За точността

• 6 464
  • 215
  •   1
Отговори
# 120
По-соро, ако е необходимост, да има уведомление в какъв срок може да се заявява, ако няма някакви форсмажорни обстоятелства като болест и пр.

Иначе да, и подраняването напряга хората доста често. Аз обикновено отивам при личната преди 8, в 7:30, заради транспорта, чакаме вътре пред кабинета, защото навън е студено. Това не значи, че като сме преди работното време, тя, като дойде в 8 без 5, трябва да се разбърза веднага да отвори. Седим и чакаме кротко на някоя от пейките. Знам, защото на мен ми е било страшно неприятно някакви подранили да идват по време на обедната почивка и да напират да влизат, защото има човек вътре. Идват някакви при лекарката в 8 без 15, да речем, и се подпишат на вратата прави, 8а не изпуснат ред, веднага я подхващат с въпроси и проблеми, и тя ги пита "Може ли първо да се преоблека? Ще отворя в 8."
В детската градина също. Взимам си детето на обяд, но гледам да не подранявам, макар че вися и чакам, защото и децата, и учителите се напрягат, ако отида, докато обядват. Другите деца се разсейват, учителката бърза да подготви детето. Взимам я в момент,  в който са приключили с храненето, но не толкова късно, че да си изтървем транспорта. Дори и градският транспорт си има разписание, и за тези, които минават по-рядко, на 10-15 минути, много подраняване означава, че ще чакаме повече, закъснение означава, че пак ще чакаме повече и ще закъснеем за извънградския автобус. Така че аз лично си имам график, който върви най-добре при липса на закъснение и подраняване.

# 121
За твоя график трябва да си запознат и с графика на другите, иначе няма да си навреме.
Сега се сещам, че едно време в София, като нямаше информация на един тап/клик разстояние, масово обясняваха как ГТ много закъснява. Същите тези хора въобще не знаеха график и интервал даже на това, което ползват ежедневно - излизаш и чакаш, това им беше съветът. После като навлезе интернет в джоба, не забелязах това фрапантно неспазване на графиците, за което се говореше. Да, в час пик понякога закъснява, да, понякога минава с 1-2 мин по-късно, но всякога и всяко возило да се движи с егати закъснението не е имало. Със сигурност тролеите не са открили рязко часовника, когато се появи Гугъл.
А хора, които не знаят къде се намират и с какво да стигнат там, има и сега - идват на спирка с напълно работещо табло и пак не го поглеждат, а питат дали рейс еди кой си е минал скоро. Над главите им таблото показва , че същият идва след 8 мин… Смартфонът им е в ръцете, обаче въобще не им хрумва да видят там кога, аджеба, идва тоя рейс.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 11:22 от Нарцùса

# 122
  • София
За лекари без запазени часове и лаборатории има резон и половин час по-рано да отидеш, защото когато отидеш навреме, вече има такава опашка, че понякога ще чакаш с часове... А понякога човек има и друга работа все пак...

А за предупреждение в детската градина, частна, държавна, занималня, е напълно нормално да уведомиш възможно най-рано, защото от това, освен порциони, зависи и дали и колко сборни групи ще има, съответно колко петсонал ще е нужен и колко ще могат тогава да си вземат отпуск.

# 123
Примери от 1 до 3 - аз съм онзи, другия. Не ме е срам да закъснея, ама много ще ме е срам да броя череши, да важнича за две минути, да мрънкам на някого, защото забравил.
Пример 4 - не звъня,  освен ако изобщо няма да ходя, тогава предупреждавам от рано. Ако ми звъннат, обяснявам, ама обикновено не го правят, няма смисъл. Нямам познати, дето ще им спадне суфлето, ако не съм навреме у тях, така че, без напрежение.
Да се допълня: неприятни са ми хора, които идват 15 мин по-рано. Докато кажа Здравей и чувам Дай да мърдаме нанякъде, че замръзнах/прегрях/ отегчих се, тук съм от 15 минути.
Същата съм. Хич не харесвам педанти,  дето само мрънкат кой колко закъснял и цепят секундата на две. За мен са хора, сърдити на живота. Единствено съм точна за театър, защото затварят вратите. Изпускала съм постановки и е гадно. Не.общувам с хора, които си нямат работа и само следят кой колко е закъснял

# 124
Същата съм. Хич не харесвам педанти,  дето само мрънкат кой колко закъснял и цепят секундата на две. За мен са хора, сърдити на живота. Единствено съм точна за театър, защото затварят вратите. Изпускала съм постановки и е гадно. Не.общувам с хора, които си нямат работа и само следят кой колко е закъснял

Аха, значи когато е важно можеш да си точна. Което говори именно за небрежност и незачитане на времето на другите - нали не са влак, могат да чакат.

# 125
Ама могат и да не чакат, да не съм ги вързала. Като мине определения час за среща, всеки си решава дали ще чака или не му е важно. Разликата е, че аз няма да се сърдя, намирам го за излишно пилеене на живот.

# 126
В известен смисъл си ги вързала, макар да не е пряко с въже. Все пак имате уговорка, те държат на думата си и понасят твоето пренебрежение към тях. Поне за известно време.

# 127
  • София
Т.е. имате среща на другия край на града. Минаваш го през цялото задръстване, но не бързаш и не звъниш. Закъсняваш с 20-30 Мин и човекът си е тръгнал. Махаш с ръка и щастливо преминаваш отново целия град, за да се прибереш.
Завиждам за наличното свободно време, а си мислех, че аз имам излишно такова.

# 128
Може и да няма сърдене. Брадвата и готово. Аз си имам и друга работа и да отделя минимум половин час за път, за да пилея моя живот академично-толерантно след съгласуван и приет от всички страни час - не е моето. За нещо важно като преглед чакам, но не помня кога последно ми се е налагало, винаги ме викат на минутата макс. За срещи на кафе обаче - никой не е толкова важен.
По принцип в темата много ме забавлява колко се засягат закъсняващите Simple Smile значи все пак си знаят, но разчитат на толерантност и като не я получат, правят голям проблем.

# 129
  • Швейцария
Точността е въпрос на елементарно възпитание и уважение. Който закъснява и иска да го чакам по 30 минути, без да има някаква причина - чувствата са взаимни и няма да има втори път.

# 130
Т.е. имате среща на другия край на града. Минаваш го през цялото задръстване, но не бързаш и не звъниш. Закъсняваш с 20-30 Мин и човекът си е тръгнал. Махаш с ръка и щастливо преминаваш отново целия град, за да се прибереш.
Завиждам за наличното свободно време, а си мислех, че аз имам излишно такова.

Тя ще махне с ръка - хубаво.
Обаче как така се предполага че другият човек който също е губил време да иде до мястото на срещата трябва да махне леко с ръка и да преглътне, че не по своя вина си е губил времето?

# 131
  • София
Както вече казах - има телефони с всички приложения. Във всички случаи пиша или звъня, когато тръгвам. Елементарно възпитание, както казаха.

# 132
Примери от 1 до 3 - аз съм онзи, другия. Не ме е срам да закъснея, ама много ще ме е срам да броя череши, да важнича за две минути, да мрънкам на някого, защото забравил.
Пример 4 - не звъня,  освен ако изобщо няма да ходя, тогава предупреждавам от рано. Ако ми звъннат, обяснявам, ама обикновено не го правят, няма смисъл. Нямам познати, дето ще им спадне суфлето, ако не съм навреме у тях, така че, без напрежение.
Да се допълня: неприятни са ми хора, които идват 15 мин по-рано. Докато кажа Здравей и чувам Дай да мърдаме нанякъде, че замръзнах/прегрях/ отегчих се, тук съм от 15 минути.

А да ти е хрумвало, че всъщност си имат работа и е адски невъзпитано и пренебрежително да им губиш времето с твоето закъснение?

# 133
  • София

Аха, значи когато е важно можеш да си точна. Което говори именно за небрежност и незачитане на времето на другите - нали не са влак, могат да чакат.

А за какво говори желанието да се разпореждаш с времето на закъсняващите? В предните страници едната страна повтаря "Аз съм заета и съм отделила един час" и "Аз мога да дойда/идвам тогава, значи и другите могат". Излиза, че другият е виновен, защото ти си решил без да го питаш, че всички ще се съобразяват с твоите интереси. Самосиндикалните решения важат само за вземащият ги, за останалите са пожелателни. Могат да ги спазват, могат и да не ги спазват. Стоите, защото сте решили - отговорникът за стоенето ви е на едно огледало от вас. И аз съм бил в тая роля, ама не съм хейтил другия за моите решения, защото са си били точно мои.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 01:12 от Странната птица

# 134
  • София
Какви самосиндикални решения? Нали двама/или повече са участвали в уговорката и заедно са се разбрали за час, който би следвало да е удобен за всички... Значи следва в този час да си на уреченото място...
По твоята логика ти иди другаде, щото някой се разпорежда и къде да бъдеш... Пък негов проблем, че не е там...
Или уговорката да е... Утре ще се видим ли едикъде си... Ама кой когат мине от там през деня, ако се засечем супер, ако ли не... Здраве да е... Нали сме минали все пам през едно и също място...

Общи условия

Активация на акаунт