Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 9 141
  • 208
  •   7
Отговори
# 150
Да, кренвиршите се правеха от месо, но случайно или не все се намираше по някое перо вътре за разкош.
То и сега не е цвете там, обаче можем да избираме.

# 151
Сега май просто ги мелят по-фино, и с пастета е така - като бяхме малки - стържеше четинка при размазване. 😆
Не че много купувам такива работи, ма - човещинка, понякога и на мен такива вредности ми се ядат, много вкусни ги правят, бе. 😆😆😆

# 152
  • София
Верно имаше четина в пастета. Сега купувам един френски и не ми се е случвало.

# 153
Употребата на соя в колбасите и шоколадите започна през 1980г. и ни обясняваха колко е полезна. Винаги в колбасите имаше жили и сланина в изобилие.
Хубави колбаси опитахме в западна Германия.

# 154
Никога не съм намирала жили или четини, нито в шпековите, нито в луканковите, нито в обикновените, редовно ядях салами, сутрин, обед и вечер. Леберкез и кренвирши също.

# 155
Никога не съм намирала жили или четини, нито в шпековите, нито в луканковите, нито в обикновените, редовно ядях салами, сутрин, обед и вечер. Леберкез и кренвирши също.

А аз редовно. Четини май не.

Българският физик Георги Наджаков (1896-1981 г.) още като студент в Софийския университет доказва своя голям потенциал и е изпратен на специализация във Франция (1926 г.), където работи заедно със световно известните Пол Ланжвен и Мария Кюри и се учи от тях.
Връща се в България и се развива като отличен учен. Става професор във Физико-математическия факултет на  СУ през 1937 г.
Тогава открива и фотоелектретното състояние на веществата (веществата, които са подложени на електрическо напрежение реагират на светлина, а ако нещо блокира тази светлина, то оставя отпечатък).
Откритието допринася за развитието на телевизионната техника, снимките от спътник, и за създаването на копирната машина.  Фотоелектретите са първото българско физично откритие и правят Георги Наджаков най-успелия български физик.

# 156
Знам, че в някакъв месокомбинат ги бяха хванали, че слагат тоалетна хартия в кренвиршите. Нали знаете приказката - ако си ял кренвирш, значи си ял всичко.
Ей, тая 89 година, пуста да остане! Преди нея и сняг имахме, сега хем без социализъм, хем без сняг!

# 157
  • Sofia

София,ул.Калоян,’-70-те год.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 16:50 от Doli

# 158
Бе, как ще слагат тоалетна хартия в кренвиршите, като тя беше толкова дефицитна стока. 😆
Тия неща всички сме ги чували, разбира се - и понеже уж във всеки слух има някаква доза истина - след години подразбрах, че уж в колбасите се влага набухвател за хартия, който увеличава обема си много.
А то изобщо не е и необходимо да е за хартия - като има толкова набухватели... а и соята не е като да не набъбва. 🤭
Извинете ме за отклонението. 🤘👌

# 159
Ама нали знаеш защо тоалетната хартия е била дефицитна? Защото е била планирана на глава от населението, но задниците се оказали повече...

# 160
Може за това да липсваше хартията, правили са кренвирши от нея.Joy

# 161
Синът ми в училище има един учител, който така им степенува съвременните отрови - "цигари, алкохол, наркотици и най-страшното - ... кренвиршите!".

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 13:31 от GG*

# 162
И все пак, производството по БДС от малко на брой държавни производители е различно от днешното, имах повече доверие на тогавашните колбаси, на днешните - почти никакво, особено когато през 90-те години кучето ми отказа да близне точно кренвирш. Още помня и разликата между тогавашната и днешната шунка - и на вкус, и на вид. Затова много хора се върнаха и към домашното производство на наденици, филета, дори салами, сирене, кашкавал хляб и т.н. - със сигурност не защото разполагаме с излишно време.   

# 163
Цитат
Колкото по-малко знаят хората за това как се правят кренвиршите и как се пишат законите, толкова по-спокойно ще спят.
Ото фон Бисмарк (1815 – 1898)

# 164

Общи условия

Активация на акаунт