Да се оплачем... 2026

• 148 050
  • 2 693
  •   29
Отговори
# 2 625
  • София
Не трябваше да ги взимаш. Длъжни са са връщат в евро щом имат.

# 2 626
Длъжни са, но си прилагат свои собствени правила и не им пука, няма кой да ги санкционира.
Няколко пъти ми се случи тази седмица, само на едното място все пак ми върнаха евро след като реагирах. На другите ми отговаряха троснато, че така им било казано. Едното беше гара. На всички места имаше налично евро, виждаше се.

# 2 627
Да, тъпо се почувствах. Явно трябваше да натъртя повече, цитирайки закона.

Всеки си прави каквото си знае, се тая закона! 😏

Не трябваше да ги взимаш. Длъжни са са връщат в евро щом имат.

# 2 628
  • Бургас
Ако им мине номера!

# 2 629
  • Пловдив
  За стипендиите, моята малката никога не е вземала. Над 5.5 успех е в тяхното училище, тя не стига до толкова. Държи малко над 5. Но няма и мотивация. Мисля, че е между 30 и 50 лв, ние даваме по 100 седмично. Вече по 50 евро.
Хм, много бе. Да не би аз да давам малко?! Досега получаваха по 50 лв, сега получават 30 евро. И големия получава и по един резервоар гориво на месец. Е, и поддръжката на колата, и колата.

На единия също му вдигнаха изисквания бал за получаване на стипендия, ама това го стимулира от 5,60 да го докара до 5,90, него парите доста го мотивират. Вярно, че не е кой знае какво, ама се натрупват.

Другия нищо не го мотивира и се влачи с 5,20-5,30.

# 2 630
  • Швейцария
Това с яденето на кучета и котки е било много отдавна и е тръгнало от бедност. Но явно на някои места още съществува като традиция. Преди 30 години Швейцария не е била бедна никак.
За хората, както казах, зависи от региона. Навсякъде има гадни и добри, но при нас не съм виждала гадни. ММ доста добре се разбира с колегите. Канят ни, и ние ги каним. Те по принцип не обичат балканците, което е разбираемо, защото тук има много прости от типа каращи БМВ с 200 км/ч. Но като те видят, че си нормален човек, няма проблем. ММ е скромен, не говори много и работи добре, и те го харесват.

# 2 631
Да се оплача - днес давам си последните две левчета за кафе, и ми връщат стотинки, не центове, български стотинки, а пред очите ми има шепа евро центове пред тях! От утре щяли да връщат в Евро!

Трябваше да се поозъбиш, то ушите ни проглушиха всеки ден по новините как трябва да става. И моята малката вчера искала да си купи някаква тетрадка от офис уан, в левове, на стотинки. Точно приготвила, да няма нужда от ресто. Казали, не може вече стотинки. Питам я, защо не се озъби? Може и още как. Защото си дете, затова са ти отказали, нямат право. А, каза, да не мислиш, че извадих евро. Имах. Казах, че и без тетрадката им ще мина и си тръгнах.

# 2 632
  • София
30 евро на седмица давам на дъщерята. Не мисля, че й е малко (тя обаче мисли). Готвя всеки ден. За кино и други забавления отделно. Аз започнах да взимам стипендия на 16 г. и родителите ми спряха да ми дават пари Grinning

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 19:11 от buni

# 2 633
  • Пловдив
Е, вижте, от време на време кихам и по някой друг лев по извънреден повод. Примерно свършил парите и ВСИЧКИ ще излизат на кино - кихам кинти, к'во да се прави.

# 2 634
И на мен не са ми давали регулярно. Искала съм си за разни покупки (дрехи, обувки), иначе си ползвах стипендията и спестяванията от празници. Майка ми веднъж ми ги обра да купи пердета. После ми ги върна де Joy

Аз бих давала на седмична база, да си формират финансовата култура. И после - на месечна, та като сгафят и ги профукат в началото, да имат дълъг период за размисъл 🤪

# 2 635
  • София /Абсурдистан
И аз имах стипендия постоянно, но джобни са ми давали винаги.  За други покупки също. И аз на моето дете съм давала. Сега сигурно са променени много неща.

# 2 636
Ние в Швейцария ходихме няколко пъти на кратки екскурзии и не съм очарована, не е моето и нямам желание да ходя пак. Но аз си признавам, че обичам Германия. Иначе ходим редовно до Нидерландия и Белгия. Там много ми харесва. Кафенце, шопинг, ресторантче и обратно.

# 2 637
Направо ми разбихте идеалистичната представа за Швейцария. Знаех, че са високомерни и се мислят за повече от Германия, но да ядат кучета и котки ми дойде в повече.
И ние даваме екстра пари за кино, театър, концерти, кънки на лед и излизане с приятели. Но моята във всеки джоб има по нещо. Стовари ми монети в левове преди 2-3 дни, защото тя давала евро, а и връщали в левове. Но ги пласирах. 30 ст ми останаха за спомен Joy
Оплаквам се, че ядох като невидяла и сега ме боли корем.

# 2 638
  • някъде другаде
Тези стипендии по успех са пълна подигравка. Една приятелка ми каза, че дъщеря и ще взема 50% от стипендията, защото баща и почина миналата година и като полусирак и дават 500 лв. Така от тази за успех ще взема 20 лв., 10€ демек.
От училището ли и дават 500 лв. ММ почина в края на първия срок , когато малката беше 12 клас. Класната и казала да кандидатства за стипендията по успех , че е по-висока от тази за дете сирак. Сега е студентка 2 курс , но задочно и не получава нищо , освен наследствена пенсия от НОИ.

# 2 639
  За стипендиите, моята малката никога не е вземала. Над 5.5 успех е в тяхното училище, тя не стига до толкова. Държи малко над 5. Но няма и мотивация. Мисля, че е между 30 и 50 лв, ние даваме по 100 седмично. Вече по 50 евро.
Хм, много бе. Да не би аз да давам малко?! Досега получаваха по 50 лв, сега получават 30 евро. И големия получава и по един резервоар гориво на месец. Е, и поддръжката на колата, и колата.

Янтра, не са много. Ти даваш и допълнително, а аз почти не. Казала съм, че за по-големи разходи, ако ѝ се счупи телефон или компютър, примерно, ние финансираме, няма как да се покрият от джобните. Но, за миналата 2025 г, такива неща не са се налагали. Максимум 200-300 лв. да съм дала допълнително за цялата година, за по-скъпи належащи дрехи, яке, ботуши, които е поръчала онлайн и съм казала, че ще са от мен. Като заплата е. За кино, за подаръци за рождени дни на приятели (много е социална и постоянно я канят), за козметика, за излизания, за дрехи, за всичко. Е, и бабите и дядовците дават два пъти годишно, за Коледа и рожден ден. Не знам по колко, пенсионери са и няма да са големи суми. Детето, обаче, много спестовно се оказа. Бая сериозна сума ѝ обмени днес татко ѝ. Не очаквах... Нищо, нека. Явно има добра финансова дисциплина. Даже мисля дали вече месечно да ѝ ги давам.

Общи условия

Активация на акаунт