Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 17 697
  • 648
  •   5
Отговори
# 330
  • Някъде по Дунава
Здравейте,
децата Ви пишат ли преразкази по време на урока (частните уроци) или госпожата дава само за домашна?
На частния урок синът ми наваксва пропуските от училище. Учителката там е доста мудна и отвеяна. У нас с мен пише преразкази.

# 331
  • у дома
Няма логика да прави преразказ или да решава ПИ по математика и учителят да взима пари за това,че го зяпа как пише...На урока учителя трябва да е проверил преразказа или ПИ и да обяснява пропуските.

# 332
Няма логика да прави преразказ или да решава ПИ по математика и учителят да взима пари за това,че го зяпа как пише...На урока учителя трябва да е проверил преразказа или ПИ и да обяснява пропуските.

Моето дете ходи 2 пъти на урок по БЕЛ,
в момента на частните уроци взима първа част на ,,Една българка'' и преизказно наклонение;
Учителката не спира да му дава работни листове, ПИ, тези и кратки тези за преразказ - всичко правят в час за време, проверка и анализ на това, което е направил.
По литература четат творбата в час и правят детайлен анализ на всичко важно.
Домашна му дава всеки път. Мисълта ми е ,че при нея материалът се упражнява всеки път, последният път му даде за домашна четири страници работен лист върху целият материал, взет дотук по български - местоимения, причастия, глагол, еднородни части, синтаксис, редакция на грешки.
В нас има поне 10 теста от повестта ,,Немили-недраги'', които тя е давала и са правили и в час, и тук за домашна.
Въпрос на работа от страна на учител е. При моето дете материалът е взет, анализиран, но и в същото време без тестово задание не е останал.

# 333
  • у дома
Ами ето-самата вие казвате,че ходи 2 пъти на урок-тост спокойно може тестове,преразкази,тези ,ПИ да си ги прави у вас,/повечко след като така и така се дават за ДР,/а там само да се коментира и обяснява и ще се ходи не 2 пъти,а 1 път на урок.

# 334
При нас не се плащат допълнително. Госпожата осигурява такава възможност на всички, които желаят. Аз го отчитам като голям плюс. В къщи се прави поправка.

# 335
Ами ето-самата вие казвате,че ходи 2 пъти на урок-тост спокойно може тестове,преразкази,тези ,ПИ да си ги прави у вас,/повечко след като така и така се дават за ДР,/а там само да се коментира и обяснява и ще се ходи не 2 пъти,а 1 път на урок.

Първото ми дете посещаваше тази учителка, работиха по същия начин. Изкара 96т. , вече е 11.клас в немската.
Учителката никога не е искала и настоявала детето ми да я посещава два пъти, аз съм решила така.
Нека все пак не забравяме, че български и литература са два отделни предмета. Резултатите сами по себе си говорят.
А и има нещо друго, ученикът винаги може да си направи теста и ПИ вкъщи, да отговори вярно просто защото не може да отговори и решава да попълни 6. задача. Учениците вкъщи винаги могат да си помогнат с тетрадка, учебник, помагало и да си решат домашната. Мен ме интересува обективната оценка. Затова после се случва защо ученикът има 6.00 като годишна оценка, обаче изпитът е 70т. и оттук се започва вайкането..той решаваше задачи, правеше ПИ, тестове, задачи..ама защо..Това е моята гледна точка. Simple Smile

# 336
  • пустинята Гоби
Пробните изпити навсякъде се плащат, защо да не се плащат при учител?

На курса по БЕЛ, който моят син посещава чат-пат правят преразкази. На курса в училище също правят.

# 337
Аз съжалявам за отпадането на интегрираните задачи. Не разбирам какъв беше проблемът с тях?! Нима задачите от работа, движение, а и много други, които са давани до сега, не могат да се нарекат интегрирани? Сега кашата стана много по-голяма, стресът и объркването при децата също. Да не говорим, че всички очакваме отмъщението на МОН. Дано наддаващите вой родители са доволни, че стана на тяхната. А кое е по-добре за децата?

# 338
Като си помисля колко много добри и работещи неща бяха развалено заради родители и техните амбиции и его...
Например забраната на олимпиади и състезания да има официално поименно класиране. Това стана след оплакване на майки, понеже всички ще видят, че златното яйце се е издънило. Или разбиването на родителското настоятелство на СМГ, което сложи край на финансирането и безплатното участие на децата по състезания. И непрекъснатото опростяване на НВО. И какво ли не още?

# 339
  • София
За настоятелството на СМГ не мога да коментирам, но поименни класирания от състезания и олимпиади се обявяват на сайта на МОН /ето например https://www.mon.bg/nfs/2025/11/protokol-esenno-fizika-12112025-v13.pdf /, а НВО се опростява, за да може МОН да се хвали с високи резултати.

# 340
  • shumen
Добре дошли на новите мами.Успех на НВО на децата.
Аз се радвам,че отпаднаха интегралните задачи.Добре,че не избърах да поръчам сборници с тях.
За оформяне до към 25.06.ще ги оформят сигурно.
Моя тая седмица започнаха да ги изпитват яко.По МАТ на класното има 4.По Музика има 6 на изпитване,а по Информационни технологии 5.Започнали са и за срока да ги оформят.По Биология ще има 5 за срока,по МАТ е между 4 и 5 и господина им е дал задачи,ако искат по високата оценка и Понеделник ще ги изпитва на тях,а по Информационни технологии ще има 5.Ще правят контролни по Физика и Химия Понеделник също.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 02:52 от danaeka

# 341
Безплатно си участват децата. Финансират се от същия източник, но по друг начин.

# 342
  • shumen
Моя вчера се яви на Олимпиада по История.Каза,че са имали 15 тестови въпроса и 1 отворен въпрос да пишат за Априлското въстание.Каза,че писал по него една страница.В следващ кръг преминават,ако имат над 60 точки им е казала госпожата.
Записал се е и на олимпиада по БЕЛ другата седмица и по Биология.Само да оздравее,че се разболя с ужасна кашлица и хрема без Т след една седмица на училище.

# 343
Препоръчайте помагала с тестове по БЕЛ, от които сте доволни. Наборката има нужда да решава повече - особено типа “четене с разбиране”.

# 344
Проблемът с интегрираните задачи беше предимно, че се пускат от август за септември. След това се издадоха скалъпени сборници с грешки, в които въпросните задачи се оказа, че имат по 3 подточки, тоест под един номер са 3 задачи, като се оказа и че в тях има въпроси от предметите (без изчисления). Тоест публикуваните сборници нямаха нищо общо с модела на МОН. Също така се включват задачи за ток, пречупване на светлината и др., които са извън материала по МАТ и не е ясно техните формули ще бъдат ли давани в листа с формулите. Прекалено много неясноти, за да се проведе по този начин - скалъпено и с грешки всичко в истинското НВО.
Относно победата на майките в съда - такава победа няма! Министърът намери пореден начин да ни натрие носа. Остави допълнителната задача и отворените въпроси с възможност за неуточнен брой подточки. Никъде няма инструкция/заповед, че нямат право да слагат подточки, защото така се увеличава "тайно" броя задачи. Кой седмокласник може да реши 30 задачи една след друга, без да спира и без умора на последните няколко? И да го прави под напрежение в задушна стая с летни температури.
Това не ми се вижда аргументирано решение, след като в 10 клас са 18 задачи и очевидно това е достатъчно. На какво основание се счита, че по-малки и незрели индивиди могат да решават повече от зрелите? Към това ако добавим да ги изпитват и на природни науки, се вижда, че е доста нелепо. А все пак има олимпиади по всички тези науки, така че спокойно могат да се ползват за вход към гимназиите, за да са спокойни децата в кой ден по кой предмет да се фокусират.
Иначе съм съгласна, че има натиск за резултати към учителите по БЕЛ и МАТ, а останалите минават между капките, но считам, че включване на олимпиадите като вход ще свърши работа за стягане на подготовката по природни науки.

Общи условия

Активация на акаунт