?Въпроси всякакви за СО? 2026

• 15 335
  • 303
  •   1
Отговори
# 285
Когато детето беше съвсем малко не успяваше да каже "кръстник", затова го наричаше "чичо пиле" (понеже той я разсмиваше с имитации на различни птици). Може да е някаква подобна история.

# 286
  • София
Само и единствено на баща ми съм казвала тате. На всички други по име.
Особено изненадана бях, когато офспринга започва да ползва чичо, вуйчо и леля. Това от мен не са го чули. Но го ползват до днес.

# 287
  • София
Когато детето беше съвсем малко не успяваше да каже "кръстник", затова го наричаше "чичо пиле" (понеже той я разсмиваше с имитации на различни птици). Може да е някаква подобна история.

Взех, та го питах (мъжа ми) - чичото се е казвал Дойчин, но всички му викали Чинка.
"Чичо пиле" също е легендарно Grinning

# 288
Аз пък ги харесвам тези названия на роднински връзки. Знам ги, защото зад всяко от тях има конкретен човек за мен. Иначе не харесвам какосването, лельосването, бабосването и т.н. за хора извън роднинския ми кръг.

# 289
Аз като бях дете, си казвах баба и дядо, леля, чичо, вуйчо и вуйна, по екзотични имах един калеко и една учинайка.

Интересното беше с батковците и каките. Като малка казвах на братовчеди и братовчедки кака и батко, но след като един по-голям братовчед ме беше завел на купон с неговата компания, ми забрани да го баткосвам и оттогава спрях с каки и батковци и почнах по име.

То наистина е забавно, смешно ми е било, когато на баба сестрите й, й викаха "како".

Моята дъщеря само на баба и дядо, леля и чичо е казвала така, на по-големи братовчеди и братовчедки - по име. А и свекърва ми беше "стара майка". Мойта майка насаме с мен се майтапеше, че е "млада баба".

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 15:14 от NellyN

# 290
Ти остави срамът на купон, ами на немски “кака” е 💩 И малките българчета знаеш ли как сочат големите момичета по площадките и им викат “кака, кака”. Ей това е срам 😂

# 291
  • София
Ти остави срамът на купон, ами на немски “кака” е 💩 И малките българчета знаеш ли как сочат големите момичета по площадките и им викат “кака, кака”. Ей това е срам 😂
И на испански е лайно. И на френски, но с друго ударение.

# 292
Мед ми капе на сърцето като брат ми ми каже како. Дори и да е “како, нищо не разбираш”.

# 293
  • пустинята Гоби
Аз съм кака и имам кака, но нито една от нас не използва обръщението, на което бяхме прилежно научени. Сестрите ми имат галени имена, измислени от мен, които се ползват от цялата фамилия.

# 294
  • Варна
Не знам, Иванки, Марии, Петровци много - вуйчо/вуйна/свако... - един/а. Не ми харесва, безлично ми е обръщението по име -  вероятно защото в другия случай е явна родовата принадлежност (ако не се срамуваш от родата, де)

# 295
Така е. И аз съм на мнението че трябва да си знае всеки позицията в рода и децата да са наясно кой какъв е в родовата линия, а тук в тази тема ми проговориха на турски, само защото държа детето ми да нарича бабите си баби. То няма лошо де, това е език, с който в цял свят можеш да се оправиш ако го знаеш.

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 21:46 от ЗЛОДЕИДА

# 296
  • пустинята Гоби
Безлично е точно обратното - да не се обръщаш с малко име към някого. Точно затова след леля обичайно се слага и малкото име - лельо Пенке, бабо Ганке, чичо Петко и т.н.

# 297
А как се обръщате към роднини,с които насила се виждате,говорите и тн?А вашите деца към тях?
Добре,де,не насила,ами по задължение Stuck Out Tongue Winking Eye

# 298
  • София
Моите деца са извън моите чувства и усещания. Че един мен ме дразни, не значи, че той/ тя няма да носи хубави емоции на тях.
Не си проектирам чувствата един вид.

Ми, на име се обръщам.

# 299
Моето дете знае какво е роднинското обръщение на всеки от рода и много му се кефи и с кеф го ползва. Навремето моята баба беше направила родословно дърво на рода, още го пазя в старите и тетрадки и тя с кеф го изучава. Усеща се част от нещо голямо и това я радва и все ме разпитва за деди и пра-деди.
На не-роднините им казва както на тях им е приятно, на едни лельо, на други како, на трети по име ако искат. Те не са род. Извън мафиотският клан са Grinning

Общи условия

Активация на акаунт