За точността

• 6 579
  • 216
  •   1
Отговори
# 210
Аз от това което чета тук стигам до извода, че поука не помага, а е като болест - не могат да го  махнат.

# 211
  • София
Със самодисциплина всичко е възможно. Аз бях от вечно закъсняващите, включително и за работа. В последните години гледам да сведа закъсненията до минимум. Приложенията за транспорт доста ми помагат.

# 212
За работа съм закъснявала, когато съм работила за себе си. Но не ме е чакал никой. Не съм работила с клиенти. Просто съм по-продуктивна вечер. Сутрин така или иначе дреме само. Сега работя само нощем и е идеално. А с приятели така или иначе се разбираме да се вземаме от къщите. Има ориентировъчно време.  Например " Сред 6 съм в къщи"  И това е. Аз и без друго не си уговарям срещи с хора, които не са ми много близки. Но, но! Бих ги чакала часове. Чакали са ме и мен. Щом не идват, случило се е нещо. По-рано нямаше мобилни телефони. Един път чаках едната ми приятелка 2 часа и накрая се домъкна с такси и спукана глава. Ударила се, минала през бърза помощ и идва, защото знае, че ще се притеснявам.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 01:31 от zavs

# 213
 Да си сметнеш времето което ще ти отнеме за да стигнеш от едно място ( дом, да кажем) до срещата (кафене, да кажем) се изисква не повече от първоначална интелигентност и мин познаване на терена ( а ако не го знаеш си има гугъл мапс, даже ще ти каже за колко време ще стигнеш).
За мен хора които закъсняват без сериозна причина повече от 10-15 минути им липсва мин интелигентност и уважение към мен.
Един път прощавам, трети път - няма.
Такива хора не си заслужават загубеното време.

# 214
Ако е важно, ходя поне с 15 по-рано. За летище не ми се казва, колко по-рано ходя. От години работя по график и винаги съм първа.
Обаче за близките, вече писах. Нямаме точен час така или иначе. Само приблизително. Аз не се събирам да ям и пия и не ходя никъде с хора, които не познавам отлично. Тоест цял живот. Интелигентността е вродена и генетично обусловена, ако е малко, няма как да стане повече. Joy  Има доста гениални хора, скарали с времето, така че не бих разчитала на точността за мерило Grinning
Ако по някаква причина имам среща с друг човек, го възприемам, като работа, тоест ходя по-рано. 
Вероятността да съм точна с човек за когото не ми пука е огромна.

# 215
Офтопик, но това е принципен въпрос. Интелигентността на даден човек се променя през годините. При това флуидната и кристализираната интелигентност се променят различно.
Ето една статия по въпроса, която обяснява накратко теорията на Реймънд Кател:
https://maestrovirtuale.com/bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D … 0%BE%D1%81%D1%82/

# 216
  • София
На мен малко ми звучи неадекватно изказването, без извинение - уж сме навреме, даже по-рано, защото такъв ни е натюрелът, обаче се наемане като японски багер на баир как може някой да критикува закъсняващите? Някак, как да кажа, такова наемане не звучи като философско дискутиране на принципен въпрос, ами баш като редовно закъсняващ човек, който се нервира, че не му толерират закъсненията.

Всъщност е реакция на вербална агресия, която тук се явява писмена, както и придаване на несъществуваща важност на нечие време и ангажименти. Когато закъсняващите в темата трайно почнат да го правят и да се заяждат с подраняващите, навирайки ги в миша дупка, ще сменя лагера, защото друг ще има нужда да се застъпя за него.

Балансьор съм, ако мога да се изразя така. Следя за това носовете на всички обсъждащи да са под правилен ъгъл, т.е. без излишно вирене. Доста ограничено е да се смята, че защитаваме някого само при идентифициране с неговите принципи и разбирания. Хората не са чак такива нарциси и завършени егоисти.

Общи условия

Активация на акаунт