Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 12 427
  • 467
  •   2
Отговори
# 345
  • у дома
Сега не мога да намеря къде,но беше казано,че ако задачата изисква формула тя ше бъде дадена/това за зад от ток,плътност ,мощност и прочие/.
Аз лично съжалявам за отпадането на задачите от ПН,защото
не бяха трудни и децата се справяха с тях-сега на тяхно място какви зад и с колко подточки ще бъдат е неизвестно.

# 346
Няма как да знаем дали бяха трудни, защото не сме видели какво би се случило в истинското НВО Simple Smile в сборниците има някои наистина трудни подточки в тези задачи. И това, че първата година ще пуснат по-лесни, за да замажат очите, не значи, че следващата година няма да сложат много сложни варианти.
Най-вече допусна се непроверени сборници да залеят пазара. Не отговарят на предварително заявеното от МОН - задачи, които се решават със средствата на математиката. Има подточки, които изпитват на знания от предметите, без никакви изчисления в тях.
Заради това казвам, че основен проблем е рязкото въвеждане. Трябваше да си заложат ясни правила, да се прегледат сборниците и да бъдат издадени само след одобрение от МОН, че отговарят на изискването да не проверяват знанията по предметите, а само математически умения и без подточки (за да се спази броя на задачите). Тогава биха се нарекли практически задачи - с термини от науките. Хмични елементи, скорост, време,  мащаб и т.н., които и сега са си в математиката. И то е хубаво наистина човек да си сметне процент отстъпка в магазина, лихва, концентрация на смеси, квадратура на плочките. Математиката може да бъде чудесна практическа наука.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 12:27 от Shushi2

# 347
Здравейте, аз също съм доволна, че отпаднаха интегрираните задачи, заради неяснотата при тях. Не е добре обаче, че остана по-големият брой. Стресът и умората ще доведат до технически грешки, които обикновено не правят децата…

При нас урокът по БЕЛ е един на седмица. На него се анализират произведенията и се проверяват тестове по текущия материал, които са дадени за домашно. Обясняват се по-подробно сгрешените задачи. Правят и ПИ веднъж в месеца, на допълнителен час. Преразказите също са за домашно, проверяват се от госпожата и след това се обсъждат.

# 348
Трябваше да ги направят като приложения на математическите методи,  но преди това да включат часове за тези приложения.
Или тези задачи да участват отделно от математическата част на изпита в балообразуването.
Ако беше толкива добър замисълът, защо не се осъществи миналата година, когато льоьото беше лично засегнат? Само това се замислете.

# 349
  • Където морето целува небето...
Имаме ли някакв шанс нов министър да върне миналогодишния формат и да спре чуденката какви и колко ще са новите задачи с отворен отговор и с по колко подточки?
Също има ли срок в който Вълчев трябва да качи модел по новия формат?

# 350
  • Пловдив
Имаме ли някакв шанс нов министър да върне миналогодишния формат и да спре чуденката какви и колко ще са новите задачи с отворен отговор и с по колко подточки?
Също има ли срок в който Вълчев трябва да качи модел по новия формат?
Мен ме интересува повече дали нов министър ще отмени безумните указания за ДПП,защото още съм  бясна,даже повече.Подигравка е ,че уж са само първоначални насоки и нямат силата на нормативен акт,а училищата са принудени да ги спазят .
Толкова вредно същество за образованието ни не сме имали

# 351
Родителите, които се притесняваха от неяснотите на интегрираните задачи, сега по-спокойни ли са какво точно ще включва НВО? И то само няколко месеца преди НВО-то?

# 352
  • Пловдив
Родителите, които се притесняваха от неяснотите на интегрираните задачи, сега по-спокойни ли са какво точно ще включва НВО? И то само няколко месеца преди НВО-то?
Аз за тези  задачи имах опасения, че ще са елементарни.Предпочитам по -трудни,а не да има струпване във високите точки и деца,заради технически грешки да не се класират за желано училище.
По -обективно ще е отсяването с по-трудни задачи,това сме го коментирали много пъти.
По -добре да има бал 300 и примерно 200 деца с по- висок бал,отколкото да има бал 400 и 300 деца с по- висок бал.Колкото по-малко са с повече точки шанса за по желано училище расте

# 353
Интегралните отпаднаха от НВО, но частните училища не се отказват от тях и ще ги има в техните изпити.

# 354
  • София
Нито с интегралните, нито след отмяната има нещо ясно, което да вдъхва спокойствие. И това е най-вече заради липсата на ясен формат. И за тези, дето казваха “е, кво пък толкова, задачи като задачи и такива винаги е имало”- ми не са и нямаше яснота какво точно ще бъде, понеже щеше да е за първи път. Като не е толкова важен формата, ми закривайте я тая поща с натрупана емпирия от един и същи формат и децата да си решават от учебника… Пък аз ще взема да се пусна на един САТ, понеже говоря английски, както ще изкарам един Agile practitioner, понеже имаме дейли скръмове по един проект 😂 Тая  година във Вилнюс се возих с автономна градска кола, у нас- Иван да смята на баба си диоптрите. Понеже “децата не можели да трансформират практически ситуации” според капацитета по образование… То няма и да им трябва изобщо, докато станат работна ръка с тази скорост на развитие на света. Ако остане такъв де, че много се навъдиха освободителите 😂
У нас няма ново, пубертетът е във фазата на тъсенето на индивидуалност и заявяване, пуска дълга коса.. Ваканцията си отспахме всички. На курса по МАТ са ги информирали, че няма да има интегрални задачи, но никой все още няма идея какво точно ще го бъде.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 15:55 от Beeps

# 355
  • shumen
Beeps,моя пубертет е същия.Само,че него само прическите са му в главата и топката.
Днес с 300 зора го накарах да реши някоя задача от сборника.
По МАТ са започнали Геометрията и за сега се справя.

# 356
Преди години пуснах жалба срещу едно действие на учителка. Директорката изпрати жалбата на самата учителка, знаейки, че тя ще излее гнева си над децата. Цяла седмица им крещеше (4 клас), говореше им, че майките им са неблагодарници и беснееше. В резултат родителите се настроиха против мен, че е станало "по-зле". Че не е трябвало да пращам жалба "на учителката". Не! Аз не я пратих на нея, защото знам каква е. И в жалбата изрично упоменах, че не трябва да стига до нея, защото ще пострадат деца. Директорката взе това решение и тормозът беше нейна вина. Не моя.
От този ден знам, че ние родителите се манипулираме лесно и се ползваме за маша да се караме един с друг.
Сега виждам, че този метод се ползва от самото министерство и по този начин са научени директорите, РУО и всички.
Да стане по-лошо, за да не смеят тия мизерници родителите да се обаждат! За какви се мислят?
И ми е мъчно, че тук намирам подмятания и реплики против майките, които са подали жалба срещу НВО.
ДА! Стана по-зле и то е, защото министърът нарочно го направи. Можеше да отмени новия формат, но вместо това ТОЙ избра да остави увеличен брой и отворени отговори, С ЦЕЛ да има тормоз над родителите. А не с официално обявената цел да нямало несигурност. НАПРОТИВ това действие е умишлено създаване на несигурност и ако сме слепи да го видим, си заслужаваме съдбата.
Учител като види колега да тормози ученик си затваря очите. А ние като видим някой да тормози родител, скачаме срещу родителя, че си е търсил правата. Сами се закопаваме. Не се защитаваме.

При тази гавра на министъра с децата ни трябваше да скочим като един. Да се спази предписанието на съда да не се въвежда ново НВО. Дори волята на съда не уважи този министър, а увъртя нещата. Трябваше да скочим на мига да го принудим да се съобрази с мнението на съда и да изпълни Определението, така както е написано. Ние го оставихме да безчинства. Протест нямаше, отзвук нямаше.

# 357
Само че аз и детето ми харесвахме интегрираните задачи. Имаше смисъл в тях, имат практическа насоченост. Та как да скочим като един?  Защо трябва само българският и математиката да определят гимназията на детето ми? Зубренето на тези, наизустяването на еднотипните задачи да дава предимство? Защо децата, на които математиката е трудна, да  отиват в третокласно училище?

# 358
  • София
Имаме ли някакв шанс нов министър да върне миналогодишния формат и да спре чуденката какви и колко ще са новите задачи с отворен отговор и с по колко подточки? - по принцип би могло. Както Вълчев сега си измени първоначалната заповед, така може нов министър да приеме ново изменение на същата.
Също има ли срок в който Вълчев трябва да качи модел по новия формат? - Няма такъв срок, но първо новото изменение на заповедта трябва да влезе в сила, а това може да стане след изтичане на срока за обществено обсъждане, който е 9 февруари. Вероятно в края на февруари ще има нов модел и то в зависимост от това какво реши новият служебен министър.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 17:38 от sanaka

# 359
Аз задачите не мога да кажа дали харесвам, защото никой от нас не е видял нищо създадено с мисъл и обяснено и представено в цялостен вид.
Да, харесвам идеята да ги има и не считам, че два предмета трябва да се изучават с предимство. Но не е това начинът.
И като са го хванали в нередност -  променя изпит месец преди началото на годината, да прави двойна гадост.
Трябва да се борим за справедливост и спазване на законите на Република България. Това е единственият начин да се оправим. Този човек си позволи публично да не се съобрази с Определение на съда. Да покаже, че е над закона. Съдът е официален огран на  държавата! Не бива да се позволява един човек да демонстрира публично, че не го интересува мнението на съда.
Изобщо не обсъждам темата дали харесваме задачите. Нещата са много по-дълбоки от това. Очевидно е, че ще ги има. Ако не сега, то следващата година. ОК! Няма проблем. Но до тогава вероятно ще има яснота, модели и правила. Вероятно някаква форма на диалог. Може би промени в учебни програми преди промяна на изпит?

А да скочим като един го казах относно гаврата - да остави новата форма на изпита, но с математически задачи. Не може някой да ни се подиграва в лицето и нарочно да се гаври с учениците като демострация на сила и с посланието да не сте посмели да пускате жалби. Не е редно в една правова държава това да се случва.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 17:34 от Shushi2

Общи условия

Активация на акаунт