Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 9 612
  • 226
  •   3
Отговори
# 165
Втората снимка е направена пред Партийния дом в Кърджали.

# 166
  • Sofia

Пловдив

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 20:30 от Doli

# 167
Кренвиршите от детството ми. Никога не сме имали проблеми нито с тях, нито с други месни продукти. И днешните лютеници нямат нищо общо с онази вкусотия "момиченцето". Днешните мязат на кетчуп.

# 168
Сигурно сте я чели вече, но - все пак 🙂

https://www.bgspomen.com/2016/11/blog-post.html?fbclid=Iwb21leAP … _RFX0cZrZUUtoA&m=

Кренвиршите са същата убавинЯ - и сега, и преди - според мен.
Като текстура са същите, издуват се при печене/варене, пак са си същата пихтия вътре. Но пък чудно подправена. 😆

# 169
  • Наблизо
Ейй помня магнитчетата,бяха много много здрави -едвам ги отлепях.

# 170
Аз поне помня 2-3 вида кренвирши и не всички обичах, но имаше определено и хубави, може да е имало и повече видове, но толкова помня. Сега не мога да си намеря да ми паснат, освен едни на Тандем, ама пусти са на двойна цена на месото, а такова в тях и да има, вероятно е малко и не от най-високо качество. Много, много рядко купувам, сигурно веднъж годишно.

# 171
Пилешките кренвирши се появиха по-късно. Помня само "кренвирши" като знаехме, че са нещо като меките колбаси.
За по-ефектно ги пускахме в гореща вода за минута, две и сервирахме. После излезе рецептата с цепнат кренвирш с кашкавалче в цепката и запечен. Много ни беше вкусно, та то си беше лукс за нас децата.

# 172
Аз помня, че ги режехме на 3-4 парчета и цепвахме краищата на кръст. Като се сварят бухваха ефектно. Същата хубост бяха и тогава, нямаше различни видове, каквото улучиш. Не бях яла от десетилетия, веднъж на дегустация ми дадоха един вид на Леки, който не е лош. От време на време купувам от тоя вид. Удобно ми е, че са с дълъг срок на годност и ме спасяват, когато не ми се излиза да пазарувам. Има и разни превзети фирмени кренвирши, същите са, поне на вкус

# 173
Близо до нас един месарски магазин продава кренвирши собствено производство. Не са лоши. Купуваме от време на време – да си припомним студентските години. Simple Smile

# 174
Купувах някакви уж чисти и от месо кренвирши, никой не пожела да ги яде у дома🤣

# 175
Има кренвирши стандарт "Стара планина". По-скъпи са, но са много хубави, даже по-добри от едновремешните.

# 176
Е, чистото месо не гарантира добър вкус. Много съществена роля играят подправките, смилането, опушени или не и прочее.
А харесвам Стара планина на Тандем, ама те така вдигнаха цената, че по-добре месо.

# 177
Пилешките не помня кога са се появили, защото почти не съм ги яла (не ги харесвах), но помня телешките като по-различни и те ми харесваха.  Като основна храна никога не сме яли кренвирши, но ей така за похапване следобед или по икиндия, както казваше баба...
Пълнени с кашкавал ядяхме повече в студентските години, че тогава много митарствахме и все набързо някъде похапвахме, нямаше кой и кога да готви.   

# 178
Е, чистото месо не гарантира добър вкус. Много съществена роля играят подправките, смилането, опушени или не и прочее.
А харесвам Стара планина на Тандем, ама те така вдигнаха цената, че по-добре месо.

За мен гарантира. Мога да ям кренвирши с всякакви подправки, пушени, непушени, но гадния вкус на соя, нишестета и разни други пълнежи в колбасите веднага го усещам. Машинно отделеното месо, което е забранено в "Стара планина", също дава един много неприятен вкус в ситно смлените колбаси. То е една много гнусна кашотина от пресовани кости, която се използва основно в кренвирши и наденици. Досега не съм купувала кренвирши "Стара планина" на някой производител, които да са ми откровено гадни на вкус. А цената на колбас "Стара планина" е логично да бъде по-висока от тази на чистото месо.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 15:04 от GG*

# 179
Заради вас вчера търсих кренвирши. Но в БДС ( на Виктор Ангелов) нямаше. Преди години съм купувала, бяха много скъпи, но уж без боклуци. Като дете рядко ни правеха с кашкавал, а баба ми ги вареше на дядо за закуска. Сега се замислям защо ги е варяла? Или само ги е попарвала?

Общи условия

Активация на акаунт