🍒 Черешката на тортата - нов сезон 🍒

• 144 326
  • 1 566
  •   4
Отговори
# 1 515
Направи ми впечатление как бързо се хранят Чоткин и Дънди. Тия хора дъвчат ли изобщо. Лапат, гълтат и туй то. Успяват ли да се насладят на храната въобще.
Пп А си мислех, че аз се храня бързо. Joy
Обаче тия са на светлинни години пред мен.
Пп Чоткин наистина има психо поглед, но изглежда добро и свястно момче.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 22:49 от Джаста Праста

# 1 516
Браво на Чоткин. Много приятно меню...заслужил си и победата в Хелса! И там беше много сладък, пъргав, схватлив, всеотдаен, а и страшно човечен!
Злата прехапа език и даде десет, и тя има положително развитие...в Хелса беше змия.
Станислав очаквам също да е с 80 точки! И той е добър и амбициозен готвач!

# 1 517
Страхотна вечеря! Страхотна вечер! Страхотна седмица!
Семейно се насладихме на епизода.

Май отпадна ветото на ММ за Черешката, наложено след участието на Яница. 👀🤣

# 1 518
  • Euskal Herria
Бях останала с впечатление, че родителите на Чоткин са в Италия. Обаче от обясненията му тази вечер, разбрах, че всички са си в България.
Очаквах, че и Камелия ще бъде тази вечер, но този път Чоткин абсолютно сам се справи с всичко.

# 1 519
Тоя лигльо ми наду главата. Не понасям хора, които говорят много и без съдържание. Позьор!
Точно казано! Празнодумци с логорея не понасям и аз.  Онзи вентролога е същата история. И Ненчо Илчев, и Димитър Рачков... И си мислят, че са много забавни!

Браво за вечерята на Дънди, даже Манчев го похвали и то звучеше искрено!

Иначе, и четиримата цитирани всъщност СА изключително забавни. Гледат ги дестеки хиляди българи по представленията им, а когато са по ТВ - милиони. "Проблемът" е във вашия телевизор Wink.

ПС Мога да се съглася, че Рачков, след 20г+ на екран е с изтъркани номера, но пак остава топ комик.

# 1 520
  • София
Чоткин ми е симпатичен, ама цял сезон се нагледахме на такива ястия и не ми беше толкова интересно, напомни ми на мусаката на Валерия. Сладоледът бих пробвала с удоволствие. Дотук менюто на Дънди ми беше най-интересно, не бях чувала за такива сарми и десерт. На Златка основното също изглеждаше чудесно, както и десертът. И на тримата бих дала 80 точки.

# 1 521
Златка е абсолютно права. Да не наричат авторските си рецепти с имена на класически ястия. Нека творят нови рецепти, но "мусаката" и "тиквеникът" не са това, което им сложи в чиниите.

Всъщност класическата мусака, въобще не е това, което ние си представяме. Това е побългарена версия, която в някои краища на България дори не се прави с картофи, а с патладжани. Та по тази логика, ако сервираме на някой арабин “класическа ни мусака”, ще се гръмне. Мусаката идва от близкия изток и е мноооого далече от това, което ние разбираме.
И всъщност излиза, че въобще не би трябвало да е проблем мусаката всеки да я прави както си иска:)

Между другото ми направи впечатление, че Чоткин е овладял доста добре българския след няколкото години живот в България. В Хелса имаше сякаш големи затруднения с езика. Много го харесвах още тогава, толкова енергия и отдаденост има това момче. Помня как се пързаляше и падаше от бързане, голям е образ.

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 03:21 от Joy Ness

# 1 522
Доста добре Чоткин, браво. Заслужени 80 точки.

# 1 523
  • София
Страхотно представяне на Чоткин!👏
Очаквам същото и утре.

# 1 524
  • Sofia
На вечерята появи ли се неговото либе?

# 1 525
Не. Не се показа.

# 1 526
АИ какво каза

Откъде произлиза ястието "мусака"?

Gemini said
Историята на мусаката е истинско кулинарно пътешествие през вековете и границите. Макар днес да я свързваме основно с Балканите и Близкия изток, нейните корени са по-дълбоки, отколкото много хора предполагат.

Ето основните етапи в развитието на това любимо ястие:

1. Арабският корен
Смята се, че прародителят на мусаката произлиза от арабския свят. В средновековна арабска готварска книга от XIII век (Kitab al-Tabikh) се споменава ястието maghuma – задушено месо с патладжани. Самата дума „мусака“ идва от арабското musaqqaʿ, което буквално означава „напоен“ или „охладен“.

2. Османското влияние
По време на Османската империя рецептата се разпространява из целия регион. Турската версия на мусаката обаче се различава от нашата – тя не е на пластове, а по-скоро наподобява запържени и задушени зеленчуци (патладжан, тиквички, чушки) с месо, често сервирани със стайна температура.

3. Гръцката „революция“ на Николаос Целементес
Версията, която днес познаваме като „класическа“ (подредена на пластове и залята с гъст сос), е сравнително модерна. През 1920-те години легендарният гръцки готвач Николаос Целементес решава да „европеизира“ гръцката кухня, като премахне част от ориенталските влияния.

Той добавя френския сос Бешамел най-отгоре.

Подрежда продуктите на стриктни пластове.

Така се ражда модерната гръцка мусака с патладжани, която става световноизвестна.

4. Балканските вариации
На Балканите (България, Сърбия, Румъния) ястието претърпява местна адаптация. Тъй като патладжанът не винаги е бил толкова достъпен, той е заменен от картофи. В България заливката обикновено е от кисело мляко, яйца и малко брашно, което я прави по-лека от тежкия гръцки бешамел.

Любопитен факт: В арабските страни мусаката често се сервира студена като предястие (подобно на салата или разядка), докато на Балканите тя е задължително основно и горещо ястие.

# 1 527
Хареса ми  представянето на Чоткин.
С опуления му поглед съм свикнала още в Хелса. Супер беше, че не навря Камелия, а си готви сам, обясняваше подробно какво и защо.
Десертите с тиква вече ми идват бая в повече, честно!

Златка, умря на мъка горката. Даде пълен брой точки само защото знаеше, че ще я нарекат злобарка, каквато и е.

От Станислав не очаквам по-малко довечера.

# 1 528
Златка, умря на мъка горката. Даде пълен брой точки само защото знаеше, че ще я нарекат злобарка, каквато и е.

Защо да е злобарка? Абсолютно адекватно и нормално се държи, това, че не се лигави и не се хили постоянно не я прави злобна. В критиката си беше права, и аз съм на нейното мнение.

# 1 529
  • София
Аз не понасям Станислав и едвам ще го изтърпя довечера. Надявам се Чоткин да спечели тази седмица или поне Дънди.

Общи условия

Активация на акаунт