение и затова се проявява толеранс - да изчакаш човек, който се е случило веднъж в годината да бъде съвсем обективно възпрепятстван.
Има обаче една порода хора, за които часът на явяване е предварително обявеният плюс академичния толеранс. Те не планират излизането си спрямо обявения час, а спрямо Х време след това, защото ‘ми то има толеранс, защо сега се нервираш’. Ето това вече дразни. Съжалявам, но аз като кажа 17:00 часа, имам предвид именно 17:00 часа и евентуално минус 5-10 мин. Нямам предвид 17:25 часа и да слушам как ‘ам то аз малко закъснях, ама нали има академичен толеранс от 15 мин’.
В темата също ясно се вижда, че напълно липсва раздразнение от някой, който е закъснял 1-2 пъти в годината, защото е влязъл в егати трафика. Раздразнението е от другите, дето закъсняват всеки път, защото ‘е кво тооолкова е станало бееее’.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 20:49 от Нарцùса

# 106
  • София
До 5мин +- надали някой се сърди, 10-15вече с предупреждение. И има една огромна разлика между рядки, инцидентни закъснения, понякога не завивси само от теб, а и от трафик, дори и когато си тръгнал не само достатъчно, но и със запас по-рано... И системни закъснения, на едни и същи хора, щото те си живеят спокойно, по собствен биологичен часовник, с който вс трябва да се съобразим.. Тези хора обикновено, не само, че редовно закъсняват, а е и с доста и за тях аз лично нямам извинения...

# 107
Ма никой не е длъжен да ви чака по 30 мин да ви се намести биологичния часовник и да дойдете. И не става дума за инцидентно закъснение, ами за абсолютно преднамерено такова... Казаха тука няколко човека, че има кой да ги търпи такива. Радвайте им се и ги пазете тези търпеливи хора!

# 108
  • Швейцария
Аз намирам за неуважение някой да ми закъснява. Не говоря за 5 минути, нито за еднократно. Но да закъснееш с 30 минути, значи си тръгнал много по-късно. Ами това нито е добро въпитание, нито уважение към този, който си е направил труда да е точен.

# 109
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Като млада винаги отивах поне 15 минути по-рано - винаги. Ходила съм в училище в 5:30, вместо в 6:30 Joy
И дълго време не разбрах защо няма никой толкова време - нямах телефон или часовник... Имах ужасен страх от закъснения.
Откакто имам деца все съм закъсняла и вечно бързам... И това ме изтощава супер много, но не ми стига времето и това е.
Любимо ми е да се оправяме за излизане - каквото и да е и да им се доходи в тоалетната... Туткави са за сега малките и това ме дразни. Мъжа ми и той се мотае, и накрая всичко е на юруш...
Много ми се ще за живея по-спокойно.

Имам една приятелка, която много обичам - тя ми е от закъсняващия тип. Но аз знам това ѝ качество и не се дразня. Рядко се виждаме, още по-рядко сме с много точен час и график. Но системни закъснения и аз не бих търпяла. Не е коректно и показва липса на уважение.

# 110
  • София
Строго погледнато, отивайки по-рано на уреченото място, ти вече си точно навреме. Също строго погледнато, ако не си точно там в уречения час, значи си закъснял. След малко може да стигнем и до квантовата физика.
Също, няколко минути е изключително разтегливо понятие и се използва в случаите на липса на точност.

И като стигнем там, ще се окаже, че времето не съществува в приетия от нас вид и няма как да закъснееш. Simple Smile

# 111
2 минути не е никакво закъснение. Съвсем навреме го броя.

# 112
Това, което наблюдавам около себе си е масова безотговорност и прехвърляне на отговорността върху останалите. И да кажеш, че е до поколение, не е. И по-млади, и по възрастни действат, следвайки мотото - аз съм центърът на света и всички да се въртят около мен.  Сега за тези два дни преди Коледа имаше типичен пример за безотговорност. Ние сме предупредили и пуснали заявление за отсъствие по семейни причини още миналата седмица. А днес имаше 4-5 души, които в 8:00 пишат - детето ми няма да посещава ДГ тези два дни, ще дойда следварително да пусна заявление.
Ами много хубаво, но за мен това е голямо неуважение и безотговорност към персонала. Най-малкото, защото тези деца са били предвидени в изхранването за деня. Все някак трябва да е било ясно, че тези хора няма да работят днес и утре поне от миналия петък. Ама защо да бързат да казват. Нека всичко е в последния момент.  И на фона на това - претенции до небесата.

# 113
  • София
Не бих се изказвала толкова категорично за празничните графици на хората. В момента в нашите обекти променяме графика по три пъти на седмица за декември и трябва да хвърлям боб за 2,3,4, януари.

# 114
Това, което наблюдавам около себе си е масова безотговорност и прехвърляне на отговорността върху останалите. И да кажеш, че е до поколение, не е. И по-млади, и по възрастни действат, следвайки мотото - аз съм центърът на света и всички да се въртят около мен.  Сега за тези два дни преди Коледа имаше типичен пример за безотговорност. Ние сме предупредили и пуснали заявление за отсъствие по семейни причини още миналата седмица. А днес имаше 4-5 души, които в 8:00 пишат - детето ми няма да посещава ДГ тези два дни, ще дойда следварително да пусна заявление.
Ами много хубаво, но за мен това е голямо неуважение и безотговорност към персонала. Най-малкото, защото тези деца са били предвидени в изхранването за деня. Все някак трябва да е било ясно, че тези хора няма да работят днес и утре поне от миналия петък. Ама защо да бързат да казват. Нека всичко е в последния момент.  И на фона на това - претенции до небесата.

Това е съвсем маловажно. Най-малкото, държавните детски градини не си планират менюто и броя порции текущо.  Бюджетът е заложен много преди това, седмичното меню - също, та дори и за вас, които сте пуснали заявление "още миналата седмица" (тази седмица започна днес), има предвидена храна. Не могат самоволно да намаляват броя порции за някой, отсъстващ за кратко.

Никакво заявление не съм пуснала аз. В петък съвсем мимоходом ме попитаха детето ще бъде ли на градина на 22 и 23.12, понеже щяло да бъде сборна група,  за родители, които са на работа.

# 115
Не е маловажно, защото когато говорихме, че детето ни ще отсъства още в началото на миналата седмица, госпожата помоли да не оставяме заявлението за петък, а ако може да го попълним преди това, така че за тях вероятно е от значение. Но дори и да не беше от "чак такова значение", както твърдите, моето вътрешно чувство за точност и коректност не ми позволява да известявам за нещо пред свършен факт. Темата е точно за този усет за точност. Моят е такъв, това е.
А това, че кукуминцинка не е пускала заявление, не значи, че масово в държавните градини отсъствията се извиняват под формата на болничен или по семейни причини и заявление задължително се пуска от втора група нататък.
Рокстар, 2,3 и 4 януари в случая никой не го интересуват, защото са официални почивни дни. Държавните институции не се интересуват от личните графици на хората, които не работят съгласно българският календар, тъй като така или иначе не работят през тези дни.

# 116
Не съм пуснала заявление, но при нас устно или по телефон са тези неща, защото не планирах детето да не ходи на градина. Просто ми намекна, че щом имам възможност да си гледам детето през тези 2 дни, по-добре да не я пускам.

# 117
  • София
Обикновено е от значение за градината, защото при малко деца правят общи групи и така учителите също имат възможност да ползват отпуска. Ако не са предупредени може да се получи да отиде целият персонал и да стоят с 3-4 дечица, вместо да са със семействата си и да си разпределят дните.

# 118
Обикновено е от значение за градината, защото при малко деца правят общи групи и така учителите също имат възможност да ползват отпуска. Ако не са предупредени може да се получи да отиде целият персонал и да стоят с 3-4 дечица, вместо да са със семействата си и да си разпределят дните.

Как да кажа, в определени периоди покрай празници традиционно си пускат сборни групи. Лятото пак ще има сборни групи, предварително са си го определили и уведомяват родителите, че ще са сборни. Ще им объркат плановете единствено, ако твърде малко деца отсъстват.

# 119
  • София
Има винаги сборни групи, но понякога предвиждат 2, а се събират деца само за 1 и учителки за 2 групи няма смисъл да ходят.
И обратното. Понякога остават в градината повече деца и тогава учителки с планирани отпуски са принудени да се върнат.
И в двата случая е неприятно да нямаш яснота до последно, понеже някои хора смятат, че светът се върти около тях или не се сещат да предупредят навреме.

Общи условия

Активация на акаунт