Прекрасните хора в живота ни

• 2 567
  • 27
  •   1
Отговори
Вдъхновена от другата тема, за невъзможните хора, в която бях поканена, и може би ще се включа, когато съм готова, и му дойде времето, реших да пусна тази - за невероятните и прекрасни ангели в живота ви.
Мисля, че всички имаме нужда да си върнем малко вярата в човечеството, така че аз почвам.

Моят Ангел е баба ми. Милата ми баба. Сигурно сега очаквате да захвана някоя кринджава история за вековната мъдрост, която е събрала, за съветите, които ми е давала за мъжете и как трябва да ме носят на ръце, а аз нежно, с мъдрост да ръководя дома и да ме познават от врата на долу. Никакви такива, баба ми я беше срам да говори такива глупости. Тя си беше проста, селска, отрудена жена, с някои ясни правила и навици, които вярваше, че удължават и подобряват живота.  Молеше се всяка вечер на Богородица и непременно изпиваше една чаша ракия с вечерята. 'Требва, баба да сА уважаватИ и да сА слушатИ'.. и толкова, с това се изчерпваше цялата ѝ философия за връзките. Дълги години ми трябваха да осъзная, че това 'Да са слушати' не е да го слушаш, като ти каже да му направиш вечеря, или да си послушен. А да слушаш, когато има да ти каже нещо.
Та, за баба -тя беше най-добрият, искрен и наивен човек, когото познавам. Нямаше човек, който да не я обича, а тя на свой ред и в най-голямата отрепка виждаше само добро. Баба си отиде, не съзнавайки колко е жесток светът. Тя вярваше, че човек е продукт на средата си, но в същността си всички се раждаме добри, и трябва само малко любов, за да може човек отново да се върне към тази си същност. Всъщност, радвам се, че така и не прозря, някои хора са просто ... Зли...

Спомням си още, как тичах при баба за да не ме бият нашите. Тя, широкоплещеста и набира жена, грабваше точилката, заставаше решително пред мен и казваше 'Под моя покрив никога не е било удряно дете, и сега няма да има'... А после ме гощаваше пребогато, докато мрънка 'Да им се невидим и душмани, на детето си го изкарват'
Казват, че хората от село нямат жал към животните и са свикнали да ги колят и ядат, затова тези неща не им правят впечатление. Не и баба, тя за всяка една кокошчица плачеше като за дете. А беше и много сладка, когато пилетата се биеха, тя ги разтърваваше, плачеше и нареждаше 'Нимой тъй, ма, бабоо, братя сти вий, братя'. Баба беше много лакома, обичаше да яде и си хапваше с удоволствие, но от агънцето Мишо не яде. Чинията стоеше пред нея, а до чинията - приборите останаха непокътнати. Само видях, как ѝ се пълнят очите. Знаех, че не може да сподели на никого какво ѝ е, знаех, че сигурно, когато е била малка, пак така е плакала за някое агънце, но са ѝ казали, че това е глупаво и да стои гладна тогава.

Баба и дядо бяха една от малкото двойки от това поколение, които се обичаха. По свой си начин. Когато дядо си отиде баба не спря да страда. Всеки ден в продължение на 15 години. Всеки ден. Никога не е дала израз на това, което чувства, никога не е държала речи, както онези претенциозни бабички от 'Стопанката на Господ', например. Но тя говореше за него. Разказваше ми смешни истории от младините им, разказваше ми как я е ухажвал по вечеринките, как са ходили на почивки като младо семейство, показваше ми снимки. Баба не помнеше на кой етаж живее, но помнеше скандалите им и хубавите им моменти, сякаш са били вчера.

Накрая, в последните си мигове, тя познаваше само един човек, дългоочаквания си внук, и мое дете. Тя ме питаше час по час коя съм и какво правя там, но когато видя бебето, каза 'Ох, ето го на баба милото внуче'. Малко след това ме помисли за майка си.. а след това...всички знаем...
Липсваш ми бабо, извинявай, че не взех кифличките онзи път. Ако знаех, как ще ми липсват кифличките ти, щях да намеря време, знам колко плака. Обичам те

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 21:36 от Alpaca

# 1
Има незабравими, няма незаменими.  И моята баба е незабравима, но явно се оправям и без нея. Иначе най-близкото до незаменими са детето и половинката.

# 2
  • София
Единственият баш незаменим човек съм аз самата. Всички други са в живота ни за известно време, после идва друг период.

# 3
И аз съм на мнение, че незаменими хора няма, с изключение на родителите за детето докато е малко (първите 20 години от живота му) и детето за родителите си.

# 4
Мисля, че незаменимите хора не е точна формулировка.

Може би имаш предвид хората, които са ни формирали или, които са оставили положителен отпечатък в живота ни. Хората, за които сме благодарни, че са или са били в живота ни.

Такива хора има Слава Богу през всички периоди на живота ни. Хора, изиграли ключова роля, дали са ни ценности(насоки, мъдрост, знание), насочили са ни в посока, подкрепяли са ни в критичен момент. Изпитвам дълбока благодарност и обич към тези хора, но това не означава, че са незаменими. Всичко тече - Всичко се променя и хората около нас. Всеки има своето значение към дадения момент.

Може би единствено незаменими са децата ни. Никой не може да заеме тяхното място и значение. По абсолютно никакъв начин. И ако се развали "правилният ред". Би зейнала дупка, която нищо и никой няма да запълни и да има други.

Незаменими хора не сме и ние самите. Живота няма да спре, ако нас ни няма.

Иначе разбирам носталгията ти по баба ти. Като мине време, хората романтизираме такъв тип отношения.

# 5
Естествено,   че има незаменими хора. Приятелите ( истинските), децата ни и всичките ни любими близки. Някои хора оставят по-дълбока следи от други и не можеш просто да ги замениш, като болтчета и гайки.  Живот ще има и след нас, но ние живеем.в настоящето, нали така. И в този миг от вечността за мен има хора, които нямат аналог. Отказвам да приема че съм част от машина, която се състои от елементи, които се сменят, след като се изхабят и счупят.

# 6
Тази баба е една достойна жена.
Малко са тези, които са живели като нея в нейното време.
Сега са още по-малко.
Всеки гледа да живее както е най-леко.

# 7
  • Пловдив
И аз съм на мнение, че незаменими хора няма, с изключение на родителите за детето докато е малко (първите 20 години от живота му) и детето за родителите си.
+1. Има много ценни хора в живота на всеки - приятели, роднини, но по-скоро това е общото правило.

# 8
А аз не вярвам, че има "заменими" хора. Всеки един е уникален и ни е докоснал по различен начин, имайки своето място в историята ни.

# 9
Аз бих казала че на този етап това са майка ми, мъжа ми , сестра ми и приятелката ми от университета.
Просто всеки от тях ми носи много радост и утеха и живота е хубав така, мога да иькарам без други хора, стига тях да ги има.

Иначе има заменими хора,  такива дето просто минават за някакъв период и си продължават по техния път.Има някакви хибави мигове, но не трайни.Забравят се.

Аз го меря по това , колко ще ме боли, ако загубя някого.
Тези хора ако изчезнат мисля че никога няма да ги прежаля и се опитвам да ценя всеки момент с тях .

# 10
  • София/Севлиево
Няма незаменими хора и според мен.Такива , които да помним вечно да,но не и такива, които да не могат да се заменят.Майка ми си отиде преди 20 години и малко в разцвета на силите си(три месеца преди да навърши 40).В началото плаках,страдах ,даже паник атаки получавах(тя почина пред очите ми в ръцете на 17-годишната ми тогава сестра).Мислех си,че нищо няма да я замени,но се родиха децата(моите и на сестра ми) и празнината се запълни.Пък и приживе мама казваше,че не иска да плачем за нея,а да се радваме на живота и да го живеем с усмивка.Опитвам се да го правя...

# 11
За мен са мъжа ми и дъщеря ми. В смисъл, аз не си представям живот без тях. Simple Smile Ако един ден с ММ се разделим или не дай си боже, нещо му се случи, аз няма да се омъжа повторно. Просто не вярвам да срещна друг човек, когото да харесам толкова много, а да живееш в огромната сянка на бившия сигурно няма да е приятно за когото и да е. За детето няма какво да коментирам, то е ясно.

# 12
  • София
Незаменими са ми мъжът ми, децата, сестра ми и нейните деца. Родителите ми ги обичам, но като тяхно дете съм приела, че ще си отидат някой ден. Може би се има предвид незабравими? Хора,които са оставили някаква следа?
Такава е прабаба ми, например...Очевидно живея и без нея, но е незабравима и непрежалима за мен.
За сестра ми, майка ми, за вуйчо ми също. Тя е отгледала всички нас-децата си, после внуците,правнуците и видя и един от пра -пра-внуците. Детството ми е предимно тя, другото са скандалите на родителите ми.
Помня как изглеждаше къщата, когато тя беше жива-градината, как и какви животни отглеждаше. Нещата на които ни научи, историите, които ни разказваше. Един друг свят беше и тя, и като цяло онова време.
Но наистина незаменимите хора са ми най-близките-любимият ми и скъпите ми същества, които носят моята кръв.

# 13
Явно не съм се изразила добре. Искаше ми се да отворим тема, в която да опишем позитивни и светли хора от живота си. Аз лично имах нужда да прочета, че там някъде все още има добри хора, които са запазили човечността си
Ще променя името на темата, защото май води до объркване. Макар че за мен незаменими хора определено съществуват

# 14
  • Down south
Незамени ми са баща ми, дъщеря ми, сестра ми и приятелката ми от 30+ години.
Добре де, и мащехата ми, която беше, е и остава незаменима Hug
Знам, че понякога чете тук Blush

Общи условия

Активация на акаунт