Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 12 175
  • 457
  •   4
Отговори
# 420
silan, Detelina S , браво на децата! 🤗 Пожелавам успехи и по-нататък!

Моята дъщеря не ходи на курсове, но и на тях учителката по БЕЛ им казва, че не трябва да използват "цитираните думи", а само "думите", както и да не използват "авторът е искал да каже..."
Може би такива са указанията.

# 421
  • shumen
Silan,Детелина браво на децата!
Моя засега е ходил само по История на олимпиада.Резултати още нямат.По БЕЛ също се е записал за тази седмица ,но е болен и не знам ще се оправи ли,за да отиде.

# 422
  • пустинята Гоби
За колко време излизат при вас резултатите от олимпиадите? При нас още няма такива.

# 423
  • shumen
При нас до две седмици.
Моя сега видях, на контролното по Физика има 3,а уж беше учил.

# 424
За колко време излизат при вас резултатите от олимпиадите? При нас още няма такива.
Зависи от олимпиадата. Най - бавно излязоха резултатите от НОМ (мисля, че бяха около 7 работни дни). Останалите за седмица.

# 425
И при нас по математика най-много се чакаше, но не помня колко точно. Всичко, което е минало през декември, би трябвало вече да е проверено.

# 426
Моята дъщеря не ходи на курсове, но и на тях учителката по БЕЛ им казва, че не трябва да използват "цитираните думи", а само "думите", както и да не използват "авторът е искал да каже..."
Може би такива са указанията.
[/quote
Какво е нередно то в Цитираните думи, нали е цитат, спомням си, че миналата година моят внук така пишеше в началото.

# 427
rihan, не знам какво е нередно. Още от началото на учебната година госпожата обръща внимание как трябва да се пишат тезите и да не започват с "авторът е искал да каже", "цитираните думи", а направо да започват с разсъжденията.

Моята дъщеря пише доста кратки тези, това не ѝ е силната страна. Колкото точки има, толкова.

# 428
При нас положението е 5ци и на двете класни. За класното по български съм леко подразнена... Специално направена забележка защо разсъждението по цитата започва с : "цитираните" думи са....
Това "цитираните" не било коректно, само "думите" трябвало да се изписва...
Цялата мара втасала, само това ни е проблема!
При вас подобни "напътствия" срещат ли се?

@Fortuna браво за инициативата да пишеш до омбудсмана!
Госпожата от уроците много набляга на това да се използва само “думите” и в никакъв случай цитираните. Явно последното се приема за грешка.
Справят ли се децата на олимпиадите?
Нашият юнак е с трипъл. На трите олимпиади (математика, физика и химия), на които се яви се е  класирал за областен кръг -  математика, физика и химия). Няма много време да се подготвя, защото набляга на българския и математиката, но поне да изпробва себе си.

Моето дете доста работи с тези при частния учител, защото на място коментират и направо създават анализ.
Най-често ползват:
- думите са част от ......
- представена е речта на Странджата/баба Илийца и пр.

Обяснила му е , че когото се падне цитатът, който не е речева характеристика (думи на герой) да започва по следния начин:
Думите представят, насочват към проблема, мотива, образа на ...
Описанието/пейзажът внушават .....
и почва да тълкува.
Една от последните тези на ПИ беше именно описанието на кръчмата в първа глава на повестта и той беше започнал именно така:
Представено е описанието на ,,будната кръчма'' на хъшовете в първа глава на Вазовата повест...
Учителката го е научила винаги, когато цитира в кавички.

# 429
  • София
Погледнах от любопитство 7-8 тълкувания на цитати на нашето дете, проверени от учителката в училище. Повечето започват с "думите", а две с "цитатът". Според мен важно е какво ще е написано по-нататък, надали ги оценяват по първите думи, а и не ми пука, детето ги пише само защото учителката ги иска от тях.

# 430
Това е такава тъпотия! С какво занимават децата...

# 431
  • Пловдив
До вчера ли (15.01.)беше според наредбата крайния срок за предоставяне на план приема за следващата  учебна година?
Дали вече има яснота поне сред учителите какво предстои?Ако има в темата  от учителската гилдия нека сподели🙏!По указанията ли ще са,или все пак ще се размине орязването на езиците?

Съжалявам,че пак повдигам темата,ама    това неведение ме побърква с все други недомислици покрай НВО.

# 432
Като чета какво пишете за оценяването на тезите и си мисля, че ако наистина това са критериите, по които оценяват децата, то хорариумът на предметите е последният проблем в образованието.  Каквито и предмети да се учат, по колкото и часове, ако обучават папагали, а не мислещи хора, то все тая от това образование...
Честно казано бих предпочела детето ми да изкаже собствена мисъл, пък ако ще да има тройка, отколкото да зазубря чужди мисли за шестица... :Х

# 433
  • София
До вчера ли (15.01.)беше според наредбата крайния срок за предоставяне на план приема за следващата  учебна година?
Дали вече има яснота поне сред учителите какво предстои?Ако има в темата  от учителската гилдия нека сподели🙏!По указанията ли ще са,или все пак ще се размине орязването на езиците?

Съжалявам,че пак повдигам темата,ама    това неведение ме побърква с все други недомислици покрай НВО.
До вчера беше срокът, да. Във 2АЕГ със сигурност няма да има промяна в паралелките, но тях така или иначе тези указания не ги засягат. Иначе от учители знам, че РУО натискат директорите да спазват стриктно указанията и не им приемат предложенията иначе. Колко е масово това ще се разбере от проекта за ДПП.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 17:01 от sanaka

# 434
  • Пловдив
Санака,благодаря!
Този проект за ДПП април ли  ще разберем или по-рано?Има ли срокове ?

Общи условия

Активация на акаунт