?Въпроси всякакви за СО? 2026

• 15 305
  • 303
  •   1
Отговори
# 255
Детето ми да нарича майка ми на име или сестра ми? Баба и и леля и, които дават мило и драго за нея и са я гледали от малко късче. Ами шамари??? Я да си знае да уважава, че такива не на мен.

# 256
Аз имам претенции как да ме наричат децата на близките ми. Пътвото дете в компанията се роди като бяхме на 22. Калва леля съм била тогава!?! Даже истинската му леля беше на 17 години. Всички бяхме по имена и така си отиде и със следващите деца.

Племенникът ми също не ми казва лельо. Имам дълбока травма свързана с моята собствена леля и като се роди помолих снаха ми и брат ми да не ползваме това обръщение.  Мъчихме се да го научим да ми казва Чичи (че сме адашо и по име щеше да е странно, защото на галено ни казват еднакво). Той, обаче, започна от самосебе си да ми казва Нани 😍 И така си остана и като се роди брат му.

Нямам против непознати деца да се обърнат към мен с лельо или леличката, обаче за "моите" съм си по име или Нани.

# 257
  • София
Точно към непознати е супер невъзпитано да ги класифицираш. Не знам защо се смята за нормално.

# 258
Общо взето децата копират начина, по който ние се обръщаме към въпросния човек. Ако човекът има претенции - да, съобразяваме се, освен ако не е нещо много прекалено.
Като бях дете, баба ми имаше една приятелка, т.нар. " кака Еленка". Кака, защото на нея й се пада кака. И всички и казваха така. Един ден доста озадачена съм я попитала за срам на фамилията: "Како Еленке, ти не си ли малко дълтичка?"

# 259
Другите хора какво общо имат с травмите?

# 260
Аз предпочитам да ми казват на име. И си го казвам. За мен е много по-приятелско и близко.
Адски ме дразнят всички лели, вуйни, уличинайки и подобни.

# 261
Имат общо как ще ги наричат.
Всички се наричаме по имена в нашето семейство. Не сме от фамилиите с дупе-гащи отношения.

# 262
  • София
Лели, чичовци и прочее са само роднини. Далечни чужди хора са госпожо и господине. Приятели по име. Това за моето дете. Други деца ме наричат както са ги възпитали вкъщи, не ми е работа аз да ги възпитавам.

# 263
Когато племенниците ми кажат "лельо", сърцето ми се разтапя, все едно "мамо" чувам, не си представям да ми казват по име или по какъвто и да било друг начин. Даже гордо се оглеждам чули ли са всички наоколо, че съм леля на тези прекрасни човечета, които обичам като мои деца. Никой друг не ми казва леля, децата на приятели ме наричат по име или ме какосват под давлението на родителите си. Аз лично нямам претенции.

# 264
Аз също нямам претенции как ще се обръщат към мен, еле пък деца, близки при това.

# 265
Детето ми да нарича майка ми на име или сестра ми? Баба и и леля и, които дават мило и драго за нея и са я гледали от малко късче. Ами шамари??? Я да си знае да уважава, че такива не на мен.
А защо ако се обръща на име да е неуважително, бе джанъм, къзъм, аби?

# 266
Няма да забравя как като бях на 20 години една видимо два пъти по-възрастна от мен майка каза на детето си “мръдни леличката да мине”. Иначе племенниците ме наричат лельо, някои съседски деца също, но майките им не съм съгласна. Grinning

# 267
Защото за тях е гордост, че са баба и леля на точно това дете, както и за мен е гордост, че съм леля на племенницата си. Ние сме семейство и роднинските връзки трябва да се знаят и разбират от децата. Чуждите нямам проблем как ще ме наричат, но моите нека да знаят какво означава леля, чинка, вуйна и т.н.т.

# 268
  • пустинята Гоби
За родителите на всички е гордост, че са станали баби и дядовци.

Много ме дразни лельосването и чичосването особено на непознати и почти не го ползвам, не съм научила децата си. Обаче, ако някой се обърне така към мен, голяма работа, ще го преживея.

И бабите си съм наричала по малко име, и леля си, и майка си така наричам понякога. Уважение е най-малкото, което изпитвам към тях. Обичта и близостта са ми по-скъпи.

Съседските деца на баба ми, по-малки от нас я наричаха “како”, явно за да покажат уважение. Голям смях падаше, как така баба ще е кака на малки деца.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 07:21 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 269
  • Пловдив
Защото за тях е гордост, че са баба и леля на точно това дете, както и за мен е гордост, че съм леля на племенницата си. Ние сме семейство и роднинските връзки трябва да се знаят и разбират от децата. Чуждите нямам проблем как ще ме наричат, но моите нека да знаят какво означава леля, чинка, вуйна и т.н.т.
Твоите хора да не би да ги е срам от имената им, че децата да не могат да ги наричат така?! Плюс това ЧИНКА е регионално и има краища на България, където тази дума не се използва. Аз съм от Габрово и там няма чинка, учинайка и прочие. Има свяко, което е различно от чичо. Жена му на свяко е леля.

Общи условия

Активация на акаунт